quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 12. 12. csütörtök
  -  Gabriella
Térség

Kétszázötven bográcsban rotyogott a lecsó Szentesen (galéria)

2023. szeptember 03.

Ha azt mondjuk Szentes, szinte biztos, hogy elsőként a lecsó ugrik be majdnem mindenkinek. A rendkívül népszerű „magyarikum” fellegvára volt a Dél-Alföldi város két napon át, amit idén is a lecsófőzőverseny koronázott meg.

Minden évben, szeptember első hétvégéjén ad otthont Szentes a lecsófesztiválnak. A huszonkettedik alkalommal megrendezett eseményre mi is kilátogattunk, fantasztikus gasztro-élményekkel tértünk haza és óriási öröm volt számunkra, hogy vásárhelyi csapat nyerte el a második helyezést a kétszázötven bográcsosból.

A Vásárhelyi Ízök Fesztiválcsapatának még Farkas Sándor miniszterhelyettes, Szentes-Csongrád országgyűlési képviselője is gratulált.

De visszatérve a rendezvényre és a rotyogó lecsókra.

Bebizonyosodott, amit szerintünk mindenki sejt, hogy ha lecsó, akkor ahány ház, annyi szokás. Az alap „szentháromság” persze mindegyikben a paradicsom, paprika és hagyma, de ezt követően csak a fantázia szab határt, ki, hogyan készíti és mit tesz bele.

Találkoztunk tarhonyás lecsóval, rizses-virslissel, húsgombócossal, füstölt-húsos-fejtett babossal, rizses-füstölt kolbászossal, marhahúsossal, tojásossal, szalonnás-tojásos-ecetessel, füstölt kolbászossal, krumplissal (ez utóbbi volt számunkra az egyik legmeglepőbb, és viszonylag sok helyen tettek bele burgonyát, de ennél még meglepőbb volt egy fúziós étel, a slambucot készítették el lecsóként.

No és voltak igazán extrém verziók is, mint például az azték, és a mexikói. Erről egy következő cikkben írunk részletesebben, mert éppen a második helyezést kiérdemlő vásárhelyi csapat készítette el azt.

A hangulat fantasztikus volt, rengetegen kilátogattak, nézkélődtek a nagyon hosszú utcát megtöltő főzőcsapatok között, kóstoltak. Ugyanis erre is lehetőség nyílik, nem is akárhogyan. Miután elkészültek a finomságok, bárki odamehetett hogy kapjon egy fél tányérral vagy tányérral. Ily’módon egy szinte baráti vendéglátás kerekedett. Öröm volt látni, hogy idegen emberek szinte jó ismerősökké válnak, míg közösen esznek, és beszélgetnek.

Egyébként nagyon sokan ételhordókkal érkeztek, de rengetegen falatoztak helyben, vagy az adott főzőcsapatnál, vagy a kihelyezett padokon.

Számos program színesítette emellett idén is a rendezvényt, gyerek és felnőtt koncertek, és persze lehetett más ételt is enni, mint a lecsó. Hot-dog, hamburger, gyros, kürtőskalács, és persze a gyerekeknek vattacukor is kapható volt.

Sok fotón mutatjuk, mit láttunk, „szagoltunk”, és persze ízleltünk. Mi ugyanis 4 féléből összesen 4 tányérral is ettünk.

GALÉRIA