fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 06. 16. vasárnap
  -  Jusztin
Szórakozás

Három napon át ismét minden a halételekről szól majd Szegeden

2023. augusztus 27.

Jövő péntektől ismét Nemzetközi Tiszai Halfesztivált rendeznek Szegeden, a háromnapos gasztronómiai seregszemlén több tízezer adag halászlé készül majd – tájékoztattak a szervezők.

Az első szegedi halfesztivált Frank Sándor mesterszakács és a közelmúltban elhunyt Ferenczi Dezső szervezték meg 1997-ben azzal a szándékkal, hogy továbbörökítsék az ízletességéről híres szegedi halászlé főzési hagyományait és népszerűsítsék a halfogyasztást. Frank Sándor közölte, a néhány éve hungarikum címet elnyerő – hivatalosan tiszainak nevezett – halászlé titka a minőségi alapanyagok mellett, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat.

Az immár huszonhatodik alkalommal megszervezett fesztivál péntek délután szórakoztató programokkal kezdődik. A rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Többtucat csapat készíti majd el a hallét egy vagy több saját bográcsában, és lesznek olyanok, akik több száz embert látnak vendégül.

A folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 2500 literes óriásbográcsában készíti el a hallét. A bográcsot szombaton és a vasárnap is telefőzik, így a két nap alatt csak ott 10 ezer adag halászlé készül. A térség más halászcsárdái a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A látogatók kürtőskalácsot, hazai borászok és kézműves sörfőzők termékeit kóstolhatják majd, és válogathatnak a magyar kézművestermékek színe-javából is. A közönséget könnyű- és népzenei, valamint dzsesszkoncertek, gyermekprogramok szórakoztatja majd.

A fesztiválhoz hagyományosan jótékonysági kezdeményezések is kapcsolódnak. A szegedi gyermeksebészet javára jótékonysági futást és kerekezést szerveznek szombat délelőtt a Partfürdőről rajtolva. A Szegedi Dóm Rotary Club pedig újra – már nyolcadik alkalommal – megrendezi gumikacsaversenyét szombat délután a Tiszán. A bevételből a Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet! projektet támogatják, mely azért jött létre, hogy szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeknek biztosítson lehetőséget életmentő szívműtéthez.

Illusztráció: MTI/Kelemen Zoltán Gergely