Konyhasarok: A legegyszerűbb megoldás, mégis a frissen sült tök illatának nem lehet ellenállni!
A sütőtök nevéhez híven leggyakrabban sütve kerül az asztalra, és nem véletlen, hiszen a frissen sült tök illatának nem lehet ellenállni.
A tökök világában számos fajta létezik, amelyek ízben, megjelenésben és felhasználási lehetőségekben is eltérnek egymástól. Nem árt egy picit tájékozódni, hogy tudjuk mit keressünk a piacon attól függően hogy mit akarunk készíteni. Nézzük meg közelebbről a hazánkban is előforduló népszerű fajtákat:
Kanadai tök
Hosszúkás, körte alakú, sárga színű tökfajta, melynek húsa szintén sárga. A magasabb cukortartalomnak köszönhetően annál finomabb, minél narancsosabb a színe. Viszonylag kevés magja van, és sok húsos része. Kiváló választás köretként vagy levesként.
Nagydobosi tök
Vastag, szürke héjú tökfajta, amelynek felbontásához éles késre van szükség. Nagyobb magházzal rendelkezik, mint a kanadai tök. Novemberben érdemesebb vásárolni, mert a dér hatására édesebbé válik. Sütve, fahéjas mézzel ízesítve önálló desszertként is fogyasztható.
Provence-i tök
Vastag, narancssárga héjú tökfajta, amelyet a vastag húsú részeiről ismerhetünk. Nehéz és zömök, ezért általában darabolt formában kapható.
Hokkaidó-tök
Viszonylag kisebb méretű, fél és másfél-két kiló közötti tökgomba. Kicsit drágább, de levesként, köretként vagy sütve is nagyon finom. Kisebb mérete miatt egy vagy két főre ideális.
Halloween-tök
Az utóbbi években egyre népszerűbb, hagyományos narancssárga vagy fehér színű dísztök. Takarmánytökfélékből nemesítették, és bár ehető, nincs jelentős tápértéke. Főleg díszítésre használják.
Érdekességek:
Az Őrségben termesztett olajtök a halloween-töknél valamivel kisebb, zöld-cirmos héjú tökfajta. Magja kiváló olajat ad, melyet sütéshez, főzéshez és kozmetikumok készítéséhez is használnak. Gazdag E- és A-vitaminban, valamint antioxidánsokban, így jótékony hatással van a bőrre.
A tököt az emberiség a kutyákkal nagyjából egy időben háziasította. A gabonaféléknél is hamarabb kezdték termeszteni, hiszen könnyen szaporítható volt, sőt, a héját edényként is használták.
A sütőtök nemcsak finom, de rendkívül egészséges is: magas rosttartalmának és vitaminbősége miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. A sütés a legelterjedtebb elkészítési módja, hiszen így érvényesül a legjobban természetes édessége. De hogyan süssük úgy, hogy kívül ropogós, belül pedig krémes legyen? Íme, néhány tipp a tökéletes sült tökhöz!
Tökéletes sült tök recept
Hozzávalók:
1 db érett sütőtök
kevés méz
olívaolaj
Elkészítés:
Alapanyag előkészítése: Alaposan mosd meg a sütőtököt, majd vágd fel kisebb darabokra: a kis méretű tököket elég hosszában kettévágni, a nagyobbakat negyedekre darabold. Arra figyelj, hogy egyforma darabok kerüljenek majd a tepsibe. Éles késsel dolgozz, a tök héja nagyon kemény! Figyelem: a magokat ne szedd ki sütés előtt, ettől csak még zamatosabb lesz a tököd – ráérsz kikanalazni őket a már megsült tökből.
Sütés előkészítése: Tedd a feldarabolt tököket sütőpapírral bélelt tepsire, majd csurgass rájuk egy kevés olajat és egy leheletnyi mézet.
Sütés: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, tedd be a tököket, és süsd őket 40-60 percig. A méz karamellizálódni fog a tetején, a tök bele pedig édes, puha lesz.
Melegen tálald! Ha esetleg lenne maradék, ne dobd ki, abból még készíthetsz süteményeket, vagy akár isteni sütőtök-krémlevest is!
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: fmc.hu, femina.hu