quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 12. 12. csütörtök
  -  Gabriella
Szórakozás

Konyhasarok: Egy hazai klasszikus kicsit másképp – Ez a libazúza gulyásleves

2024. november 03.

A zúzógyomor (vagy köznapi nevén zúza) a madarak gyomrának jellegzetes része. Izomzata vastag, erős, belsejét kemény szaruszerű réteg fedi. A táplálékot mechanikailag feldarabolja. Különösen a magevő madarakban fejlett.

A gerinces állatok gyomra többnyire terjedelmes szerv a hasüregben. Szerkezetét és üregrendszerét tekintve lehet egyszerű és összetett.

A madarak emésztőszervrendszerének felépítése és működése jelentősen eltér más gerincesekétől, s e téren nagy különbségek mutatkoznak az egyes táplálkozási típusok között is. Összetettebb a növényevők (magevők), egyszerűbb a ragadozó madarak tápcsatornája.

A zúza két félből áll, és mindkét oldalán van egy-egy ezüstös ínlemez. Ez utóbbi a csirkezúzánál, a készítés során, nyugodtan rajtamaradhat, de pl. a kacsa és liba zúzájáról el kell távolítani, mert ehetetlen. A zúza finomrostú, jóízű sötét hús, ami gyakorlatilag zsírmentes.

Ma ebből az alapanyagból készítjük receptünket. A libazúza gulyásleves egy igazán különleges és ízletes étel, amely tökéletes választás az őszi-téli időszakban. A libazúza gazdag íze és a gulyásleves fűszeres aromája páratlan ízélményt nyújt.

Hozzávalók:

1 kg libazúza
50 dkg marhapörkölt
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem gyökér
1 db zeller
2-3 db burgonya
2 liter víz
2-3 evőkanál olaj
2-3 babérlevél
3-4 szem fekete bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál édeskömény
Só, bors ízlés szerint
Pirospaprika ízlés szerint
1-2 dl tejföl
Friss petrezselyemzöld

Elkészítés:

A hús előkészítése: A libazúzát és a marhapörköltet nagyobb darabokra vágjuk.
A zöldségek előkészítése: A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát zúzjuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert és burgonyát kockázzuk.
A pörkölt készítése: Egy nagy fazékban olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Beletesszük a húsokat és körbe pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és rövid ideig pirítjuk, hogy a paprika kifejtse az aromáját.
A leves főzése: Felöntjük a húsokat vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, a köményt és az édesköményt. Sózzuk és borsozzuk. Lassú tűzön főzzük kb. 1,5-2 órán át, vagy amíg a hús puha lesz.
Zöldségek hozzáadása: Kb. 30 perccel a főzés vége előtt hozzáadjuk a zöldségeket.
A leves sűrítése: Ha szükséges, a levest liszttel és tejföllel sűrítjük. A tejfölös habaráshoz kicsit a forró levesből merünk, elkeverjük, majd úgy öntjük a leveshez.
Tálalás: A kész levest tálaljuk friss petrezselyemzölddel megszórva.

Tippek:

A libazúza gulyásleveshez friss kenyér vagy nokedli illik a legjobban.
A levesbe tehetünk más fűszereket is ízlés szerint, például majoránnát vagy kakukkfüvet.
Ha szeretnénk, a levesbe tehetünk füstölt szalonnát is.
A levest készíthetjük csontleves alapléből is, így még gazdagabb lesz az íze.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek: cookpad.hu, receptneked.hu, libasauto.hu