Konyhasarok: Sültpaprika-krémleves – az ízek egyenesen mennyei harmóniát alkotnak
A paprika vitaminokban gazdag, és szinte végtelen a felhasználási lehetősége. Sültpaprika-krémleves, töltött paprika, lecsó – ezek csak néhány példa arra, hogy milyen sokféle ételt készíthetünk belőle.
A paprika nemcsak a magyar konyha sztárja, de egészségünknek is jót tesz. Főzzük, süssük, töltsük, krémesítsük – ezerféleképpen ekészíthető! Próbáljuk ki a zöldpaprikától a kaliforniai paprikáig, a klasszikus paprikás krumpli mellett pedig merészkedjünk új ízek felé!
Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Legelső termesztő körzete éppen ezért Szeged környékén volt.
A paprika, ez a napfényes színű, ropogós zöldség nemcsak a hazai konyhákban, de szerte a világon is nagy népszerűségnek örvend. Vitaminokban gazdag, és szinte végtelen a felhasználási lehetősége. Sültpaprika-krémleves, töltött paprika, lecsó – ezek csak néhány példa arra, hogy milyen sokféle ételt készíthetünk belőle. De ne álljunk meg itt! Kísérletezzünk bátran, és fedezzük fel a paprika ízvilágának új dimenzióit!
A kápia édessége, a pritamin fűszeressége vagy a kaliforniai paprika zamatossága – mindenki megtalálhatja a kedvenc fajtáját.
Sültpaprika-krémleves
Hozzávalók (4 főre):
1 kg kápia paprika
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín
4 dl zöldségalaplé
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Sütés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A paprikákat mossuk meg, és tegyük sütőpapíros tepsire. Süssük 30 percig, vagy amíg a héja meg nem barnul.
Hűtés és tisztítás: Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután húzzuk le a héját, és távolítsuk el a magokat.
Pürésítés: A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy lábasban olajon üvegesre pároljuk. A sült paprikát adjuk hozzá, és együtt pirítsuk pár percig. Öntsük fel a zöldségalaplével, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és botmixerrel készítsünk belőle sűrű krémet.
Tejszínes finomság: Tegyük vissza a levest a tűzre, és öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk fel, majd ízesítsük sóval és borssal.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss kenyérrel vagy ropogós bagettel. Díszíthetjük friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel.
Tippek:
Füstös íz: A sütőben sült paprika intenzívebb ízt ad a levesnek. Ha még füstösebb ízre vágysz, grillrácson is sütheted.
Extra fűszerek: Kísérletezz különböző fűszerekkel! A koriander, a kömény vagy a chili pehely is jól passzol a paprikához.
Vegán változat: A tejszínt növényi tejjel helyettesítheted.
Tálalás: A levest tálalhatod pirítóssal, krutonnal vagy sült kenyérkockákkal is.
A legfontosabb: „A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: iStock, femina.hu