quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 13. vasárnap
  -  Kálmán, Ede
Szórakozás

Konyhasarok: Egy egyszerű, gyors mégis mennyei desszert – Körtés morzsasüti

2024. szeptember 22.

A körte kiegyensúlyozott étrendünk nélkülözhetetlen eleme. Gazdag tápanyagösszetételének köszönhetően támogatja az immunrendszer működését, hozzájárul a szív egészségéhez és segít fenntartani a megfelelő bélműködést. Az antioxidánsoknak köszönhetően pedig véd a szabadgyökök káros hatásaitól.

A körte kiváló forrása a vitaminoknak (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C), nyomelemeknek (vas, jód, cink) és ásványi anyagoknak (kalcium, magnézium, foszfor, kálium). Gazdag rosttartalma mellett karotinoidokat, flavonoidokat és antocianinokat is tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek, így hozzájárulnak a szervezet oxidatív stressz elleni védelméhez.

De vizsgáljuk meg mit tartalmaz 100 gramm körte:

● 85,64 gramm vizet
● 0,27 gramm fehérjét
● 0,02 gramm zsírt
● 13,92 gramm szénhidrátot
● 5 mg kalciumot
● 40 mg káliumot
● 128 mikrogramm béta-karotint
● 0,6 gramm rostot

A körtés morzsasüti egy klasszikus, omlós süti, amelynek íze különösen jól passzol az őszhöz, de a nyárias változatát se szokta senki ott hagyni az ebédlőasztalon.

Hozzávalók:

A töltelékhez:
5-6 db körte
50 g vaj
50 g barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
csipetnyi só

A morzsához:
150 g liszt
100 g vaj (hideg, kockákra vágva)
100 g barna cukor
50 g zabpehely

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A körtéket megtisztítjuk, kicsumázzuk és kb. 1-2 cm-es kockákra vágjuk.
Egy tálban összekeverjük a körtét, a vajat, a barna cukrot, a fahéjat és a sót.
Egy másik tálban a lisztet, a vajat, a barna cukrot és a zabpelyhet ujjbeggyel összemorzsoljuk, amíg morzsás állagú nem lesz.
Egy sütőformát kivajazunk és beleszórjuk a körtés keveréket.
A tetejére szórjuk a morzsát.
180 °C-on kb. 30-35 percig sütjük, amíg a morzsa aranybarna nem lesz.

Tálalás: Melegen vagy langyosan a legfinomabb, de hidegen is nagyon ízletes. Tálalhatjuk vaníliafagyival vagy egy gombóc tejszínhabbal.

Tipp: A süti tetejét sütési idő felénél lefedhetjük alufóliával, hogy a morzsa ne égjen meg túl gyorsan.

Variációk:

A körtét helyettesítheted más gyümölccsel, mi nyár végén és ősz elején almával szoktuk, de szilvával is kifejezetten üdítő.
A morzsához adhatsz egy csipetnyi őrölt gyömbért vagy kardamomot.
A sütit díszítheted egy kis porcukorral vagy néhány szelet mandulával, de akár darált dióval is meghintheted.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: nlc.hu, mindmegette.hu, copilot.microsoft.com