quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 12. szombat
  -  Miksa
Szórakozás

Konyhasarok: A legegyszerűbb megoldás, mégis a frissen sült tök illatának nem lehet ellenállni!

2024. szeptember 14.

A sütőtök nevéhez híven leggyakrabban sütve kerül az asztalra, és nem véletlen, hiszen a frissen sült tök illatának nem lehet ellenállni.

A tökök világában számos fajta létezik, amelyek ízben, megjelenésben és felhasználási lehetőségekben is eltérnek egymástól. Nem árt egy picit tájékozódni, hogy tudjuk mit keressünk a piacon attól függően hogy mit akarunk készíteni. Nézzük meg közelebbről a hazánkban is előforduló népszerű fajtákat:

Kanadai tök
Hosszúkás, körte alakú, sárga színű tökfajta, melynek húsa szintén sárga. A magasabb cukortartalomnak köszönhetően annál finomabb, minél narancsosabb a színe. Viszonylag kevés magja van, és sok húsos része. Kiváló választás köretként vagy levesként.

Nagydobosi tök
Vastag, szürke héjú tökfajta, amelynek felbontásához éles késre van szükség. Nagyobb magházzal rendelkezik, mint a kanadai tök. Novemberben érdemesebb vásárolni, mert a dér hatására édesebbé válik. Sütve, fahéjas mézzel ízesítve önálló desszertként is fogyasztható.

Provence-i tök
Vastag, narancssárga héjú tökfajta, amelyet a vastag húsú részeiről ismerhetünk. Nehéz és zömök, ezért általában darabolt formában kapható.

Hokkaidó-tök
Viszonylag kisebb méretű, fél és másfél-két kiló közötti tökgomba. Kicsit drágább, de levesként, köretként vagy sütve is nagyon finom. Kisebb mérete miatt egy vagy két főre ideális.

Halloween-tök
Az utóbbi években egyre népszerűbb, hagyományos narancssárga vagy fehér színű dísztök. Takarmánytökfélékből nemesítették, és bár ehető, nincs jelentős tápértéke. Főleg díszítésre használják.

Érdekességek:

Az Őrségben termesztett olajtök a halloween-töknél valamivel kisebb, zöld-cirmos héjú tökfajta. Magja kiváló olajat ad, melyet sütéshez, főzéshez és kozmetikumok készítéséhez is használnak. Gazdag E- és A-vitaminban, valamint antioxidánsokban, így jótékony hatással van a bőrre.

A tököt az emberiség a kutyákkal nagyjából egy időben háziasította. A gabonaféléknél is hamarabb kezdték termeszteni, hiszen könnyen szaporítható volt, sőt, a héját edényként is használták.

A sütőtök nemcsak finom, de rendkívül egészséges is: magas rosttartalmának és vitaminbősége miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. A sütés a legelterjedtebb elkészítési módja, hiszen így érvényesül a legjobban természetes édessége. De hogyan süssük úgy, hogy kívül ropogós, belül pedig krémes legyen? Íme, néhány tipp a tökéletes sült tökhöz!

Tökéletes sült tök recept

Hozzávalók:

1 db érett sütőtök
kevés méz
olívaolaj

Elkészítés:

Alapanyag előkészítése: Alaposan mosd meg a sütőtököt, majd vágd fel kisebb darabokra: a kis méretű tököket elég hosszában kettévágni, a nagyobbakat negyedekre darabold. Arra figyelj, hogy egyforma darabok kerüljenek majd a tepsibe. Éles késsel dolgozz, a tök héja nagyon kemény! Figyelem: a magokat ne szedd ki sütés előtt, ettől csak még zamatosabb lesz a tököd – ráérsz kikanalazni őket a már megsült tökből.
Sütés előkészítése: Tedd a feldarabolt tököket sütőpapírral bélelt tepsire, majd csurgass rájuk egy kevés olajat és egy leheletnyi mézet.
Sütés: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, tedd be a tököket, és süsd őket 40-60 percig. A méz karamellizálódni fog a tetején, a tök bele pedig édes, puha lesz.

Melegen tálald! Ha esetleg lenne maradék, ne dobd ki, abból még készíthetsz süteményeket, vagy akár isteni sütőtök-krémlevest is!

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: fmc.hu, femina.hu