quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 12. szombat
  -  Miksa
Szórakozás

Konyhasarok: Egy izgalmas, laktató egytepsis fogás benne az ősz minden zamatával!

2024. szeptember 18.

Körtéből nem csak édes, sós fogások is készülhetnek. A hús mellett is van helye az őszi gyümölcsnek. De vegyük sorra, milyen húsokhoz illik a körte?

Sertés: A sertéshús zsírossága jól kiegészíti a körte édességét. Kiváló választás sült sertéskarajhoz vagy sertésszelethez.
Baromfi: A csirke vagy pulyka fehér húsa is remekül harmonizál a körtével. Készíthetsz például mézes-mustáros csirkecombot körtével vagy sütőtökös pulykát melyet ezzel a kiváló gyümölccsel bolondítasz meg.
Vadas: A vadas ételekhez, mint például a vaddisznó pörkölt, a körte egy édes-savanyú kontrasztot adhat.

Tippek:

Karamellizálás: A körtét sütés előtt karamellizálhatod egy kevés cukorral vagy mézzel, hogy még intenzívebb legyen az íze.
Bor: A vörösborok közül a pinot noir, a cuvée vagy éppen a merlot, a fehérborok közül pedig a chardonnay vagy a rizling illik a körte és hús kombinációjához.
Kísérletezés: Ne félj kísérletezni különböző fűszerekkel és kombinációkkal, hogy megtaláld a számodra legfinomabb ízeket.

Mai fogásunk a mézes-mustáros csirkecomb körtével. A hús vajpuha, a körte szinte krémes lesz a mézes-mustáros szószban, a friss zöldfűszer pedig megkoronázza az egész fogást. Első ránézésre talán haladó szintű receptnek tűnik, azonban elkészítése mégsem igényel sok időt és erőfeszítést. A csirke tökéletes fehérjeforrás, a körte pedig rostokban gazdag – ezzel a kiegyensúlyozott táplálkozást ia kipipálhatjuk az adott napra.

Hozzávalók (4 személyre):

4 db csirkecomb
2 db körte
1 fej lilahagyma
3 evőkanál méz
2 evőkanál Dijon mustár
1 evőkanál olívaolaj
Só, bors ízlés szerint
Friss rozmaring vagy más fűszernövény (opcionális)

Elkészítés:

Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. A csirkecombokat mosd meg, itasd le róla a nedvességet és sózd, borsozd. A körtét és a lilahagymát hámozd meg és vágd nagyobb darabokra.
Marinálás: Egy tálban keverd össze a mézet, a Dijon mustárt és az olívaolajat. A csirkecombokat forgasd meg ebben a mártásban, hogy mindenhol bevonja.
Sütés: Tedd a csirkecombokat egy sütőformába, majd rakosgasd köré a körte- és hagymadarabokat. Ha szereted, szórj rá friss rozmaringot vagy más fűszernövényt. Told a sütőbe és süsd kb. 45-60 percig, vagy amíg a csirke meg nem sül és a körte meg nem puhul. Közben néha öntsd le a keletkezett levet a húson.
Tálalás: Tálald a sült csirkecombokat a körtével és a hagymával együtt. Kínálhatsz hozzá sült krumplit vagy rizst is.

Tippek:

Egyéb fűszerek: A mézes-mustáros mártáshoz adhatsz fokhagymát, chili paprikát vagy más kedvenc fűszereidet is.
Zöldségek: A körtéhez és a hagymához adhatsz más zöldségeket is, például sárgarépát, sütőtököt vagy brokkolit.
Bor: A sütés közben locsolhatod a húst egy kis fehérborral is, így még intenzívebb íze lesz.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: sobors.hu, femina.hu