fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 04. 19. péntek
  -  Emma
Vásárhely

Így varázsolj új ételeket a megmaradt húsvéti sonkából és kalácsból

2024. április 01.

Szépen lassan talán mindenki eleget evett a húsvéti füstölt sonkából, kalácsból, és jó eséllyel maradt is némi maradék. Mutatunk pár ötletet, hogyan kreálhatunk finom ételeket belőlük.

Sonkakrém melegszendvicsre és rakott ételekbe

A sonkát lereszeljük – vagy aprítógépben felaprítjuk kicsire – keverünk hozzá tejfölt, borsot, bármilyen zöldfűszert és már kész is. Tökéletes egy rakott tésztába (megfőzzük a tésztát, rétegezzük ezzel a krémmel, sajtot reszelünk a tetejére), bármilyen rakott ételbe, például krumpli, vagy melegszendvicsre. Eláll a krém körülbelül egy hétig, úgyhogy a húsvétot követő napokban is felhasználhatjuk.

Tegyük bablevesbe!

Ez már egy régi szokás, hogy ilyenkor szárazbab levesbe tesszük a maradék füstölt húst, ami, valljuk be, rendkívül jó ízt ad ennek a levesnek. Mi tejfölt is szoktunk bele tenni a végén, ez egy kicsit lágyítja szerintünk az ételt. És persze a sok zöldség ne maradjon ki, bőséegesen mehet bele répa, gyökér és hagyma is.

A paprikás krumpli is isteni vele, de egy jó chilis babhoz is mennyei tapasztalataink szerint. De egyik ismerősünk rántott sonkát is készített a minap. Ehhez a sonka szeleteket négybe vágta, majd panírozta. Szerinte isteni, egy kis salátával. Érdekesnek tűnik, érdemes lehet kipróbálni ezt is – a magyar mindent is bepaníroz, miért lenne ez másképp egy húsvéti sonkával? 🙂

Egy talán igazán újdonság a sonkás tortilla.

A maradék sonkát apróra vágjuk, vajkrémmel vagy tejföllel kikeverjük, fűszerezzük tetszés szerint.

A tortilla lapokat megkenjük vékonyan kis mustárral vagy tormával, rátesszük a sonkás egyveleget, mehet bele bármilyen zöldség (vegyes saláta, reszelt répa, uborka, paradicsom, hagyma), meghintjük egy kis reszelt sajttal, feltekerjük és sütőben 10-15 perc alatt megsütjük (inkább meg/összemelegítjük).

Pirított sonkás szendvics

Ehhez a sonka szeleteket nagyobb csíkokra vágjuk, valamilyen zsiradékon alaposan lepirítjuk. Innentől csak rajtunk múlik, mit teszünk még a szendvicsbe, mi a vajkrémet ajánljuk bele, de egy kus barbeques szósszal is kiváló, no meg a hagyományos mustár-ketchup majonéz kombinációval. Javasoljuk a sajtot is mindenképp bele, reszelt formában, a paradicsomot, uborkát is. Hidegen is isteni, de háromszög szendvics sütőben kész varázslat a gyerekeknek, pláne, ha még némi morzsolt kukoricával is megspékeljük.

Kalács-tippek

A kalács rendkívül finom eleme a húsvéti menüsornak, de ebből is gyakran marad ki a lakmározások végére, vagy 2-3 nappal később már száraz. Ne dobjuk ki!

Készítsünk pohárkrémet!

A kalács héjját eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk. Főzünk bármilyen krémet hozzá, a legegyszerűbb egy vaníliás puding (mi ezt vajjal szoktuk még dúsítani), ha szeretjük a mazsolát, tegyünk bele feltétlenül. Verjünk fel tejszínt habnak (flakonos is megteszi, ha szeretjük), rétegezzük a kalácsot krémet és tejszínhabot, habbal zárunk. Hűtőben hagyjuk állni legalább két órát, hogy a kalács megszívja magát nedvességgel.

Tipp: a rétegek közé kissé felmelegített lekvárt is önthetünk, vagy apróra vágott barack befőttet, vagy darált diót. Reszelt kókusszal dúsítva a krémet még ízletesebb lehet a végeredmény.

Csokoládé krémmel/pudinggal is isteni, ebbe akár fagyasztott gyümölcsöket (persze felengedve) is tehetünk, de befőttet is.

Kalácspuding

Ez nem annyira elterejdt nálunk, inkább a briteknél, de egyszerű és nagyszerű.

Tojásokat keverünk ki cukorral, és vaníliás cukorral, teszünk bele egy kis fahéjat vagy kakaóport, felöntjük tejjel és ezt a híg masszát öntjük rá a tepsibe helyezett kalács szerletekre vagy darabokra, majd 170 fokon körülbelül 45-50 percig sütjük.

Tipp: darált dióval is meghinthetjük a kalácsokat, mielőtt ráöntjük a masszát.