quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 10. 12. szombat
  -  Miksa
Szórakozás

Konyhasarok: Paradicsomból sütemény?! De még milyen!

2024. szeptember 08.

Bár elsőre talán furcsának tűnik, a paradicsom édessége és savanykás íze remekül párosítható süteményekben. A gyümölcs (mert ugye a paradicsom botanikai besorolás szerint az) ad egy friss, nyárias zamatot a süteménynek, ami különleges, egyedi ízvilágot varázsol a desszertes tányérra. A paradicsom vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így egy süteményt készítve egészségesebbé tehetjük a desszertet.

Mivel a paradicsomot számos más ízzel kombinálhatjuk, így végtelen lehetőséget nyújt a kísérletezésre. Az interneten számos recept található paradicsomos süteményekre. Érdemes keresgélni különböző gasztroblogokon vagy oldalakon.

Milyen hozzávalókkal érdemes kombinálni a paradicsomot?

Fűszerek: Bazsalikom, oregánó, rozmaring, fokhagyma, chili
Gyümölcsök: Eper, málna, barack
Diók: dió, mandula
Sajtok: feta, mozzarella
Csokoládé: étcsokoládé

Erdélyi Paradicsomos Szelet

Ez a süti egy igazán különleges és ízletes sütemény, amelyet sokan ismernek és szeretnek a nevében is szereplő vidéken. A paradicsom savanykás íze remekül harmonizál a sütemény édességével, így egy igazán egyedi ízélményt nyújt.

Hozzávalók:

Tésztához:
15 dkg margarin vagy vaj
15 dkg cukor
10 dkg paradicsomlé
2 tojás
1 csomag szalalkáli
kb. 60 dkg liszt

Krémhez:
1 liter tej
12 dkg gríz
20 dkg porcukor
30 dkg margarin vagy vaj
ízlés szerint baracklekvár

Elkészítés:

Tészta: A margarint, cukrot, paradicsomlevet, tojásokat és szalalkálit alaposan összekeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, amíg egy könnyen nyújtható tésztát kapunk. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk.
Sütés: Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (kb. 180 °C) mindkét oldalát szép pirosra sütjük a lapokat.
Krém: A tejet a grízzel sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd a porcukorral és a margarinnal habosra keverjük.
Összeállítás: A megsült lapokat megkenjük a krémmel és a baracklekvárral. Végül a tetejét is megkenjük egy vékony réteg krémmel.
Tipp: A süteményt érdemes hűtőben pihentetni néhány órát, hogy az ízek összeérjenek.

Egyéb lehetőségek:

A krémhez használhatunk vaníliás pudingot is.
A töltelékhez adhatunk darált diót vagy mákot.
A sütemény tetejét díszíthetjük reszelt csokoládéval vagy gyümölcsökkel.
Jó étvágyat!

További tippek:

A paradicsomlé mennyiségét a paradicsom érettségétől függően lehet módosítani.
A tésztát érdemes sütőpapíron nyújtani és sütni, így könnyebben átkerül a tepsire és nem ragad le.
A sütési idő a sütő típusától függően változhat.

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: romania-tours.travel,