quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 13. vasárnap
  -  Kálmán, Ede
Szórakozás

Konyhasarok: Kívül ropogós, belül puha, minden falat egy csöpp menyország – foszlós házi kalács diós töltelékkel

2024. szeptember 26.

A diós kalács illata betölti az egész házat, és azonnal ünnepi hangulatot teremt. Pedig nem kell megvárnod a nagy ünnepeket, hogy élvezhesd ezt a mennyei süteményt. A puha, kelt tészta és a ropogós dió tökéletes harmóniája mindenkit elvarázsol. Csomagolj be egy szeletkét a gyerekeknek tízóraira, vagy vidd magaddal a munkahelyedre, hogy feldobd a napot.

A dió nem csak finom,de tápláló is.Tele van értékes tápanyagokkal, amelyek jót tesznek az egészségünknek. A kelt tészta pedig lassabban emeli a vércukorszintet, így tartós energiát ad.

Fontos megjegyezni:
A kelt tészta, főleg a hagyományos, cukros változata, jelentősen emeli a vércukorszintet. A cukorbetegeknek és azoknak, akik odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, érdemes módosítani a receptet, hogy egészségesebbé tegyék a kelt tésztát. A teljes kiőrlésű liszt, a kevesebb cukor, más édesítőszerek használata és a fehérje hozzáadása segíthet csökkenteni a vércukorszint-emelkedést.

Ha cukorbeteg vagy, vagy bármilyen egészségügyi problémád van, mindig konzultálj orvosoddal vagy dietetikusoddal, mielőtt változtatnál az étrendeden.

Ma a foszlós házi kalács diós töltelékkel receptjét osztjuk meg veletek!

Hozzávalók:

A tésztához:
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3 evőkanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
1 tojás
1 csipet só
Fél citrom reszelt héja
Vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
12 dkg cukor
10 dkg darált dió
1 evőkanál puha vaj

A tetejére:
1 tojás (felverve)

Elkészítés:

Élesztő felfuttatása: A langyos tejben oldd fel az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd 10 percig pihenni, amíg meg nem habosodik.
Tészta készítése: A liszteket szitáld egy tálba, add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a sót, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Dagaszd össze alaposan, amíg egy sima, rugalmas tészta nem lesz. Takard le, és meleg helyen keleszd kb. 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő.
Töltelék elkészítése: A puha vajjal keverd el a cukrot és a darált diót.
Formázás: A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra. Kend meg vékonyan a puha vajjal, majd szórd meg a diós töltelékkel. Hagyj körülbelül 2 cm-es széleket. Tekerd fel, mint a bejglit, majd vágd hosszában ketté. A két szalagot csavard össze, és helyezd egy kivajazott kenyérformába.
Második kelesztés: Takard le a formát, és hagyd a kalácsot még fél órát kelni.
Sütés: Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. A megkelt kalács tetejét kend meg felvert tojással. Süsd kb. 30-35 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.
Tálalás: Hagyd a kalácsot kissé hűlni, mielőtt felszeletelnéd. Legfinomabb még melegen, de hidegen is isteni!

A töltelékhez használhatsz másféle diót is, esetleg mogyorót vagy mandulát. A kalácsot díszítheted mákkal vagy szezámmaggal is.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: femina.hu