quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 06. vasárnap
  -  Brúnó, Renáta
Szórakozás

Népszerű volt a gulyás és a pörkölt, de sült a lepcsánka is a Vásárhelyi Ízök Fesztiválján (képgalériával)

2024. szeptember 14.

Az eső sem tántorította el a helyi gasztronómia szerelmeseit szombaton: 20 csapat nevezett be több mint 40 féle étellel, az eső kopogott a felállított sátrak tetején, de a hangulat maxifokon pörgött, no meg persze finomabbnál finomabb ételek készültek a bográcsokban, rezsókon.

12. alkalommal szervezték meg szombaton a Vásárhelyi Ízök Fesztiválját, amelynek főzőversenye idén egy új kategóriával bővült, pontosabban fókuszba is helyezték azt: ez pedig a vásárhelyi értéktárba eső ételek köre volt.

„Azt szerettük volna, ha a vásárhelyi értéktár mint kifejezés és annak elemei is előtérbe kerülnek idén. Az értéktárba felvett helyi ételek például a tarhonya, a hidegpaprikás, a táskaleves, vagy a főtt-sült perec. A másik két kategória a már megszokott vásárhelyi ízök voltak, és a más ízök. Utóbbiba olyan ételek esnek, amelyek valamilyen más nemzet vagy régió ételét, ízeit hozzák el, vásárhelyi szájízre szabva. Hisszük, hogy ezek ugyanúgy vásárhelyi ételekké válhatnak, hiszen annak idején is valamilyen más ízélmény hatására honosodott meg egy-egy mára már hagyományos, vásárhelyi ételünk” – nyilatkozta lapunknak Csáki Zsolt, gasztro-szervező, a Vásárhelyi Ízök Fesztivál zsűrijének elnöke.

KÉPGALÉRIA

Hozzátette, idén a pörköltek és gulyások voltak a legnépszerűbbek, de készült táska leves, lebbencsleves, lepcsánka, galambleves, egészben sült malac és csirke, és skandináv ihletésű ételek is.

A kategóriákon belül is 3 fő téma volt: a levesek – előételek, az egytálételek és a sütemények (sós vagy édes). Ez utóbbit otthon is el lehetett készíteni, de volt, aki helyben sütötte meg azt, ilyen volt a parázson sült mézes kelttészta.

Mint megtudtuk, volt, aki még a helyszínen is jelezte, hogy hozott ételt is benevezne, a zsűri természetesen ez elől sem zárózott el.

A sütemények kategóriában egyébként találkozunk darázsfészekkel, ropogós sajtos-diós háromszögekkel, főtt-sült pereccel, barackmaggal, muffinnal és túrós tyúklábbal is – többek között. Egyet-egyet volt szerencsénk nekünk is megkóstolni, és úgy véljük, bizony nehéz dolga lehetett a 8 tagú zsűrinek, mert isteni étkeket eszegethettünk.

A XII. Vásárhelyi Ízök Fesztiválja főzőversenyének eredményei:

VÁSÁRHELYI ÉRTÉKTÁR kategória

1.helyezett: Tiszta Vásárhelyért Egyesület – Vásárhelyi hideg paprikás

2.helyezett: Hetényiék Csapata – Vásárhelyi táskaleves

2.helyezett: Darvas Tészta – Vásárhelyi tarhonyás galamb

3.helyezett: Darvas Tészta – Vásárhelyi kemény tarhonya
NAGY KÜLÖNDÍJ: Kosztolányi Ferencné – Vásárhelyi vegyes kóstoló (hideg paprikás, főtt
perec, tepertő)

    VÁSÁRHELYI ÍZÖK kategória

    1.helyezett: (Vörös)Borosok – Babgulyás „ahogy én szeretöm”

    2.helyezett: Barna Zoltán és fiai (Abony) – Vásárhelyi füles leves túrógombóccal

    3.helyezett: (Fehér)Borosok – Varsa szökevény leves (halászlé)

    3.helyezett: Török Ernő – Lebbencs leves

      MÁS ÍZÖK kategória LEVESEK

      1. helyezett: Székely Menyecskék – Újfali poéka leves
      2. helyezett: Cserebökényi Puszta Csapata – Füstölt csülkös babgulyás
      3. helyezett: Barna Zoltán és fiai (Abony) – Tárkonyos galambleves görcs betéttel

      MÁS ÍZÖK kategória: EGYTÁLÉTELEK

      1.helyezett: Hódi-Betyá-Rock – Disznótoros hurka-kolbász kavalkád

      2.helyezett: Disznótor – Kemencés kacsa és malacsült

      3.helyezett: Székely Menyecskék – Sóban főtt tarka tinó lapockája dinsztelt pityókával,
      tárkonymártással

      3.helyezett: Török Ernő – Kameruni birkapörkölt

        MÁS ÍZÖK kategória: SÜTEMÉNYEK

        1. helyezett: Cserebökényi Puszta Csapata – Cserebökényi sütemény válogatás
        2. helyezett: Hetényiék Csapata – Kati mama kókuszosa
        3. helyezett: Cserebökényi Puszta Csapata – Ferdinánd tekercs

        MÁS ÍZÖK NAGY KÜLÖNDÍJAK:

        • Hódi-Betyá-Rock – Hideg hurka és szalámi válogatás
        • Hősök Kapuja Hagyományőrző Baráti Kör – Középkori viking ízek
        • Fehér(Borosok) – Tiszai sült halt kóstoló

        VÁSÁRHELY IFJÚ SÉFEI kategória:

        1. helyezett: Máriás Kamilla (11 éves) – Sós-diós aprósütemény, Kókuszos muffin
        2. helyezett: Mónus Renáta Gabriella (Corvin Szakiskola) – Túrós tyúkláb házi
          baracklekvárral
        3. helyezett: Móra Poharazó Szeged (Zacsok Lilla (9 éves)) – Marhagulyás tündérkert
          zöldségeivel házi csipetkével
        4. helyezett: Corvin kuktái – Kötözött táskaleves tejfölös péklepénnyel

        A FŐDÍJ nyertese: Barna Zoltán és fiai csapata volt, akik vállalták, hogy Abonyból 20 fővel
        egy számukra teljesen új környezetben, új ízvilágban is helyi vásárhelyi ételeket megtanulva
        bemutatkozzanak.
        KÜLÖNDÍJASOK: Vásárhelyi Jövőjéért Egyesület, Mindenki Magyarországa Mozgalom