quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 05. szombat
  -  Aurél
Szórakozás

Konyhasarok: Terítéken az „Istenek ajándéka”, azaz a körte

2024. szeptember 16.

A körte (Pyrus communis) a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. Eredete Közép-Ázsiába nyúlik vissza, és valószínűleg a vadkörte (Pyrus pyraster) nemesítésével jött létre.

A körte ősi gyümölcs, már az ókorban is nagyra értékelték. A görögök és rómaiak is szívesen fogyasztották, Homérosz például az istenek ajándékának nevezte.

Hazánkban a 11. század óta termesztik, eleinte főzve, mivel nyersen mérgezőnek hitték. A 17. századtól azonban a főúri körökben is kedvelt csemegévé vált. Magyarországon főleg Göcsejben termesztik, és a körtepálinka is innen származik.

A körtefa gondozása odafigyelést igényel, de ízletes gyümölcsével megéri a fáradságot. Napos, védett helyet részesít előnyben, és mélyen művelt, tápanyagban gazdag talajt kíván. Rendszeres öntözésre van szüksége, különösen száraz időszakokban. Tavaszi és őszi tápanyagpótlás is ajánlott. A metszés elengedhetetlen a fa egészsége és bő termése érdekében. Betegségek és kártevők elleni védekezés is szükséges, különösen a moníliás betegség és a körtepangó ellen. A lehullott leveleket érdemes összegyűjteni és eltávolítani a betegségek terjedésének megakadályozása érdekében. A körtefa gondoskodással meghálálja a törődést bőséges és ízletes terméssel.

A körte nem csak desszertekben mutat jól, hanem sós ételekben is remekül megállja a helyét. Az édes és sós ízek játéka egy igazán különleges gasztronómiai élményt nyújthat.

A körte fajtája is befolyásolja az étel ízét. A keményebb körtefélék jobban bírják a sütést, míg a puhábbak inkább a nyers fogyasztásra alkalmasak.

Néhány karakteres párosítás:

Körte és sajt: A körte édessége remekül kiegészíti a sajt sós ízét. Próbáld ki roqueforttal, brie-vel vagy gorgonzolaval.
Körte és sonka: Az édes és sós ízek játéka itt is remekül működik. Prosciutto vagy serrano sonkával párosítsd.
Körte és dió: A dió ropogós textúrája és enyhén kesernyés íze tökéletes kiegészítője a körtének.

Fűszeresebb változatok:

Körte és curry saláta: A körte édessége jól kiemeli a curry fűszerességét. Kókusztejjel és mandulával is feldobhatod.
Körte és chili chutney: Ha szereted az intenzív ízeket, készíts egy pikáns chutney-t körte, chili, gyömbér és egyéb fűszerek felhasználásával.
Körte és mozarella caprese: A klasszikus caprese saláta körte változata.
Körte és bacon wraps: Bacon-be tekert körteszeletek, mézzel és rozmaringgal sütve.

A körte édessége, a dió ropogós textúrája és a parmezán sós íze remekül kiegészítik egymást.
Az egyszerű összetevők ellenére a parmezános, körtés, diós saláta ízvilága rendkívül komplex és kielégítő. Friss, könnyű és egészséges fogás, amely bármilyen alkalomra tökéletes.

Hozzávalók:

Egy fej saláta (pl. jégsaláta, római saláta)
1 kört
50 g dió
50 g parmezán sajt
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Előkészítés: A salátát mossuk meg és tépjük kisebb darabokra. A körtét hámozzuk meg, magozzuk ki és vékony szeletekre vágjuk. A diót egy száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd durvára törjük. A parmezán sajtot vékony szeletekre vagy reszeljük le.
Öntet: Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a balzsamecetet, sót és borsot.
Összeállítás: A salátát tegyük egy tálba, adjuk hozzá a körtét, a diót és a parmezánt. Öntsük rá az öntetet és óvatosan forgassuk össze.
Tálalás: Friss kenyérrel vagy grillezett hússal tálaljuk.

Tipp: A salátát díszíthetjük friss bazsalikom vagy petrezselyem levelekkel.

Variációk:

A salátát készíthetjük különböző típusú salátalevelekkel (pl. rukkola, madársaláta).
A körtét helyettesíthetjük más gyümölccsel, például almával vagy birsalmával.
A diót mandulával vagy mogyoróval is helyettesíthetjük.
Az öntethez adhatunk mézet vagy mustárt egy kis édességért.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: amiotthonunk.hu, streetkitchen.hu, wallpapercave.com