Konyhasarok: Egy hazai klasszikus kicsit másképp – Ez a libazúza gulyásleves
A zúzógyomor (vagy köznapi nevén zúza) a madarak gyomrának jellegzetes része. Izomzata vastag, erős, belsejét kemény szaruszerű réteg fedi. A táplálékot mechanikailag feldarabolja. Különösen a magevő madarakban fejlett.
A gerinces állatok gyomra többnyire terjedelmes szerv a hasüregben. Szerkezetét és üregrendszerét tekintve lehet egyszerű és összetett.
A madarak emésztőszervrendszerének felépítése és működése jelentősen eltér más gerincesekétől, s e téren nagy különbségek mutatkoznak az egyes táplálkozási típusok között is. Összetettebb a növényevők (magevők), egyszerűbb a ragadozó madarak tápcsatornája.
A zúza két félből áll, és mindkét oldalán van egy-egy ezüstös ínlemez. Ez utóbbi a csirkezúzánál, a készítés során, nyugodtan rajtamaradhat, de pl. a kacsa és liba zúzájáról el kell távolítani, mert ehetetlen. A zúza finomrostú, jóízű sötét hús, ami gyakorlatilag zsírmentes.
Ma ebből az alapanyagból készítjük receptünket. A libazúza gulyásleves egy igazán különleges és ízletes étel, amely tökéletes választás az őszi-téli időszakban. A libazúza gazdag íze és a gulyásleves fűszeres aromája páratlan ízélményt nyújt.
Hozzávalók:
1 kg libazúza
50 dkg marhapörkölt
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem gyökér
1 db zeller
2-3 db burgonya
2 liter víz
2-3 evőkanál olaj
2-3 babérlevél
3-4 szem fekete bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál édeskömény
Só, bors ízlés szerint
Pirospaprika ízlés szerint
1-2 dl tejföl
Friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
A hús előkészítése: A libazúzát és a marhapörköltet nagyobb darabokra vágjuk.
A zöldségek előkészítése: A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát zúzjuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert és burgonyát kockázzuk.
A pörkölt készítése: Egy nagy fazékban olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Beletesszük a húsokat és körbe pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és rövid ideig pirítjuk, hogy a paprika kifejtse az aromáját.
A leves főzése: Felöntjük a húsokat vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, a köményt és az édesköményt. Sózzuk és borsozzuk. Lassú tűzön főzzük kb. 1,5-2 órán át, vagy amíg a hús puha lesz.
Zöldségek hozzáadása: Kb. 30 perccel a főzés vége előtt hozzáadjuk a zöldségeket.
A leves sűrítése: Ha szükséges, a levest liszttel és tejföllel sűrítjük. A tejfölös habaráshoz kicsit a forró levesből merünk, elkeverjük, majd úgy öntjük a leveshez.
Tálalás: A kész levest tálaljuk friss petrezselyemzölddel megszórva.
Tippek:
A libazúza gulyásleveshez friss kenyér vagy nokedli illik a legjobban.
A levesbe tehetünk más fűszereket is ízlés szerint, például majoránnát vagy kakukkfüvet.
Ha szeretnénk, a levesbe tehetünk füstölt szalonnát is.
A levest készíthetjük csontleves alapléből is, így még gazdagabb lesz az íze.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek: cookpad.hu, receptneked.hu, libasauto.hu