quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 13. vasárnap
  -  Kálmán, Ede
Szórakozás

Konyhasarok: Mi magunknak csináljuk, tudjuk mi van benne – Körtelekvár tartósítószer nélkül

2024. szeptember 19.

A tartósítószermentes lekvárok fogyasztásával nemcsak az egészségünket védjük, hanem egy tudatosabb és fenntarthatóbb életmódot is választunk.

Egyre többen választják a tartósítószermentes élelmiszereket, aminek több oka is van:

Egészség: A tartósítószerek mesterséges anyagok, amelyeket az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására használnak. Egyes tanulmányok szerint ezek az anyagok fokozhatják az allergiás reakciók, az emésztési problémák és más egészségügyi problémák kockázatát. A házi készítésű, tartósítószermentes lekvárok fogyasztásával elkerülhetjük ezeket a kockázatokat.
Íz: A házi lekvárok általában intenzívebb és természetesebb ízűek, mint a bolti termékek. A friss gyümölcsökből készült lekvárokban megőrizhetjük a gyümölcsök eredeti ízét és aromáját.
Összetevők: A házi lekvárok készítésénél pontosan tudhatjuk, hogy milyen alapanyagokból készülnek. Nem kell attól tartanunk, hogy rejtett adalékanyagok vagy mesterséges színezékek vannak bennük.
Környezettudatosság: A házi lekvárok készítése során kevesebb csomagolóanyag hulladék keletkezik, és támogathatjuk a helyi termelőket is, ha a gyümölcsöket tőlük szerezzük be.

A házi készítésű körtelekvár nemcsak finomabb, de egészségesebb is, mint a bolti változatok. Íme egy egyszerű recept, amelyhez nincs szükség tartósítószerre:

Körtelekvár tartósítószer nélkül

Hozzávalók:
2 kg érett körte
70 dkg cukor (a körte édességétől függően kevesebb vagy több is lehet)
1 citrom leve
1 vaníliarúd kikapart magjai (opcionális)

Elkészítés:
A körte előkészítése: A körtéket mosd meg, hámozd meg és távolítsd el a magházát. Vágd kisebb darabokra.
A cukor feloldása: Egy nagy fazékba helyezd a körtedarabokat és szórd meg a cukorral. Hagyd állni 1-2 órát, hogy a körte levet engedjen és a cukor feloldódjon.
Főzés: Tedd fel a fazékot a tűzre és közepes lángon főzd a körtekompótot. Főzd addig, amíg a körte teljesen megpuhul és a lé sűrűsödni kezd. Időnként kevergesd meg, hogy ne égjen le.
Vanília és citrom hozzáadása: A főzés vége előtt add hozzá a vaníliarúd kikapart magjait és a citrom levét. Ezek az ízek frissességet és komplexitást adnak a lekvárnak.
Pépesítés: Fajtától függően előfordurlhat, hogy a rostok nem esnek szét teljesen a főzés végéig. A megfelelőe homogén állag eléréséhez hasznájhatunk botturmix gépet.
Töltés: Forró, sterilizált üvegekbe töltsd a forró lekvárt. Az üvegeket zárd le szorosan és fordítsd őket fejre. 1-2 perc után fordítsd vissza és rongyokkal csavard be (ez a száraz dunsztolás). Hagyd kihűlni így, majd tárold hűvös, sötét helyen.

Tippek:

Körtefajták: Bármilyen édes körtéből készíthetsz lekvárt, de a Magyarországon kedvelt fajták között a Vilmos, a Bosc kobak vagy a Conference fajták különösen alkalmasak erre a célra.
Cukor helyettesítése: Ha kevésbé édes lekvárt szeretnél, a cukor egy részét vagy egészét mézzel vagy édesítőszerrel helyettesítheted.
Sűrítés: Ha a lekvár túl híg, főzd tovább, vagy keverj hozzá egy kis pektint.
Ízesítés: A vanília és a citrom mellett más fűszerekkel is kísérletezhetsz, például fahéjjal, szegfűszeggel vagy gyömbérrel.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: sobors.hu, kertvarazsmagazin.hu