Konyhasarok: Paradicsomból sütemény?! De még milyen!
Bár elsőre talán furcsának tűnik, a paradicsom édessége és savanykás íze remekül párosítható süteményekben. A gyümölcs (mert ugye a paradicsom botanikai besorolás szerint az) ad egy friss, nyárias zamatot a süteménynek, ami különleges, egyedi ízvilágot varázsol a desszertes tányérra. A paradicsom vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így egy süteményt készítve egészségesebbé tehetjük a desszertet.
Mivel a paradicsomot számos más ízzel kombinálhatjuk, így végtelen lehetőséget nyújt a kísérletezésre. Az interneten számos recept található paradicsomos süteményekre. Érdemes keresgélni különböző gasztroblogokon vagy oldalakon.
Milyen hozzávalókkal érdemes kombinálni a paradicsomot?
Fűszerek: Bazsalikom, oregánó, rozmaring, fokhagyma, chili
Gyümölcsök: Eper, málna, barack
Diók: dió, mandula
Sajtok: feta, mozzarella
Csokoládé: étcsokoládé
Erdélyi Paradicsomos Szelet
Ez a süti egy igazán különleges és ízletes sütemény, amelyet sokan ismernek és szeretnek a nevében is szereplő vidéken. A paradicsom savanykás íze remekül harmonizál a sütemény édességével, így egy igazán egyedi ízélményt nyújt.
Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg margarin vagy vaj
15 dkg cukor
10 dkg paradicsomlé
2 tojás
1 csomag szalalkáli
kb. 60 dkg liszt
Krémhez:
1 liter tej
12 dkg gríz
20 dkg porcukor
30 dkg margarin vagy vaj
ízlés szerint baracklekvár
Elkészítés:
Tészta: A margarint, cukrot, paradicsomlevet, tojásokat és szalalkálit alaposan összekeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, amíg egy könnyen nyújtható tésztát kapunk. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk.
Sütés: Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (kb. 180 °C) mindkét oldalát szép pirosra sütjük a lapokat.
Krém: A tejet a grízzel sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd a porcukorral és a margarinnal habosra keverjük.
Összeállítás: A megsült lapokat megkenjük a krémmel és a baracklekvárral. Végül a tetejét is megkenjük egy vékony réteg krémmel.
Tipp: A süteményt érdemes hűtőben pihentetni néhány órát, hogy az ízek összeérjenek.
Egyéb lehetőségek:
A krémhez használhatunk vaníliás pudingot is.
A töltelékhez adhatunk darált diót vagy mákot.
A sütemény tetejét díszíthetjük reszelt csokoládéval vagy gyümölcsökkel.
Jó étvágyat!
További tippek:
A paradicsomlé mennyiségét a paradicsom érettségétől függően lehet módosítani.
A tésztát érdemes sütőpapíron nyújtani és sütni, így könnyebben átkerül a tepsire és nem ragad le.
A sütési idő a sütő típusától függően változhat.
„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: romania-tours.travel,