A vajdasági nyugdíjasok rendszeresen visszajárnak Makóra és a térségébe
A ludasi civil szervezet tagjai legutóbb a Hagymatikum fürdőfesztiválján sütöttek.
A és a társszervezetei rendszeresen részt vesznek magyarországi, így makói rendezvényeken is. Engi Péter, a vajdasági község egyesületének elnöke arról számolt be: a hagymatikumi fürdőfesztiválon már nem első alkalommal főztek-sütöttek. Ezzel az a céljuk, hogy megismertessék az anyaország lakóit a vajdasági ízekkel. Ahogy Makón Hagymafesztivált, úgy Ludason Fokhagymafesztivált tartanak. Október első vasárnapján pedig várják a makóiakat is a Szabadkától nem messze lévő település Lovasnapjára és Betyárfesztiváljára.
Engi Pétertől megtudtuk: Ludas és környékének lakói nagyon szívesen járnak át Makóra. Az elnök kiemelte: miután kibővítették a város fürdőjét, még gyakrabban jönnek. Az aktív pihenés mellett ilyenkor természetesen bejárják a környéket is, hiszen kirándulni is nagyon szeretnek.
A legutóbb fürdőfesztiválon nem főztek – ahogy korábban – hanem sütöttek. Tárcsán készítettek rostélyost, valamint az elmaradhatatlan csevapot. Engi Péter szerint akkora különbség nincs a vajdasági és az anyaországi magyaros ételek elkészítésében. Mivel akkora távolság nincs Ludas és Makó között, így mind a két településre jellemző a vörös- és a fokhagyma termesztése és felhasználása.
A ludasiak nem csak a Maros-parti várost és térségét ismerik, mivel több testvértelepülésük is van Magyarországon. Engi Péter megjegyezte: rendszeresen felkeresik az ottani rendezvényeket is, valamint szívesen fogadják a vendégeket a saját eseményeiken.
Az elnök elárulta: az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy a fiatalokkal megismertessék és megkedveltessék a magyar hagyományokat. Engi Péter kiemelte: annak kifejezetten örül, hogy az utóbbi időben egyre több vajdasági gyermek kíváncsi arra, milyen is a magyar kultúra és a magyar gasztronómia.