quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 13. vasárnap
  -  Kálmán, Ede
Szórakozás

Konyhasarok: Cukorbetegek számára is ideális választás – Dióval töltött csirkemell rolád

2024. szeptember 25.

A dió nem csak süteményekben, de húsételekben is remek ízhatást adhat! Az édes-sós kombináció különleges ízélményt nyújt, ráadásul a dió tápértéke is jelentős.

Íme, néhány ötlet dióval készült húsételekhez:

Klasszikusok:

Töltött hús: Legyen szó csirkemellről, pulykáról vagy más húsrészről, a diós töltelék mindig nagy sikert arat. Keverd össze a darált diót zsemlemorzsával, fűszerekkel, tojással és esetleg kis tejföllel, majd töltsd meg vele a húst.

Rántott sajt: A hagyományos rántott sajtot akár felturbózhatod egy diós panírral. A dió ropogóssá teszi a panírt, és kellemes édességet ad hozzá. Kísérletezhetsz különböző sajtokkal is.

Vadételek: A vadhúsokhoz különösen jól passzol a dió. Szarvasgerincet süthetsz diókéregben, vagy készíthetsz diós mártást a vadpörkölt mellé.

Egy különleges töltött csirkemellet hoztunk ma nektek amely kitűnő forrása a fehérjének és az egészséges Omega 3, 6, 12 zsírsavaknak.

Dióval töltött csirkemell rolád

Hozzávalók:

4 db csirkemellfilé
10 dkg dió
5 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
Só, bors, őrölt kömény
1 evőkanál olaj
Friss petrezselyem
Opcionális: 1-2 szalonna szelet

Elkészítés:

Töltelék elkészítése: A diót apróra daráljuk. A zsemlemorzsát tejben vagy vízben áztatjuk, majd kicsavarjuk. A fokhagymát apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a darált diót, a zsemlemorzsát, a fokhagymát, a tojást, a fűszereket és a petrezselymet.
Csirke előkészítése: A csirkemelleket klopfoljuk vékonyra. Sózzuk, borsozzuk.
Töltés és sütés: A csirkemelleket megtöltjük a diós töltelékkel, majd feltekerjük és hurkapálcával rögzítjük. Ha szeretnénk, a roládokat szalonna szeletekkel is betekerhetjük. Egy serpenyőben az olajon megpirítjuk a roládokat minden oldalukon. Ezután áttesszük őket egy sütőformába és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük, amíg a hús megpuhul.
Tálalás: A kész roládokat szeleteljük és tetszőleges körettel tálaljuk. Jól illik hozzá például a rizs, a burgonya vagy a zöldségek.

Tippek:
A töltelékbe tehetünk még apróra vágott füstölt sajtot vagy szárított paradicsomot is, hogy még izgalmasabb legyen az íze.
A roládokat süthetjük fokhagymás tejfölös mártásban is.
A tölteléket variálhatjuk más fűszerekkel, például oregánóval, rozmaringgal vagy majoránnával.
A roládokat grillezhetjük is.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: cukorbeteg-etrend.eu, unipatika.hu