Konyhasarok: Egy gyöngyszem a szomszédból – Osztrák káposztás cvekedli
Az osztrák konyha gazdag és változatos, mély gyökerekkel a történelem és a különböző kultúrák keveredésében. A Habsburg Birodalom idején kialakult ízvilág ma is meghatározza az osztrák konyhát, amelyben a német, olasz, magyar és cseh hatások is érezhetők.
Mi jellemzi az osztrák konyhát?
Szilárd alapok: Az osztrákok szeretik a kiadós, tápláló ételeket. A levesek, a húsok, a tészták és a sütemények gyakran nagy adagokban kerülnek az asztalra.
Húsételek: A sertés, a marha és a baromfi mellett a vadhús is népszerű. A Wiener schnitzel (bécsi szelet) talán a legismertebb osztrák étel, de a különböző pörköltek, rántottak és főzelékek is gyakran szerepelnek az étlapokon.
Tészták: A különböző tészták, mint például a gnocchi, a spaetzle és a nokedli, fontos szerepet játszanak az osztrák konyhában.
Sütemények: Az osztrákok igazi süteménymesterek. A Sacher torta, az Apfelstrudel (almás rétes) és a Linzer torta világszerte ismert specialitások.
Regionális különbségek: Ausztria különböző régióiban eltérő ízvilág és hagyományok alakultak ki. A Tirolban például a burgonyaételek népszerűek, míg Bécsben a kávéházi kultúra és a finom sütemények jellemzik a konyhát.
Néhány népszerű osztrák étel:
Wiener Schnitzel: Bécs szelet
Sachertorte: Sacher torta
Apfelstrudel: Almás rétes
Kaiserschmarrn: Császármorzsa
Gulasch: Gulyás
Knödel: Gnocchi
Spaetzle: Spaetzle
Az osztrák káposztás cvekedli egy ízletes és kiadós étel, amelynek elkészítése során gyakran használnak füstölt szalonnát és különböző fűszereket. Az alábbi recept egy általános iránymutatás, amelyet saját ízlésed szerint variálhatsz.
Hozzávalók:
500 g burgonya
200 g liszt
1 tojás
só, bors
500 g savanyú káposzta
100 g füstölt szalonna
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
köménymag, majoránna
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Burgonyagnocchi készítése:
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük.
A burgonyapüréhez adjuk hozzá a lisztet, a tojást, a sót és a borsot. Jól gyúrjuk össze.
A tésztából nokedli méretű gombócokat formálunk.
Káposzta párolása:
A füstölt szalonnát kockákra vágjuk és kisütjük.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és a szalonnához adjuk.
A savanyú káposztát lecsepegtetjük és a zsiradékhoz adjuk.
Köménymaggal, majoránnával ízesítjük és puhára pároljuk.
Összeállítás:
Egy nagy fazék sós vízben megfőzzük a gnocchit.
A leszűrt gnocchit a káposztához adjuk és óvatosan összeforgatjuk.
Forrón tálaljuk.
Tippek és variációk:
Füstölt kolbász: A füstölt szalonna helyett vagy mellette füstölt kolbászt is használhatunk.
Fűszerek: Kísérletezhetünk más fűszerekkel is, például őrölt borssal, pirospaprikával vagy korianderrel.
Egytálétel: A gnocchit süthetjük is a káposztával együtt, így ropogósabb lesz.
Köret: A káposztás cvekedlit tálalhatjuk savanyúsággal vagy salátával.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: mindmegette.hu, dobbernationloves.com