Konyhasarok: Egy páratlanul gazdag és fűszeres leves, amely a testet és a lelket is felmelegíti – Ez a tárkonyos sertésragu leves
A disznóvágás Magyarországon mélyen gyökerező hagyomány, amely nemcsak a hússal való ellátást szolgálta, hanem egyben közösségi esemény, családi összejövetel is volt. A falvakban, tanyákon a tél beálltával került sor erre az eseményre.
Bár a disznóvágás hagyománya mára már nem olyan elterjedt, mint régen, mégis sok helyen életben tartják. A falusi turizmusnak köszönhetően egyre több helyen lehetőség nyílik megismerkedni ezzel a hagyománnyal. A disznótorok a mai napig népszerűek, és sok étterem kínál hagyományos disznótoros ételeket. A héten olyan recepteket igyekszünk összeválogatni, amelyek nem föltétlen a klasszikus disznótoros asztal kellékei, de akár ott is előfordulhatnának.
A tárkony (Artemisia dracunculus) egy aromás, évelő növény, amelyet főként fűszerként használnak a konyhában. Jellegzetes, kissé ánizsos és mentolos íze miatt a francia konyha egyik alappillére, de számos más nemzetközi konyhában is megtalálható.
A tárkony őshazája valószínűleg Közép-Ázsia, de mára már számos országban termesztik. A rómaiak ismerték és használták fűszerként, de a középkorban vált igazán népszerűvé. A francia konyhában a tárkony a 16. század óta elengedhetetlen fűszer, és számos klasszikus francia étel, például a béarnaise mártás és a vörösboros marhahús alapvető összetevője.
A tárkonynak két fő fajtája létezik:
Francia tárkony: Ez a fajta a legaromásabb és legízletesebb. Levelei keskenyek és sötétzöldek. A francia konyhában elsősorban ezt a fajtát használják.
Orosz tárkony: Ennek a fajtának a levelei szélesebbek és világoszöldek, íze pedig kevésbé intenzív. Az orosz konyhában gyakrabban használják.
A tárkonyos sertésraguleves egy igazi toros leves, amelynek illata és íze azonnal megnyeri a szíveket. A sertés húsának zamata, a tárkony fűszerességével párosulva, egy igazán különleges ízélményt nyújt.
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg sertéscomb
3 db krumpli
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db cukkini
4 evőkanál sertészsír
1 db vöröshagyma
1 dl tejföl
Só, bors, babérlevél, majoránna
Tárkony (friss vagy szárított)
2l sertés alaplé
1-2 tk citromlé (opcionális)
Elkészítés:
A hús és a zöldségek előkészítése: A sertéscombot kockákra vágjuk. A krumplit, a sárgarépát, a fehérrépát és a cukkinit szintén kockákra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk.
A hús pirítása: Egy lábasban felforrósítjuk a zsiradékot, majd megpirítjuk rajta a húskockákat.
A zöldségek hozzáadása: A húshoz hozzáadjuk a vöröshagymát, és együtt pirítjuk pár percig. Ezután hozzáadjuk a többi zöldséget is.
Fűszerezés: Sózzuk, borsozzuk, majd ízesítsük babérlevéllel, majoránnával és tárkonnyal.
Főzés: Felöntjük az alaplével és annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, majd felforraljuk.
Lassú főzés: Lassú tűzön főzzük kb. 45-60 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
Sűrítés: Tejfölös habarással vagy csak tejföllel sűrítjük a levest.
Savanyítás: Ha kicsit pikánsabban szeretjük, tegyünk bele egy-két teáskanál citromlevet.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss petrezselyemmel díszítve, esetleg citromkarikával.
Tippek:
A levesbe tehetünk más zöldségeket is, például zellert, zöldborsót vagy gombát.
Levestésztával vagy aprógaluskával még tartalmasabbá tehetjük.
Ha szeretjük a csípősebb ízeket, adhatunk hozzá egy kis chili paprikát.
A tárkony mennyiségét ízlés szerint állítsuk be.
A leveshez friss kenyér vagy kifli illik a legjobban.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: afuszereslany.hu, mindmegette.hu, nosolty.hu