Konyhasarok: Cukorbetegek számára is ideális választás – Dióval töltött csirkemell rolád
A dió nem csak süteményekben, de húsételekben is remek ízhatást adhat! Az édes-sós kombináció különleges ízélményt nyújt, ráadásul a dió tápértéke is jelentős.
Íme, néhány ötlet dióval készült húsételekhez:
Klasszikusok:
Töltött hús: Legyen szó csirkemellről, pulykáról vagy más húsrészről, a diós töltelék mindig nagy sikert arat. Keverd össze a darált diót zsemlemorzsával, fűszerekkel, tojással és esetleg kis tejföllel, majd töltsd meg vele a húst.
Rántott sajt: A hagyományos rántott sajtot akár felturbózhatod egy diós panírral. A dió ropogóssá teszi a panírt, és kellemes édességet ad hozzá. Kísérletezhetsz különböző sajtokkal is.
Vadételek: A vadhúsokhoz különösen jól passzol a dió. Szarvasgerincet süthetsz diókéregben, vagy készíthetsz diós mártást a vadpörkölt mellé.
Egy különleges töltött csirkemellet hoztunk ma nektek amely kitűnő forrása a fehérjének és az egészséges Omega 3, 6, 12 zsírsavaknak.
Dióval töltött csirkemell rolád
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
10 dkg dió
5 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
Só, bors, őrölt kömény
1 evőkanál olaj
Friss petrezselyem
Opcionális: 1-2 szalonna szelet
Elkészítés:
Töltelék elkészítése: A diót apróra daráljuk. A zsemlemorzsát tejben vagy vízben áztatjuk, majd kicsavarjuk. A fokhagymát apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a darált diót, a zsemlemorzsát, a fokhagymát, a tojást, a fűszereket és a petrezselymet.
Csirke előkészítése: A csirkemelleket klopfoljuk vékonyra. Sózzuk, borsozzuk.
Töltés és sütés: A csirkemelleket megtöltjük a diós töltelékkel, majd feltekerjük és hurkapálcával rögzítjük. Ha szeretnénk, a roládokat szalonna szeletekkel is betekerhetjük. Egy serpenyőben az olajon megpirítjuk a roládokat minden oldalukon. Ezután áttesszük őket egy sütőformába és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük, amíg a hús megpuhul.
Tálalás: A kész roládokat szeleteljük és tetszőleges körettel tálaljuk. Jól illik hozzá például a rizs, a burgonya vagy a zöldségek.
Tippek:
A töltelékbe tehetünk még apróra vágott füstölt sajtot vagy szárított paradicsomot is, hogy még izgalmasabb legyen az íze.
A roládokat süthetjük fokhagymás tejfölös mártásban is.
A tölteléket variálhatjuk más fűszerekkel, például oregánóval, rozmaringgal vagy majoránnával.
A roládokat grillezhetjük is.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: cukorbeteg-etrend.eu, unipatika.hu