fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 03. 04. hétfő
  -  Kázmér
Vásárhely

Jól főzöl? Mutasd meg! Idén is vár a Vásárhelyi Ízök Fesztivál népszerű főzőversenye

2023. augusztus 09.

Már 12 éve szervezik meg, idén, szeptember 9-én a Vásárhelyi Ízök Fesztiválját, aminek kardinális részét képezi minden alkalommal a főzőverseny. A jó hangulatú megmérettetés idén még több kategóriában csábít, nemcsak arra kíváncsiak, hogyan készítjük el a tradicionális vásárhelyi ételeket, hanem arra is, hogyan főz ma egy vásárhelyi, beépítve más nemzetek konyháinak ízvilágát – avagy hogyan hangoljuk mi, vásárhelyiek saját szánk ízére a különféle ételeket.

„12 éve amikor életre hívtuk a Vásárelyi Ízök főzőversenyt, az volt az elsődleges cél, hogy a főzni szerető lakosok megmutassák, hogyan készítik a régi vásárhelyi és térségbeli ételeket, ezzel a hagyományokat szerettük volna tovább vinni. Az évek során ez fejlődött és kitágult, már nem csak a régi, tradicionális, múltban elkészített ételeket várjuk, hanem arra voltunk és vagyunk most is kíváncsiak, hogyan főzünk ma, Vásárhelyen. Rengeteg információ árad ránk a netről, tv-ből, amiket be is építünk régi ételeinkbe. Már tavaly is több kategória volt, mint az első években, de idén a tavalyinál is több van” – részletezte Csáki Zsolt, gasztro-szervező, gasztro-guru, akinek hosszú-hosszú évek óta szívügye, hogy a vásárhelyi ételek fent maradjanak, de imád kísérletezni is velük, bevonva új ízeket, technológiákat.

Hozzátette, különösen kíváncsiak az úgynevezett fúziós ételekre, hogy más nemzetek konyháit hogyan építik be a versenyzők. Ilyen kategória is van idén, és egy tavaly is már nagy sikert aratott, mini-séf részleg is. Itt két korcsoportban, a 14 éven aluliak valamint a 14 és 18 év közöttiek mutathatják meg, hogyan forgatják a fakanalat. Annyi kikötés van csak, hogy a kiskorú mellett legyen egy felnőtt is, aki felügyeli és irányítja a folyamatot.

Mint mindig, most is szakmai zsűri értékel majd, amelynek tagjai nézik többek között a csapat együttműködését, az alapanyagok megválogatását, magát a főzést, és természetesen az ízeket, a harmóniát s a tálalást is – tudtuk meg.

Íme az idei kategóriák!

1. Vásárhelyi Levesek (pl. Táskaleves, Suhantott levesek, stb.) vagy Előételek (pl. Krémek, Falatkák stb.)

2. Vásárhelyi Egytálételek (pl. Döröllye, Tarhonya, Paprikások, Raguk, Sültek stb.)

3. Vásárhelyi Sütemények (pl. Fenéken sült túrós lepény, Barátfüle, Lakodalmas perec, Vízen-kullogó, stb.)

4. Más Ízök Vásárhelyi módra az 1-3 kategória szerint (más nemzetek vagy tájegységek ételei, ahogyan mi csináljuk)

Folytatódik a Vásárhely Ifjú Séfei (VIS) verseny, ahol olyan csapatok jelentkezését várják, ahol a főzők még kiskorúak!

1. korosztály: 14 év alatti versenyzők (Mini Séfek)

2. korosztály 14-18 év közötti versenyzők (Ifi Séfek)

Már lehet jelentkezni, csapatok létszámát tekintve felső határ nincs!

Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, sátorról, a főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Minden csapatnak 1garnitúra sörpad-készletet a szervezők biztosítanak. Nevezési díj nincs. Az levesek és az egytálételek kategóriában az elkészítés a helyszínen történik (indokolt esetben eltérési lehetőség), míg a sütemény kategóriában, amennyiben nincs lehetősége a helyszínen megsütni az ételt úgy a kóstolásra, fogyasztásra szánt kész mennyiséget otthonról is elhozhatják a csapatok.

Nevezni, 2023. szeptember 7-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány (Ínymester) nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt gasztro-szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: VIF 2023), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes szervezőnél a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ információs pultjánál, illetve a korábbi rendezvények szervezőinél és információs pontjainál leadva lehet.