Egy hűsítő desszert a forró napokra, amit álom elkészíteni is!
Megint kánikulai napok előtt állunk, ma még „csak” 35 fok lesz, a következő napokban akár 38 is lehet. Senki sem szereti ilyenkor bekapcsolni a sütőt, hogy sütit süssön, de egy finom, hűsítő desszert jól eshet. A citromos álom névre hallgató „sütemény” elkészítése is álom, hiszen gyorsan, egyszerűen megvan pár alapanyagból, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá!
A citromos álomnak többféle receptje is van, de abban mindegyik megegyezik, hogy citrom az alapja. Ez adja a hűsítő, savanykás ízvilágot, no meg persze az, hogy jól behűtve kínáljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dl zsíros tejföl
- 3 db nagy citrom leve és héjja reszelve
- 3 cs.habtejszín (nem jó a főzőtejszín)
- 2 cs.vaníliás cukor
- 12 e.k. cukor (ha diétásan szeretnénk akkor por alapú eritrit vagy xilit vagy bármilyen por állagú édesítőszer
- 2 cs.cukrozott tetejű babapiskóta
Elkészítése: a cukrot és a tejfölt alaposan kikeverjük, majd hozzá keverjük a citromos levét és reszelt héját. A habtejszínt felverjük és hozzáforgatjuk óvatosan a tejfölös krémet. Egy jénaiba lefektetünk egy sor babapiskótát, rátesszük a krém felét, megint egy sor babapiskóta, rá a krém második fele. Citrom karikákkal díszítjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük (vagy legalább 8 órára) hogy a babapiskóta megpuhuljon.
Variációk: tejföl helyett használhatunk főzés nélkül elkészíthető vaníliás pundigot is. Babapiskóta helyett háztartási kekszet, – de maradékmentésnek kissé kiszáradt piskóta is tökéletes lehet – , ha figyelnünk kell a szénhidrátbevitelre akkor zabkekszet, vagy diabetikus kekszet, vagy diabetikus teasüteményt is és persze a tejfölbe ne cukrot hanem édesítőszert tegyünk!
Ha még pikánsabb ízt szeretnénk, egy kis lime levet is használhatunk, vagy egy kis friss mentát.
Jó étvágyat! 🙂