Konyhasarok: Zakuszka – egy falat télire elcsomagolt nyár Erdélyből
Ez az Erdélyben igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém bármikor napfényt lop a szívekbe.
A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére, illetve tésztaételekhez is hozzáadott mártásként.
Magyarországon szláv eredetű nevén ismert, melynek jelentése: harapnivaló, előétel, amely jelentősen élénkíti az étel ízét.
Erdélyben népszerűségét mutatja, hogy több helyen is fesztivál viseli a nevét (Kolozsváron, Kovásznán). Ez az egyre ismertebbé váló esemény lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a zakuszka különböző változatait, ízeit és elkészítési módjait.
A zakuszka fesztiválok általában a következő programokkal várják a látogatókat:
Zakuszka versenyek: A fesztiválok egyik fő attrakciója a zakuszka versenyek. A résztvevők különböző kategóriákban indulhatnak, és a zsűri értékeli az ízeket, az állagot és a megjelenést.
Zakuszka kóstolók: A látogatók megkóstolhatják a különböző versenyzők által készített zakuszkákat, és szavazhatnak a kedvencükre.
Főzőshow-k: Híres szakácsok mutatnak be különleges zakuszka recepteket és főzési technikákat.
Kézműves vásár: A fesztiválokon általában kézműves vásár is van, ahol helyi termelők és kézművesek kínálják termékeiket.
Zenei és kulturális programok: A fesztiválok gyakran kísérnek zenei és kulturális programokkal, így a gasztronómia mellett a szórakozásról is gondoskodnak a szervezők.
Akárcsak a lecsó esetében, itt is csak a csilagos ég szab határokat, hogyan készíthetjük el. Mi egy alapreceptet hoztunk ma el.
Zakuszka
5kg padlizsán
3kg piros húsú paprika
2kg vöröshagyma
6 ek sűrített paradicsom
ételízesítő
babérlevél
őrölt feketebors
só
olaj
tartósítószer (szalicil, nátrium-benzoát)
Elkészítés:
Sütés: A padlizsánokat villával megszurkáljuk, a paprikákat megmossuk. 200 fokos sütőben süssük mindkettőt, amíg a héjuk megbarnul és a padlizsán puha lesz. A paprikát alufóliába csomagolva pihentessük 10 percig.
Pürésítés: A megsült zöldségekről lehúzzuk a héjat, a magokat eltávolítjuk. A padlizsánt meghámozzuk. A paprikát és a padlizsánt egy turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük.
Párolás: A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikás-padlizsános pürét, a paradicsompürét, a fűszereket és összekeverjük. Közepes lángon 10 percig főzzük.
Tálalás: A krémet kenyér vagy bagettszeletekre kenve tálaljuk. Díszíthetjük koktélparadicsommal és petrezselyemmel.
A legfontosabb: „A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: erdelyireceptek.ro, cookpad.com