Népszerű volt a gulyás és a pörkölt, de sült a lepcsánka is a Vásárhelyi Ízök Fesztiválján (képgalériával)
Az eső sem tántorította el a helyi gasztronómia szerelmeseit szombaton: 20 csapat nevezett be több mint 40 féle étellel, az eső kopogott a felállított sátrak tetején, de a hangulat maxifokon pörgött, no meg persze finomabbnál finomabb ételek készültek a bográcsokban, rezsókon.
12. alkalommal szervezték meg szombaton a Vásárhelyi Ízök Fesztiválját, amelynek főzőversenye idén egy új kategóriával bővült, pontosabban fókuszba is helyezték azt: ez pedig a vásárhelyi értéktárba eső ételek köre volt.
„Azt szerettük volna, ha a vásárhelyi értéktár mint kifejezés és annak elemei is előtérbe kerülnek idén. Az értéktárba felvett helyi ételek például a tarhonya, a hidegpaprikás, a táskaleves, vagy a főtt-sült perec. A másik két kategória a már megszokott vásárhelyi ízök voltak, és a más ízök. Utóbbiba olyan ételek esnek, amelyek valamilyen más nemzet vagy régió ételét, ízeit hozzák el, vásárhelyi szájízre szabva. Hisszük, hogy ezek ugyanúgy vásárhelyi ételekké válhatnak, hiszen annak idején is valamilyen más ízélmény hatására honosodott meg egy-egy mára már hagyományos, vásárhelyi ételünk” – nyilatkozta lapunknak Csáki Zsolt, gasztro-szervező, a Vásárhelyi Ízök Fesztivál zsűrijének elnöke.
KÉPGALÉRIA
Hozzátette, idén a pörköltek és gulyások voltak a legnépszerűbbek, de készült táska leves, lebbencsleves, lepcsánka, galambleves, egészben sült malac és csirke, és skandináv ihletésű ételek is.
A kategóriákon belül is 3 fő téma volt: a levesek – előételek, az egytálételek és a sütemények (sós vagy édes). Ez utóbbit otthon is el lehetett készíteni, de volt, aki helyben sütötte meg azt, ilyen volt a parázson sült mézes kelttészta.
Mint megtudtuk, volt, aki még a helyszínen is jelezte, hogy hozott ételt is benevezne, a zsűri természetesen ez elől sem zárózott el.
A sütemények kategóriában egyébként találkozunk darázsfészekkel, ropogós sajtos-diós háromszögekkel, főtt-sült pereccel, barackmaggal, muffinnal és túrós tyúklábbal is – többek között. Egyet-egyet volt szerencsénk nekünk is megkóstolni, és úgy véljük, bizony nehéz dolga lehetett a 8 tagú zsűrinek, mert isteni étkeket eszegethettünk.
A XII. Vásárhelyi Ízök Fesztiválja főzőversenyének eredményei:
VÁSÁRHELYI ÉRTÉKTÁR kategória
1.helyezett: Tiszta Vásárhelyért Egyesület – Vásárhelyi hideg paprikás
2.helyezett: Hetényiék Csapata – Vásárhelyi táskaleves
2.helyezett: Darvas Tészta – Vásárhelyi tarhonyás galamb
3.helyezett: Darvas Tészta – Vásárhelyi kemény tarhonya
NAGY KÜLÖNDÍJ: Kosztolányi Ferencné – Vásárhelyi vegyes kóstoló (hideg paprikás, főtt
perec, tepertő)
VÁSÁRHELYI ÍZÖK kategória
1.helyezett: (Vörös)Borosok – Babgulyás „ahogy én szeretöm”
2.helyezett: Barna Zoltán és fiai (Abony) – Vásárhelyi füles leves túrógombóccal
3.helyezett: (Fehér)Borosok – Varsa szökevény leves (halászlé)
3.helyezett: Török Ernő – Lebbencs leves
MÁS ÍZÖK kategória LEVESEK
- helyezett: Székely Menyecskék – Újfali poéka leves
- helyezett: Cserebökényi Puszta Csapata – Füstölt csülkös babgulyás
- helyezett: Barna Zoltán és fiai (Abony) – Tárkonyos galambleves görcs betéttel
MÁS ÍZÖK kategória: EGYTÁLÉTELEK
1.helyezett: Hódi-Betyá-Rock – Disznótoros hurka-kolbász kavalkád
2.helyezett: Disznótor – Kemencés kacsa és malacsült
3.helyezett: Székely Menyecskék – Sóban főtt tarka tinó lapockája dinsztelt pityókával,
tárkonymártással
3.helyezett: Török Ernő – Kameruni birkapörkölt
MÁS ÍZÖK kategória: SÜTEMÉNYEK
- helyezett: Cserebökényi Puszta Csapata – Cserebökényi sütemény válogatás
- helyezett: Hetényiék Csapata – Kati mama kókuszosa
- helyezett: Cserebökényi Puszta Csapata – Ferdinánd tekercs
MÁS ÍZÖK NAGY KÜLÖNDÍJAK:
- Hódi-Betyá-Rock – Hideg hurka és szalámi válogatás
- Hősök Kapuja Hagyományőrző Baráti Kör – Középkori viking ízek
- Fehér(Borosok) – Tiszai sült halt kóstoló
VÁSÁRHELY IFJÚ SÉFEI kategória:
- helyezett: Máriás Kamilla (11 éves) – Sós-diós aprósütemény, Kókuszos muffin
- helyezett: Mónus Renáta Gabriella (Corvin Szakiskola) – Túrós tyúkláb házi
baracklekvárral - helyezett: Móra Poharazó Szeged (Zacsok Lilla (9 éves)) – Marhagulyás tündérkert
zöldségeivel házi csipetkével - helyezett: Corvin kuktái – Kötözött táskaleves tejfölös péklepénnyel
A FŐDÍJ nyertese: Barna Zoltán és fiai csapata volt, akik vállalták, hogy Abonyból 20 fővel
egy számukra teljesen új környezetben, új ízvilágban is helyi vásárhelyi ételeket megtanulva
bemutatkozzanak.
KÜLÖNDÍJASOK: Vásárhelyi Jövőjéért Egyesület, Mindenki Magyarországa Mozgalom
Címkék:
tájház Csáki Zsolt vásárhelyi ételek pörkölt vásárhelyi ízök fesztiválja vásárhelyi receptek babgulyás tarhonya táskaleves hagyományos vásárhelyi ételek tyúkláb mézes krémes sós sütemények galamb leves bográcsosok hideg paprikás egyben sült malac egészben sült csirke főtt perec baracklekvár darázsfészek lepcsánka