quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 09. 15. vasárnap
  -  Enikő, Melitta
0-24

Konyhasarok: Kertünk nyár végi ajándékai – a paradicsom és a paprika

2024. szeptember 02.

A magyar konyha ízvilágát évszázadok óta alakítják, a paprika és a paradicsom. Ezek nemcsak ízletesek, de igazi egészségbombák is. Mindkettő alacsony kalóriatartalmú, így a fogyókúrázóknak is ajánlott.

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend szerves része a megfelelő mennyiségű gyümölcs-, és zöldség fogyasztása. A bennük megtalálható tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk megőrzésében. Mi is és a szakértők is azt javasolják, válasszuk a helyi, szezonális ételeket, mivel frissen, feldolgozás és tartósítás nélkül (aszalás, konfitálás, konzerválás, savanyúság készítése), nyersen nyerhető ki belőlük a legtöbb és a legértékesebb tápanyag. Az ajánlások alapján napi legalább négy alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, ebből pedig minimum egy alkalommal nyersen. A KSH adatai szerint Magyarországon átlagosan évente 40-45 kg-ot fogyasztunk, térségünk (ha nem is sokkal de) ettől az átlagtól is elmarad.

A paradicsom és a paprika nemcsak ízletes, de igazi egészségbomba is. A paradicsom nemcsak levének, hanem a héjának és magjának is számos jótékony hatása van: segíti a sebgyógyulást és a bőrfiatalítást. A paprika pedig kiváló C-vitamin forrás, segíti az emésztést és véd a vérszegénységtől. Mindkettő alacsony kalóriatartalmú, így a fogyókúrázóknak is ajánlott.

A magyar konyha ízvilágát évszázadok óta alakítják a hagyma, a paprika és a paradicsom. Az újvilági felfedezések után kerültek hozzánk ezek a növények, és hamar elnyerték a magyar háziasszonyok szívét. A pörköltek, a lecsó és az egytálételek mellett számos más ételünk is elképzelhetetlen lenne nélkülük. A tanyasi konyhában a hagyma a fokhagymával párosulva adta az alapját a disznótoros ételeknek, míg a paprika a lecsó és a töltött káposzta elengedhetetlen összetevője.

Kezdjük egy nagy nyári klasszikussal, ami a konyhában nem túl járatos/időhiánnyal küszködő/előre nem igazán tervező szakácsok számára igazi mentőöv lehet. Természetesen akkor lesz a legfinomabb, ha igazi dél-Alföldi, helyi zöldségekből készül. Általános iskolás földrajz óráról tudjuk, hogy itt a legmagasabb a napsütéses órák száma! Ezt az ételt nekünk találták ki!

Lecsó alaprecept

Hozzávalók:
60 dkg paradicsom
1 kg lecsópaprika
3 csipet só
0.5 kk fekete bors (őrölt)
2 kis db vöröshagyma (nagyobb)
3 ek sertészsír

A lecsót úgy készítjük, hogy először egy lábasban zsírt melegítünk. Ebbe tesszük a közepesen apróra vágott vörös- és fokhagymát. Ezt 4-5 perc alatt megdinszteljük, majd amikor a hagyma már kezd üvegesedni, 1-2 percig nagy lángon lehet pirítani. A következő lépésben hozzáadjuk a körülbelül 1×1 centisre vágott paprikát, és azt is 2 percig pirítjuk a hagymával (így elkészítve a paprika sülve zamatosabb, mintha a paradicsommal együtt csak főne). A tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, végül a szeletekre vagy kockára vágott paradicsomot is a lábasba tesszük és visszahelyezzük a tűzre. Ízesíthetjük köménnyel, sóval, borssal. Ezeket alaposan elkeverjük és közepes lángon 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Tálaláskor díszíthetjük pár karika hegyes erős paprikával, és friss kenyérrel kínálhatjuk.

A hagyományos magyar lecsó rengeteg variációra ad lehetőséget, hiszen az alapanyagok és fűszerek szabadon kombinálhatók. Íme néhány ötlet, hogy kicsit feldobd ezt az ételt:

Zöldségkombinációk:
Gazdagított: A klasszikushoz adhatunk cukkinit, padlizsánt, zöldbabot, vagy akár burgonyát is.
Egzotikusabb: Kóstoljuk meg kókusztejjel, curryvel vagy korianderrel fűszerezett változatát.

Húsos lecsók:
Kolbászos: Füstölt vagy friss kolbásszal, szalonnával.
Húsos: Darált hússal, csirkével vagy pulykával.
Halas: Halfilékkel, például pontyfilével vagy harcsával.

Vegán változat:
A zsiradékot növényi olajjal helyettesítve, tésztás változatoknál durumtésztát használva állati alapanyagoktól mentessé tehető az étel.

Fűszerekvariációk:
Kísérletezzünk különböző fűszerekkel, mint például a kakukkfű, rozmaring, bazsalikom vagy oregánó.
Sűrítés: Tejföllel, tejjel vagy liszttel sűríthetjük a lecsót.
Savanyúság: Egy kis ecettel vagy citromlével pikánsabbá tehetjük.

Tálalási ötletek:
Tálalhatjuk tésztával, rizzsel, bulgurral, vagy akár burgonyapürével.
Friss kenyérrel vagy pogácsával mártva is isteni.
Süthetünk bele tojást is.

Különleges variációk:
Francia ratatouille: Padlizsán, cukkini, paprika, hagyma és paradicsom keveréke, olívaolajjal és fűszerekkel.
Török menemen: Tojásos lecsó, amelyet fűszeresen készítenek.
Izralei shakshuka: Buggyantott tojással készült lecsó.
Lecsós pizza: A pizzatésztára helyezzük a lecsót, majd reszeljünk rá sajtot.

A legfontosabb: „A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.” /Paul Gauguin/

Képek forrása: pixabay.com, femina.hu, Szentesi Lecsófesztivál Facebook oldala