Konyhasarok: Kívül ropogós, belül puha, minden falat egy csöpp menyország – foszlós házi kalács diós töltelékkel
A diós kalács illata betölti az egész házat, és azonnal ünnepi hangulatot teremt. Pedig nem kell megvárnod a nagy ünnepeket, hogy élvezhesd ezt a mennyei süteményt. A puha, kelt tészta és a ropogós dió tökéletes harmóniája mindenkit elvarázsol. Csomagolj be egy szeletkét a gyerekeknek tízóraira, vagy vidd magaddal a munkahelyedre, hogy feldobd a napot.
A dió nem csak finom,de tápláló is.Tele van értékes tápanyagokkal, amelyek jót tesznek az egészségünknek. A kelt tészta pedig lassabban emeli a vércukorszintet, így tartós energiát ad.
Fontos megjegyezni:
A kelt tészta, főleg a hagyományos, cukros változata, jelentősen emeli a vércukorszintet. A cukorbetegeknek és azoknak, akik odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, érdemes módosítani a receptet, hogy egészségesebbé tegyék a kelt tésztát. A teljes kiőrlésű liszt, a kevesebb cukor, más édesítőszerek használata és a fehérje hozzáadása segíthet csökkenteni a vércukorszint-emelkedést.
Ha cukorbeteg vagy, vagy bármilyen egészségügyi problémád van, mindig konzultálj orvosoddal vagy dietetikusoddal, mielőtt változtatnál az étrendeden.
Ma a foszlós házi kalács diós töltelékkel receptjét osztjuk meg veletek!
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3 evőkanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
1 tojás
1 csipet só
Fél citrom reszelt héja
Vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
12 dkg cukor
10 dkg darált dió
1 evőkanál puha vaj
A tetejére:
1 tojás (felverve)
Elkészítés:
Élesztő felfuttatása: A langyos tejben oldd fel az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd 10 percig pihenni, amíg meg nem habosodik.
Tészta készítése: A liszteket szitáld egy tálba, add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a sót, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Dagaszd össze alaposan, amíg egy sima, rugalmas tészta nem lesz. Takard le, és meleg helyen keleszd kb. 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő.
Töltelék elkészítése: A puha vajjal keverd el a cukrot és a darált diót.
Formázás: A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra. Kend meg vékonyan a puha vajjal, majd szórd meg a diós töltelékkel. Hagyj körülbelül 2 cm-es széleket. Tekerd fel, mint a bejglit, majd vágd hosszában ketté. A két szalagot csavard össze, és helyezd egy kivajazott kenyérformába.
Második kelesztés: Takard le a formát, és hagyd a kalácsot még fél órát kelni.
Sütés: Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. A megkelt kalács tetejét kend meg felvert tojással. Süsd kb. 30-35 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.
Tálalás: Hagyd a kalácsot kissé hűlni, mielőtt felszeletelnéd. Legfinomabb még melegen, de hidegen is isteni!
A töltelékhez használhatsz másféle diót is, esetleg mogyorót vagy mandulát. A kalácsot díszítheted mákkal vagy szezámmaggal is.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: femina.hu