quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 09. 12. csütörtök
  -  Mária
0-24

Konyhasarok: Egy étel, amely egyszerre kielégíti az édesség és a savanyúság utáni vágyadat

2024. szeptember 04.

Képzelj el egy olasz nyári estét, amikor a barátokkal egy egyszerű, mégis mennyei vacsorát készítesz. Ez a paradicsomos gnocchi éppen olyan, mint egy falatnyi Olaszország!

A paradicsom története az olasz konyhában: Egy váratlan sztori

Ma már elképzelhetetlen az olasz konyha paradicsom nélkül. Pizza, pasta, ragu – szinte minden ikonikus étel tartalmazza ezt a vörös gyümölcsöt. Ám ez a szoros kapcsolat viszonylag újkeletű. A paradicsom csak a 19. században hódította meg az olasz konyhát, és hosszú utat járt be, mire elnyerte jelenlegi népszerűségét.

Olaszország egységesülése előtt, 1861-ig, az egyes régióknak saját, egyedi gasztronómiája volt. Ez a sokszínűség ma is megfigyelhető, de a paradicsom szerepe az olasz konyhában azóta egységesebbé vált.

A történelem során az ételekhez kapcsolódó hiedelmek és előítéletek gyakran befolyásolták, hogy mit eszünk. A paradicsomot például hideg gyümölcsnek tartották, és a hideget az ókor óta rossz tulajdonságnak tekintették az élelmiszerekben. A padlizsánhoz hasonlították, amely szintén rossz hírnévnek örvendett. Ráadásként a földhöz közel termesztették, ami tovább rontotta a megítélését.

Az újdonságokat is sokáig gyanakvással fogadták. A paradicsomszósz legkorábbi ismert receptje a 17. századból származik, de a gazdagok inkább kuriózumként tekintettek rá, és nem tartozott a mindennapi étrendjükhöz.

A szegényebb rétegek számára viszont a paradicsom hamar nélkülözhetetlen alapanyag lett. Tartósíthatósága és sokoldalúsága miatt ideális választás volt a hosszú téli hónapokra. A gazdagok étrendje elsősorban húsra épült, míg a szegények inkább zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztottak.

A paradicsom története az olasz konyhában jól mutatja, hogy az étel nemcsak táplálék, hanem kultúrák és történelmi események tükre is. Az, amit ma természetesnek veszünk, gyakran hosszú és bonyolult utat jár be, mire elnyeri a helyét az asztalunkon.

Egy egyszerű, mégis rendkívül ízletes ételt, hoztunk amely garantált siker bármelyik konyhában.

Csőben sült paradicsomos gnocchi

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagy fej vöröshagyma
1 doboz passzírozott paradicsom
10 db bazsalikomlevél
Só, bors ízlés szerint
500 g gnocchi
10 dkg mozzarella sajt
2 evőkanál parmezán sajt
Olívaolaj
Tűzálló tál vagy 4 kisebb felfújtforma

Elkészítés:

Alapíték: Egy lábasban hevítsünk olívaolajat, majd adjuk hozzá az egész hagymát. Pirítsuk meg minden oldalát, amíg aranybarna nem lesz.
Paradicsomos mártás: A pirított hagymához öntsük hozzá a passzírozott paradicsomot. Ízesítsük sóval, borssal és 5 db apróra vágott bazsalikomlevéllel. Lassú tűzön főzzük 15-20 percig.
Gnocchi és sajt: Közben főzzük ki a gnocchit a csomagoláson található utasítások szerint, majd szűrjük le. A mozzarellát apró kockákra vágjuk.
Összeállítás: A hagymát vegyük ki a szószból. A maradék bazsalikomot apróra vágjuk. A mozzarellát adjuk a szószhoz, és olvasszuk meg benne. Ezután adjuk hozzá a gnocchit, a maradék bazsalikomot és 2 evőkanál reszelt parmezánt. Keverjük jól össze.
Sütés: A gnocchi keveréket tegyük egy tűzálló tálba vagy 4 kisebb felfújtformába. Szórjuk meg a tetejét a maradék parmezánnal és mozzarellával. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, vagy amíg a sajt aranybarna és buborékos nem lesz.
Tálalás: Forrón tálaljuk, friss bazsalikommal díszítve.

Tipp: Friss kenyérrel vagy salátával tálalva még teljesebb lesz az élmény!

A legfontosabb: „A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: Wikipédia, justalittlebitofbacon.com