fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 04. 14. vasárnap
  -  Tibor
Vásárhely

Unod már kicsit a főtt tojást? Isteni kaszinó-tojás recepteket kaptunk a Corvin-iskola oktatójától, pikk-pakk elkészül!

2024. április 01.

A vásárhelyi Corvin-iskola oktatója több verziót is ajánl, a drágábbtól a rendkívül pénztárca barátig. Ha unjuk már a főtt tojást, pláne próbáljuk ki valamelyiket!

„Megfőzzük keményre a tojásokat, félbevágjuk és kivesszük a sárgáját, ezt vajjal keverjük habosra, majd fehér őrölt borsot (lehet fekete is, ha más nincs otthon éppen, de attól pettyes lesz m.j. a szerk.), sót és mustárt teszünk bele. Csillagcső nyomózsákkal megtöltjük a tojásokat és már kész is. Ez a legdrágább verzió a vaj miatt, ugyanakkor margarint ne használjunk! A költséghatékonyabb verziója ennek, ha a tojás sárgáját nem vajjal, hanem besamell mártással keverjük ki. A besamell mártás egy nem pirított lisztes rántás, forró tejjel felöntve, ebbe is őrölt fehér borsot teszünk és szintén egy kis mustárt, ettől lesz pikáns. A legköltséghatékonyabb pedig, ha szikkadt zsemlét vízbe áztatunk és ezt keverjük a tojás sárgájához.” – részletezte lapunknak Mocsári Ernő, aki a zománc elkészítését is megosztotta velünk.

Ha zománcot is szeretnénk rá, akkor nem kell csillagcső nyomó zsákkal belenyomni a tölteléket, merthogy lefelé fordítjuk a félbe vágott tojásokat, amire a mázat elkészítjük. (Véleményünk szerint egyébként ha nincs kéznél csillagcső nyomó zsák, akkor kanállal is megtehetjük a fentit, kis apróra vágott újhagyma zöldjével díszítjük és ígyis dekoratív lehet, vagy egy sima nejlon zacskóba töltjük, végét levágjuk és úgy nyomjuk bele a krémet).

A máz elkészítéséhez klasszikus besamell mártás készítünk, zselatint is teszünk bele, pici mustárt és cayenne borsot vagy őrölt fehér borsot, és ezzel kenjük meg a tojásokat, majd hűtőben kidermesztjük – ez is egyébként gyorsan megvan.

A kaszinó tojás önmagában is isteni, vagy persze sonka mellé, klasszikusan régebben valamilyen majonézes salátát, például francia, tálaltak hozzá, de manapság már nagyon gyakran a nem majonézeseket használják. Bármilyen salátával remek, görög salátát ajánlott Mocsári Ernő, amiből a lila vagy póréhagymát ki ne felejtsük.

Jó étvágyat!