quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 12. 12. csütörtök
  -  Gabriella
Vásárhely

Vásárhelyen is szárnyal a libás lakoma-kínálat

2024. november 10.

Noha csak holnap lesz Márton nap, már hétvégén élvezhettük az éttermek, vendéglátó – egységek libás fogásait.

A magyar lakosság évente megközelítőleg 70 dkg – 1 kg közötti libahúst fogyaszt. Az ugrásszerű fogyasztás Márton napja környékén jelentkezik, és a magyarok ekkor az éves mennyiségük nagy részét el is fogyasztják libahúsból – olvasható egy friss felmérésben.

Márton naphoz közeledvén már sok éve a vásárhelyi vendéglátó-egységek, éttermek is sokféle libás ételt kínálnak. A jellemző tendencia az, hogy ezek az ételek több napig is elérhetőek a vendégek, fogyasztók számára, egészen november 11-gyel, Márton napjával bezárólag és legtöbbször még azon túl is pár napig.

Idén is jó néhány étterem készült libás-étkekkel, jellemzően a sült libacomb, a ludas-kása és a libás sültes tálak voltak a „menők”, amelyik vendéglátóegység pedig desszertet is kínált ehhez, általában a Lúdláb tortát választotta.

Ilyen ételeket találunk, találtunk a mostani kínálatban

Sültestálak (csak a libás részt kiemelve azokból) : sült libacombok, libamájjal töltött pulykamell, libamáj pástétommal besütött gombafejek, konyakos libamájjal töltött sertésszelet, házi töltött libanyak, libamájjal töltött sertés szűz rántva.

Ami az egy főre vonatkozó ételeket illeti, találtunk ludaskását, sült libacombot erdei gombás raguval, libazúza pörköltet, hízott libamájat diós bundában, mézzel csorgatott sütőtökkel, sült libacombot vargányás rizottóval, vagy lilakáposztás krémmel és sült hagymás tócsnival, de a burgonyakrokett, az almás párolt káposzta és a krumplipüré is jellemző köret volt a sült libacombos „egyfős” ételekhez.

Ami a leveseket illeti, felleltünk libalevest kaprós túrógombóccal, libaaprólék levest, liba becsinált levest is.

Az a vendéglátó egység, amelyik desszertként nem, vagy nemcsak lúdláb torta szeletet kínált, jellemzően őszi ízekkel készült: például sütőtökös sajtttortával, vagy sütőtök-birsalma tiramisuval.

Érdekesség lehet, hogy egy-két helyen a liba mellé a kacsa is „beúszott”, ami bár jellemzően inkább a karácsonyi menü része szokott lenni, de biztosan közkedvelt ez is ilyenkor is.

Ínycsiklandó szerintünk idén is a kínálat, bár a legtöbb étterem vagy csak a hétvégére kínálja, kínálta ezeket, vagy hétvégén és még hétfőn. Biztosak vagyunk benne, hogy a kicsit „szerencsétlen” hétfői napra esése a Márton napnak miatt lehet ez, minden esetre a fent említett ételekből ma még rendelhetünk, vagy egy kellemes vasárnap délutáni lakomát, vacsorát elkölthetünk az adott étteremben, de holnap is adott még a lehetőség.

Jó étvágyat kívánunk bármely’ libás ételhez!

Ételfotók illusztrációk, pixabay.com