quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 12. szombat
  -  Miksa
Szórakozás

Konyhasarok: Egy tányér leves amitől egész napra megvan a jóllakottság érzése – Ez a káposztás csülkös bableves

2024. október 01.

Mai rohanó világunkban egyre nagyobb hangsúlyt próbálunk fektetni a saját magunk által megtermelt, vegyszermentes, bio élelmiszerekre. A kertészkedés során amellett, hogy élelmiszert állítunk elő, maga a tevékenység kiválóan kikapcsol és stresszmentesít. Mi sem igazolja ezt jobban, minthogy a japánoknál a kertészkedés meditációs tevékenységnek számít. A növények gondozása közben az emberek elmélyülhetnek a pillanatban, és megtapasztalhatják a természettel való kapcsolatukat.

A káposzta termesztése nem túl bonyolult, de néhány fontos szempontra érdemes odafigyelni.

  1. Talajelőkészítés:
    Napfény: A káposzta napos helyet kedvel, ezért válasszunk olyan területet, ahol naponta legalább 6-8 órát süt a nap.
    Talaj: A talaj legyen tápanyagban gazdag, laza és jó vízáteresztő képességű.
    Trágyázás: Ősszel komposzttal vagy érett trágyával javíthatjuk a talaj minőségét.
  2. Vetés vagy palántázás:
    Vetés: A káposzta magját közvetlenül a földbe is vethetjük, de általában palántázással szokták termeszteni. A vetést tavasszal, az utolsó fagyok elmúltával végezzük.
    Palántázás: A palántákat 6-8 hét múlva, amikor már 4-5 levelük van, ültethetjük ki a kertbe. A sorok közötti távolság legyen 60-70 cm, a növények között pedig 40-50 cm.
  3. Gondozás:
    Öntözés: A káposzta rendszeres öntözést igényel, különösen száraz időszakban. A talajt mindig tartsuk egyenletesen nedvesen.
    Gyomlálás: Rendszeresen gyomlálnunk kell, hogy a gyomok ne versenyezzenek a káposztával a tápanyagokért és a vízért.
    Védekezés: A káposztát számos kártevő és betegség megtámadhatja. Fontos rendszeresen ellenőrizni a növényeket és szükség esetén védekezni.
  4. Betakarítás:
    Időpont: A káposztát akkor érdemes betakarítani, amikor a fejek kemények és tömörek.

A káposztás csülkös bableves egy klasszikus, kiadós és ízletes magyar étel, amely ezerféleképpen elkészíthető. Íme, egy lehetséges recept:

Hozzávalók:

50 dkg száraz bab
1 kg füstölt sertéscsülök
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
5-6 szem fekete bors
1 kg savanyú káposzta
1 liter víz
Só, őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

Bab előkészítése: A száraz babot előző este áztassuk bő vízben. Másnap alaposan mossuk meg.
Csülök előkészítése: A csülköt forró vízzel leöblítjük, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha szükséges, cseréljük az vizet, hogy a hab eltávolításával tisztább legyen a leves.
Zöldségek előkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
Főzés: A babot a csülökhöz adjuk, majd felöntjük vízzel.
Hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, a vöröshagymát és a fokhagymát.
Lassú tűzön főzzük, amíg a bab és a csülök megpuhul.
Ha a leves sűrűbbet szeretnénk, adhatunk hozzá még egy kevés vizet.
Káposzta hozzáadása: Amikor a bab és a csülök már majdnem puha, hozzáadjuk a savanyú káposztát.
Ízesítés: Sóval és borssal ízesítjük.
Tálalás: A kész levest tálalhatjuk friss kenyérrel vagy kovászos uborkával.

Tippek:

Füstölt kolbász: A füstölt kolbász remekül kiegészíti a leves ízét. Apróra vágva a főzés vége felé adhatjuk hozzá.
Rántás: Ha sűrűbb levest szeretnénk, készíthetünk hozzá rántást. A lisztet olajon pirítjuk, majd a levessel hígítjuk.
Savanyúság: A savanyú káposzta mennyiségét ízlés szerint állíthatjuk. Ha savanyúbbra szeretnénk a levest, többet adhatunk hozzá.
Fűszerek: A babérlevél és a fekete bors mellett használhatunk más fűszereket is, például majoránnát vagy köménymagot.

A csülköt cserélhetjük más füstölt húsokra, például füstölt szalonnára vagy füstölt tarjára.
A levesbe tehetünk még más zöldségeket is, például sárgarépát vagy zellert.
A tálaláskor megszórhatjuk a levest petrezselyemmel vagy kaporral.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: streetkitchen.hu, kertlap.hu, Youtube