Konyhasarok: A süti amiből mégis belénk fér még egy, mindegy mennyit ettünk már – Ez a hókifli
A hókifli egy klasszikus, omlós és ízletes magyar sütemény, amelyet gyakran készítenek ünnepekre, de bármikor elkészíthető. Félhold alakja miatt kapta a nevét, és a karácsonyi asztalok egyik kedvelt finomsága. A hókifli eredete nem teljesen tisztázott, de egyesek szerint Bécsből származik, és a törökök feletti győzelemre emlékeztet. Más források szerint a magyar cukrászok saját kreációja.
A hókifli számos változatban készülhet:
Töltetlen: A tésztát darált dióval, mákkal vagy más magvakkal dúsítják.
Töltött: Lekvárral, túróval vagy más krémmel töltik.
Mi a diós-vaníliás hókifli receptjét hoztuk ma el.
Hozzávalók:
Tésztához:
300 g liszt
100 g porcukor
1 csipet só
200 g vaj (hideg, kockákra vágva)
1 tojás
100 g darált dió
Forgatáshoz:
100 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Tészta elkészítése:
A lisztet, porcukrot és sót egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a hideg vajat és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, amíg morzsálódó állagú nem lesz.
Végül hozzáadjuk a darált diót és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, kevés hideg vízzel segíthetünk a formázásban.
A tésztát fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Kiflik formázása:
A tésztát kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagságúra.
Kiszúróformával vagy késsel kis háromszögeket vágunk belőle.
A háromszögek szélesebb végétől kezdve feltekerjük őket kifli formára.
Sütés:
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket.
Előmelegített sütőben 180°C-on 12-15 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.
Forgatás:
A porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük.
A megsült, még meleg kifliket a cukorkeverékben forgatjuk.
Tippek:
A tésztát érdemes hűvös helyen tartani, így könnyebb lesz vele dolgozni.
A sütőidő sütőtől függően változhat, ezért érdemes időnként ellenőrizni a kifliket.
A tölteléket variálhatod, például mákkal, fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal is ízesítheted.
Jó étvágyat!
A hókifliket előre elkészítheted és lefagyaszthatod. Sütés előtt szobahőmérsékleten érdemes kiolvasztani őket.
Ha szeretnéd, hogy a kiflik még omlósabbak legyenek, kevés tejfölt is adhatsz a tésztához.
A tölteléket a tésztába gyúrhatod, így még intenzívebb lesz a diós íz.
Különleges verziók:
Csokoládés hókifli: A porcukros forgatás helyett olvasztott csokoládéba márthatod a kifliket.
Fűszeres hókifli: A tésztához adhatsz egy kis őrölt fahéjat vagy szerecsendiót.
Gyümölcsös hókifli: A töltelékhez adhatsz apróra vágott aszalt gyümölcsöt vagy lekvárt.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: nosolty.hu, mindmegette.hu