fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 05. 25. szombat
  -  Orbán
Térség

A kismókusok óvására hívja fel a figyelmet a nemzeti park

2024. május 12.

Világra jöttek az első mókusfiókák, most különösen vigyázzunk rájuk.

A parkok, ligetes, fás élőhelyek lomboronáiban megbújó mókusfészkekben már világra jöttek és szépen cseperednek az idei mókusfiókák. Ilyenkor érdemes még nagyobb körültekintéssel odafigyelnünk e védett álltafaj egyedeire.

A kelempászmadárként is emlegetett mókusról kevesen tudják, hogy igazi virtuóz fészeképítő. Ágakból, levelekből, mohából a nőstény méretes gömbfészket készít, melynek jellemzően alul van a bejárata. Gyakorta pótfészket is készít, ahová veszély esetén átköltöztetheti utódjait, de szívesen elfoglalja fák hasadékát, odvát is.

A mérsékelt égövben a mókusok évente kétszer párzanak. Előbb februártól áprilisig, majd pedig májustól júliusig. Egy hím több nősténnyel is párosodhat. A nőstények átlagosan évi két fészekaljnyi utódot nevelnek fel. Egy fészekaljban 3-4 fióka a jellemző. A vemhesség 38-42 napig tart. Az utódok csupaszon jönnek a világra, vakok, meglehetősen magatehetetlenek 10-15 g tömegűek. Szemük a harmadik hét után nyílik ki, szilárd táplálékot életük 40. napja környékén kezdenek enni, innentől kezdve elhagyják a fészket és maguk járnak táplálék után. A család tagjai még 8-10 hétig egymás közvetlen közelében maradnak. A fiatalok túlélési esélyeit nagyban meghatározza az adott évi magtermés a késő nyári-kora őszi időszakban, életük első telén a fiatalok átlagosan 75-80 %-a sajnos elpusztul.

A szaporodási, utódnevelési időszak tájékán kis odafigyeléssel, sokat tehetünk a környezetünkben előforduló mókuscsaládok életben maradásáért. Ha valamilyen okból ilyentájt fát kell kivágnunk, akkor jól gondoljuk meg, mert lombjai rejtekében könnyen megbújhat egy-egy mókus fészek, odvaiban is előfordulhat szaporulat.

Ha mókus fészket sejtünk, kertünkben, városi parkunkban lehetőség szerint ne zavarjuk a mókus család mindennapi életét, ezzel is hozzájárulva a zavartalan utódneveléshez. Gépjárműveink vezetése közben se feledkezzünk meg az úttesteken óvatlanul átrohanó mókusokról, akik az udvarlás hevében vagy eleségszerzés közben, netán egy-egy ragadozó elől menekülve könnyen a közlekedés áldozataivá válhatnak.

Aki e kedves kinézetű állatfajt testközelből is meg szeretné figyelni, annak szívesen ajánljuk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyét, a Körösvölgyi Állatpark mókusházát, ahol négy példány emberkézben nevelkedett, szelíd, fiatal mókus tekinthető meg. 

fotó: Urbancsok Éva

forrás: kmnp.hu