quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 13. vasárnap
  -  Kálmán, Ede
Szórakozás

Konyhasarok: A süti amiből mégis belénk fér még egy, mindegy mennyit ettünk már – Ez a hókifli

2024. szeptember 29.

A hókifli egy klasszikus, omlós és ízletes magyar sütemény, amelyet gyakran készítenek ünnepekre, de bármikor elkészíthető. Félhold alakja miatt kapta a nevét, és a karácsonyi asztalok egyik kedvelt finomsága. A hókifli eredete nem teljesen tisztázott, de egyesek szerint Bécsből származik, és a törökök feletti győzelemre emlékeztet. Más források szerint a magyar cukrászok saját kreációja.

A hókifli számos változatban készülhet:

Töltetlen: A tésztát darált dióval, mákkal vagy más magvakkal dúsítják.
Töltött: Lekvárral, túróval vagy más krémmel töltik.

Mi a diós-vaníliás hókifli receptjét hoztuk ma el.

Hozzávalók:

Tésztához:
300 g liszt
100 g porcukor
1 csipet só
200 g vaj (hideg, kockákra vágva)
1 tojás
100 g darált dió

Forgatáshoz:
100 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Tészta elkészítése:
A lisztet, porcukrot és sót egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a hideg vajat és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, amíg morzsálódó állagú nem lesz.
Végül hozzáadjuk a darált diót és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, kevés hideg vízzel segíthetünk a formázásban.
A tésztát fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.

Kiflik formázása:
A tésztát kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagságúra.
Kiszúróformával vagy késsel kis háromszögeket vágunk belőle.
A háromszögek szélesebb végétől kezdve feltekerjük őket kifli formára.

Sütés:
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket.
Előmelegített sütőben 180°C-on 12-15 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.

Forgatás:
A porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük.
A megsült, még meleg kifliket a cukorkeverékben forgatjuk.

Tippek:

A tésztát érdemes hűvös helyen tartani, így könnyebb lesz vele dolgozni.
A sütőidő sütőtől függően változhat, ezért érdemes időnként ellenőrizni a kifliket.
A tölteléket variálhatod, például mákkal, fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal is ízesítheted.
Jó étvágyat!

A hókifliket előre elkészítheted és lefagyaszthatod. Sütés előtt szobahőmérsékleten érdemes kiolvasztani őket.
Ha szeretnéd, hogy a kiflik még omlósabbak legyenek, kevés tejfölt is adhatsz a tésztához.
A tölteléket a tésztába gyúrhatod, így még intenzívebb lesz a diós íz.

Különleges verziók:

Csokoládés hókifli: A porcukros forgatás helyett olvasztott csokoládéba márthatod a kifliket.
Fűszeres hókifli: A tésztához adhatsz egy kis őrölt fahéjat vagy szerecsendiót.
Gyümölcsös hókifli: A töltelékhez adhatsz apróra vágott aszalt gyümölcsöt vagy lekvárt.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: nosolty.hu, mindmegette.hu