quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 12. szombat
  -  Miksa
Szórakozás

Konyhasarok: A szeptember nemcsak az iskolakezdést hozza el – Búcsúzzunk el a nyári ízektől és üdvözöljük az ősz gazdag palettáját!

2024. szeptember 09.

Szeptemberben a természet ajándékai új dimenziókat nyitnak meg a konyhában. Az édes almák, a ropogós körték, a zamatos szőlő és a különféle tökfélék mind-mind arra invitálnak, hogy új ízkombinációkat próbáljunk ki. Fedezzük fel együtt a szezonális zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét, és varázsoljunk belőlük felejthetetlen ételeket!”

Az ősz beköszöntével a természet újra meglep bennünket friss, vitaminban gazdag finomságokkal. Valójában az ősz a gasztronómia szerelmeseinek paradicsoma. A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük, de egészségünket is támogathatjuk. Szeptemberben az alma, a körte, a szőlő és a tökfélék mellett számos más értékes növény is megtalálható a piacokon. Válasszuk a friss, helyi termékeket, és élvezzük a természet ajándékait. Ne feledjük, minél frissebb egy alapanyag, annál több vitamin és ásnányi anyag hasznosítható belőle.

A sütőtök megjelenése a piacokon egyértelmű jele annak, hogy az ősz beköszöntött. Ezt a narancssárga, ízletes zöldséget számtalan módon elkészíthetjük: levesként, püréként, süteményként vagy akár főételként. De ne feledkezzünk meg a többi őszies finomságról sem! A gyümölcsök mellett a dió szintén kiváló alapanyagok a sütéshez-főzéshez. Készítsünk belőlük egészséges és ízletes ételeket!

A sort most a sütőtökkrémlevessel kezdjük (4 személyre):

Hozzávalók:

1 kg sütőtök (pucolva, magozva, kockákra vágva)
1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma (zúzva)
1 evőkanál olívaolaj
1 liter víz
2 leveskocka (zöldség vagy csirke)
2,5 dl tejszín (vagy kókusztej, növényi tej)
Só, bors ízlés szerint
Opcionális: frissen reszelt szerecsendió, gyömbér

Elkészítés:

Sütőtök pirítása: Egy nagy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a vöröshagymát és pirítsd üvegesre. Add hozzá a fokhagymát és pirítsd még egy percig.
Főzés: Vedd hozzá a sütőtököt, öntsd fel vízzel és dobd bele a leveskockákat. Forrald fel, majd takard le és főzd puhára a sütőtököt (kb. 20-25 perc).
Pürésítés: Ha a sütőtök megpuhult, botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsd a levest.
Ízesítés: Öntsd hozzá a tejszínt és fűszerezd sóval, borssal és opcionálisan szerecsendióval vagy gyömbérrel. Kóstold meg és ízesítsd továbbiak szerint.
Tálalás: Tálald forrón, friss kenyérrel vagy pirítóssal.

Tippek:

Sütés: A sütőtököt sütőben is előkészítheted: feldarabolva, olajjal meglocsolva, fűszerezve tedd sütőpapíros tepsire és süsd meg 200°C-on kb. 30 percig. Ez még intenzívebb ízt ad a levesnek.
Fűszerezés: Kísérletezz különböző fűszerekkel, például curry porral, köménymaggal vagy chilivel.
Díszítés: Tálaláskor díszítheted a levest sült tökmagvakkal, friss petrezselyemmel vagy egy kanál tejszínnel.

Vegán változat: A tejszínt helyettesítheted kókusztejjel vagy más növényi tejjel.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: femina.hu, agraroldal.hu, Wikipédia