quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 09. 12. csütörtök
  -  Mária
0-24

Konyhasarok: Sültpaprika-krémleves – az ízek egyenesen mennyei harmóniát alkotnak

2024. szeptember 05.

A paprika vitaminokban gazdag, és szinte végtelen a felhasználási lehetősége. Sültpaprika-krémleves, töltött paprika, lecsó – ezek csak néhány példa arra, hogy milyen sokféle ételt készíthetünk belőle.

A paprika nemcsak a magyar konyha sztárja, de egészségünknek is jót tesz. Főzzük, süssük, töltsük, krémesítsük – ezerféleképpen ekészíthető! Próbáljuk ki a zöldpaprikától a kaliforniai paprikáig, a klasszikus paprikás krumpli mellett pedig merészkedjünk új ízek felé!

Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Legelső termesztő körzete éppen ezért Szeged környékén volt.

A paprika, ez a napfényes színű, ropogós zöldség nemcsak a hazai konyhákban, de szerte a világon is nagy népszerűségnek örvend. Vitaminokban gazdag, és szinte végtelen a felhasználási lehetősége. Sültpaprika-krémleves, töltött paprika, lecsó – ezek csak néhány példa arra, hogy milyen sokféle ételt készíthetünk belőle. De ne álljunk meg itt! Kísérletezzünk bátran, és fedezzük fel a paprika ízvilágának új dimenzióit!

A kápia édessége, a pritamin fűszeressége vagy a kaliforniai paprika zamatossága – mindenki megtalálhatja a kedvenc fajtáját.

Sültpaprika-krémleves

Hozzávalók (4 főre):

1 kg kápia paprika
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín
4 dl zöldségalaplé
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Sütés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A paprikákat mossuk meg, és tegyük sütőpapíros tepsire. Süssük 30 percig, vagy amíg a héja meg nem barnul.
Hűtés és tisztítás: Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután húzzuk le a héját, és távolítsuk el a magokat.
Pürésítés: A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy lábasban olajon üvegesre pároljuk. A sült paprikát adjuk hozzá, és együtt pirítsuk pár percig. Öntsük fel a zöldségalaplével, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és botmixerrel készítsünk belőle sűrű krémet.
Tejszínes finomság: Tegyük vissza a levest a tűzre, és öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk fel, majd ízesítsük sóval és borssal.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss kenyérrel vagy ropogós bagettel. Díszíthetjük friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel.

Tippek:

Füstös íz: A sütőben sült paprika intenzívebb ízt ad a levesnek. Ha még füstösebb ízre vágysz, grillrácson is sütheted.
Extra fűszerek: Kísérletezz különböző fűszerekkel! A koriander, a kömény vagy a chili pehely is jól passzol a paprikához.
Vegán változat: A tejszínt növényi tejjel helyettesítheted.
Tálalás: A levest tálalhatod pirítóssal, krutonnal vagy sült kenyérkockákkal is.

A legfontosabb: „A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: iStock, femina.hu