Konyhasarok: Egy gyors kiruccanás Olaszországba – Érkezik a cékla carpaccio
A carpaccio olasz eredetű előétel, amely vékonyra szeletelt nyers húst vagy halat tartalmaz, jellemzően marha, borjú, szarvas, lazac vagy tonhal húsából készül.
1963-ban a velencei Harry’s Bar alapítója, Giuseppe Cipriani készítette el ezt az ételt eredetileg Amalia Nani Mocenigo grófnőnek, amikor megtudta, hogy az orvosok nyers hús fogyasztását javasolták neki. A carpaccio alapját a carne cruda all’albese piemonti fogás adta. Nevét egy velencei festő – Vittore Carpaccio – után kapta, akinek munkái ismertek voltak karakteres vörös és fehér tónusaikról.
Eredetileg a carpaccio vékonyra szelt nyers marhahúst jelentett, melyet citromlével, olívaolajjal és fehér szarvasgombával tálaltak. Később a kifejezést átvették olyan ételekre, amelyek nyers húst, vagy halat tartalmaznak, melyeket citromlével vagy ecettel, olívaolajjal, sóval és fekete borssal ízesítettek.
A cékla carpaccio egy igazán látványos és ízletes előétel, mely tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra. A vékonyra szeletelt cékla édes íze remekül párosul a különböző fűszerekkel és öntetekkel. Adhatunk hozzá például reszelt gyömbért, vagy facsarhatunk bele egy kis narancslevet is. Mindenki kísérletezzen bátran!
Hozzávalók:
2-3 db cékla
Olívaolaj
Balzsamecet
Dijon mustár
Méz
Só, bors
Friss kapor vagy petrezselyem
Dió vagy mandula (opcionális)
Kecskesajt (opcionális)
Elkészítés:
Cékla előkészítése: A céklákat alaposan mosd meg, majd héjastól főzd meg, amíg puha lesz. Hagyd kihűlni, majd hámozd meg és vágd vékony szeletekre.
Öntet készítése: Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, balzsamecetet, dijon mustárt, mézet, sót és borsot. Az arányokat az ízlésed szerint állíthatod.
Tálalás: Rendezgesd a céklaszeleteket egy tányérra, majd locsold meg az öntettel. Szórd meg aprított kaporral vagy petrezselyemmel, és ha szereted, adj hozzá dió vagy mandula darabokat. A kecskesajt morzsolva szintén remekül passzol hozzá.
Tippek:
Fűszerezés: Kísérletezz különböző fűszerekkel, például rozmaringgal, kakukkfűvel vagy köménnyel.
Sajtok: A kecskesajt mellett feta vagy kék sajt is remekül illik a cékla carpacciohoz.
Tálalás: Tálalhatod salátaleveleken vagy rukkolán is.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Forrás: Wikipédia
Képek: mindmegette.hu, streetkitchen.hu, sutnijo.hu