Konyhasarok: Kertünk nyár végi ajándékai – a paradicsom és a paprika
A magyar konyha ízvilágát évszázadok óta alakítják, a paprika és a paradicsom. Ezek nemcsak ízletesek, de igazi egészségbombák is. Mindkettő alacsony kalóriatartalmú, így a fogyókúrázóknak is ajánlott.
Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend szerves része a megfelelő mennyiségű gyümölcs-, és zöldség fogyasztása. A bennük megtalálható tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk megőrzésében. Mi is és a szakértők is azt javasolják, válasszuk a helyi, szezonális ételeket, mivel frissen, feldolgozás és tartósítás nélkül (aszalás, konfitálás, konzerválás, savanyúság készítése), nyersen nyerhető ki belőlük a legtöbb és a legértékesebb tápanyag. Az ajánlások alapján napi legalább négy alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, ebből pedig minimum egy alkalommal nyersen. A KSH adatai szerint Magyarországon átlagosan évente 40-45 kg-ot fogyasztunk, térségünk (ha nem is sokkal de) ettől az átlagtól is elmarad.
A paradicsom és a paprika nemcsak ízletes, de igazi egészségbomba is. A paradicsom nemcsak levének, hanem a héjának és magjának is számos jótékony hatása van: segíti a sebgyógyulást és a bőrfiatalítást. A paprika pedig kiváló C-vitamin forrás, segíti az emésztést és véd a vérszegénységtől. Mindkettő alacsony kalóriatartalmú, így a fogyókúrázóknak is ajánlott.
A magyar konyha ízvilágát évszázadok óta alakítják a hagyma, a paprika és a paradicsom. Az újvilági felfedezések után kerültek hozzánk ezek a növények, és hamar elnyerték a magyar háziasszonyok szívét. A pörköltek, a lecsó és az egytálételek mellett számos más ételünk is elképzelhetetlen lenne nélkülük. A tanyasi konyhában a hagyma a fokhagymával párosulva adta az alapját a disznótoros ételeknek, míg a paprika a lecsó és a töltött káposzta elengedhetetlen összetevője.
Kezdjük egy nagy nyári klasszikussal, ami a konyhában nem túl járatos/időhiánnyal küszködő/előre nem igazán tervező szakácsok számára igazi mentőöv lehet. Természetesen akkor lesz a legfinomabb, ha igazi dél-Alföldi, helyi zöldségekből készül. Általános iskolás földrajz óráról tudjuk, hogy itt a legmagasabb a napsütéses órák száma! Ezt az ételt nekünk találták ki!
Lecsó alaprecept
Hozzávalók:
60 dkg paradicsom
1 kg lecsópaprika
3 csipet só
0.5 kk fekete bors (őrölt)
2 kis db vöröshagyma (nagyobb)
3 ek sertészsír
A lecsót úgy készítjük, hogy először egy lábasban zsírt melegítünk. Ebbe tesszük a közepesen apróra vágott vörös- és fokhagymát. Ezt 4-5 perc alatt megdinszteljük, majd amikor a hagyma már kezd üvegesedni, 1-2 percig nagy lángon lehet pirítani. A következő lépésben hozzáadjuk a körülbelül 1×1 centisre vágott paprikát, és azt is 2 percig pirítjuk a hagymával (így elkészítve a paprika sülve zamatosabb, mintha a paradicsommal együtt csak főne). A tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, végül a szeletekre vagy kockára vágott paradicsomot is a lábasba tesszük és visszahelyezzük a tűzre. Ízesíthetjük köménnyel, sóval, borssal. Ezeket alaposan elkeverjük és közepes lángon 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Tálaláskor díszíthetjük pár karika hegyes erős paprikával, és friss kenyérrel kínálhatjuk.
A hagyományos magyar lecsó rengeteg variációra ad lehetőséget, hiszen az alapanyagok és fűszerek szabadon kombinálhatók. Íme néhány ötlet, hogy kicsit feldobd ezt az ételt:
Zöldségkombinációk:
Gazdagított: A klasszikushoz adhatunk cukkinit, padlizsánt, zöldbabot, vagy akár burgonyát is.
Egzotikusabb: Kóstoljuk meg kókusztejjel, curryvel vagy korianderrel fűszerezett változatát.
Húsos lecsók:
Kolbászos: Füstölt vagy friss kolbásszal, szalonnával.
Húsos: Darált hússal, csirkével vagy pulykával.
Halas: Halfilékkel, például pontyfilével vagy harcsával.
Vegán változat:
A zsiradékot növényi olajjal helyettesítve, tésztás változatoknál durumtésztát használva állati alapanyagoktól mentessé tehető az étel.
Fűszerekvariációk:
Kísérletezzünk különböző fűszerekkel, mint például a kakukkfű, rozmaring, bazsalikom vagy oregánó.
Sűrítés: Tejföllel, tejjel vagy liszttel sűríthetjük a lecsót.
Savanyúság: Egy kis ecettel vagy citromlével pikánsabbá tehetjük.
Tálalási ötletek:
Tálalhatjuk tésztával, rizzsel, bulgurral, vagy akár burgonyapürével.
Friss kenyérrel vagy pogácsával mártva is isteni.
Süthetünk bele tojást is.
Különleges variációk:
Francia ratatouille: Padlizsán, cukkini, paprika, hagyma és paradicsom keveréke, olívaolajjal és fűszerekkel.
Török menemen: Tojásos lecsó, amelyet fűszeresen készítenek.
Izralei shakshuka: Buggyantott tojással készült lecsó.
Lecsós pizza: A pizzatésztára helyezzük a lecsót, majd reszeljünk rá sajtot.
A legfontosabb: „A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/
Képek forrása: pixabay.com, femina.hu, Szentesi Lecsófesztivál Facebook oldala