quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 07. 22. hétfő
  -  Magdolna
Vásárhely

Ínyvitézek fegyverbe! Legyél Te az idei év Gasztro – lovagja!

2024. július 02.

Idén is megszervezik a Hód-tavi csata rendezvény keretében a Gasztro Lovagi Tornát, amire már várják a jelentkezéseket.

Kilencedik alkalommal várják a középkor ízeinek szerelmeseit, akik idén július 14-én csaphatnak össze a nagyon közkedvelt és rendkívül jó hangulatú főzőversenyen, a Hód-tavi Gasztro Lovagi Tornán!

„Minden évben próbáljuk megtalálni azokat a főzni szerető embereket, csapatokat, akik kicsit ki tudnak a 21. századi komfortzónából mozdulni. Annak idején egy csata sem csak a csatáról szólt, ettek is az emberek és 9. éve folyamatosan azt keressük, milyen finomságokat főzhettek a 13. században” – nyilatkozta lapunknak Csáki Zsolt gasztroszervező.

Hozzátette, a résztvevők olyan alapanyagokból készíthetnek leveseket, egytálételeket és tésztákat, süteményeket, amelyeket már a Hód-tavi csata idején, a 13. században is használhattak. A legjobbak persze ez alkalommal is elismeréseket kapnak.

És hogy mit lehet és mit nem lehet alapanyaggént használni? És hogyan zajlik majd az ínycsiklandó küzdelem?

Csáki Zsolt gasztroszervező lapunknak elmondta, az elkészítés minden fázisa a helyszínen zajlik majd, 8-13 óráig, majd ezt követően veszi kezdetét a zsűrizés. Az eredményhirdetésre várhatóan 14 óra körül kerül sor.

Három kategóriában lehet nevezni az étkekkel:

  1. Sültek (nyárson, kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
  2. Főttek (levesek, raguk, egytálételek – üstben, cserépedényben, bográcsban)
  3. Tészták (sütemények, főtt tészták, gombócok, töltött tészták, sült tészták)

Nevezési feltételek, szempontok:

  • Nevezni saját alapanyaggal lehet; asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodniuk. Nevezési díj nincs.

Az alapanyagok a középkori piaci nyilvántartás alapján többek között az alábbiak lehetnek:
marha, sertés, birka, kecske, baromfi, madarak, hal, nyúl, vadhús, tojás, sajt, túró, vaj, tejszín, savó, tejföl, száraz borsó, bab, lencse, árpa, kender, mák, mogyoró, mandula, zab, köles, hagyma, fokhagyma, uborka, tök, káposzta; alma, körte, cseresznye, meggy, szamóca, dinnye, som, szilva, kökény, őszibarack, zöld dió, aszalt gyümölcsök; sáfrány, bors, köménymag, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szerecsendió virág, kapor, ánizs, cukor, só, olaj és természetesen a vadon termő gyógy- és fűszernövények)

TILOS a kávé, tea, paprika, paradicsom, kukorica, burgonya használata!

Az ételeket a csapatok által delegált zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az arany~, ezüst~ és bronzminősítésű Gasztro-lovagi címet.

Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.

Nevezni, 2024. július 12-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: HGT 2024), lehet. Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!

Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!

Főzésre fel, jelentkezz, jelentkezzetek ti is!

Kapcsolódó

Idén is megidézik a Hód-tavi csatát – vár a kétnapos „fesztivál”

Íjászverseny, párviadalok, koncert no és persze középkori főzőverseny is vár július 13-án és 14-én.