fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 02. 28. szerda
  -  Ákos, Bátor
Vásárhely

Ez állati: áttelelő cigánycsukot láttak a Kardoskúti-pusztán

2024. január 16.

Az ízeltlábúakat, esetenként apróbb csigákat fogyasztó cigánycsukok kénytelenek növényi táplálékra váltani, ha nálunk maradnak télire.

Áttelelő cigánycsukot figyeltek meg január elején a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. Ez a verébhez hasonló méretű madár gyakori költőfaj errefelé, de telelő példányok viszonylag ritkán fordulnak elő – tájékoztatta lapunkat a nemzeti park.

A cigánycsuk rövid-, illetve középtávú vonuló, a telet a Szahara és a Száhel-övezet oázisaiban, vagy a Földközi-tenger vidékén tölti. Enyhébb teleken azonban hazánkban is akadnak olyan példányai, amelyek nem indulnak útnak. Áttelelő egyedekkel jellemzően inkább az ország déli részein találkozhatunk, mivel itt melegebb van.

A Kardoskúti-pusztán január első napjaiban figyeltek meg egy példányt. A megyehatári kilátó közelében, illetve a KMNPI Sóstói Állattartótelepéhez vezető bekötőút melletti kilátó közelében is felbukkant. A cigánycsuk áttelelése azért érdekes – írták -, mert elsősorban ízeltlábúakat (kisebb rovarokat, szúnyogokat, pókokat, hangyákat), esetenként apróbb csigákat fogyaszt, ezekből pedig télen nagyon kevés van. Ilyenkor tehát az itt maradó cigánycsukok kénytelenek növényi táplálékra – gyommagvakra, bogyókra – váltani. Hozzátették: tavasszal igen korán, már február végén visszaérkeznek telelőhelyükről az első cigánycsukok, de a vonulási csúcsuk március elejére esik. Ősszel többségük szeptemberben hagyja el az országot.

A cigánycsukok hazai és világállományában is megfigyelhető egy érdekes kettősség: miközben az állomány kismértékben csökken, az elterjedési terület fokozatosan egyre északabbra tolódik – közölte a nemzeti park.

Fotó: Kmnp.hu/Vasas András