quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 07. 22. hétfő
  -  Magdolna
Szórakozás

1800 adag palacsintát sütöttek a makói keri 100. évzárójára

2024. június 28.

Az iskola egykori diákja, Gyenes Csaba atya és 8 fős Guinness-rekord csapata készítette el a finomságokat.

Nem a megszokott módon ért véget a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium 100. tanéve, ugyanis Gyenes Csaba atya és 8 fős Guinness-rekord csapata 1800 adag palacsintát sütött. A pap arról számolt be: ő 1990-ben érettségizett az intézményben és szerzett vegyes iparcikk-eladó szakmát, így örömmel fogadta el a felkérést a volt iskolájától. Az évzárón 40 kiló lisztet használtak fel, 42 gázrezsón sült a palacsinta és végül 340-en laktak jól belőle. Gyenes Csaba hozzátette: a keri közösségének is köszönhető az, hogy a papi hivatást választotta.

Gyenes Csabától megtudtuk: még diákként – 1992-ben – részt vett egy cserkésztáborban és az ottani szakács, Karcsi bácsi sütött nekik nagy mennyiségben palacsintát. A pap kiemelte: ez inspirálta arra, hogy ő is megpróbálja. Az elmúlt 24 év alatt a csapatával több, mint 250 rendezvényen készítette el ezt a nagyon kedvelt csemegét.

Elárulta: az ország számos településén megfordultak, de sütöttek a Délvidéken, Erdélyben, sőt, Németországban is. Ha összeadjuk az elmúlt 24 esztendő palacsintáit, akkor meghaladja a számuk a 600 ezer darabot.

A makói évzárón lekváros, kakaós és mogyorókrémes édesség készült. Gyenes Csaba megjegyezte: neki a kedvence a mákos töltelékes, de a palacsinta tetejére egy pici szilvalekvárt kell csöpögtetni. Azt is megtudtuk tőle: ha nem palacsintát süt és ételekről van szó, akkor a csirkepaprikás a nyerő nála. Táborokban több alkalommal is őt nevezték ki diák konyhafőnöknek, így a társainak is rendszeresen sütött-főzött.