quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2023. 02. 06. hétfő
  -  Dóra, Dorottya
Makó

Egyedi arculattal megnyílt a makói McDonald’s

2022. december 07.

December hetedikén délután megnyílt Makó legmodernebb gyorsétterme. 60 embernek adnak munkát, és nem érkeztek üres kézzel: 3 milliós támogatást kapott a makói óvoda. És igen, olyan burgerbe is beleharaphatunk, amiben a hagyma Makó térségéből származik.

Szerdán délután elkészültek az első hamburgerek a makói Mekiben. Érdekessége és országosan egyedülálló az, hogy kifejezetten a makoveczi építészeti örökséget és a makói hagymamotívumokat vették figyelembe az étterem mögött kis park kialakításánál.

Egyébként modern, érintőképernyős önkiszolgáló automaták vannak az üzletben, a rendelést le lehet adni azoknál vagy a pultnál is. McCafé kávézóval tették teljesebbé a Meki-élményt, és természetes autós kiszolgálást is biztosítanak a McDrive-ban.

Először kicsinek tűnt a hely, ahova a gyorsétteremlánc elkezdett építkezni 6 hónappal ezelőtt; a Kossuth utcán, a benzinkút mögötti füves területet vették birtokba a munkagépek. Mostanra azonban kiderült: jól elfér itt minden. Kiülős rész és a gyermekeknek csúszda is van a makói Mekinél, parkolók és a kis zöld terület paddal teszik vonzóvá a város legújabb attrakcióját.

A nyitás alkalmából ünnepélyes szalagátvágást tartottak, meg lehetett kóstolni a Meki-menüt, torta készült, és a megnyitót a Makói Bartók Gitárzenekar triójának fellépése színesítette, Rónai Dániel vezetésével.

Az új autósegység hálózatunk jövőbe mutató éttermi koncepciója szerint épült meg, így a „Jövő Éttermi Élményét” hozza el vendégeinknek modernizálva, és még magasabb szintre emelve a mekizés élményét – hangzott el a megnyitón.

Scheer Sándor, a McDonald’s hazai Developmental Licensee Partnere, tulajdonos köszöntőjében elmondta:

A pandémia idején indítottuk a Progress 33 elnevezésű programunkat, ennek köszönhetően ez a 20. ilyen étterem, ami most megépült. Ez a dinamikus éttermi fejlődés eléri azokat a városokat, melyek örülnek annak, ha egy ilyen modern, korszerű, munkahelyeket biztosító, minőséget kínáló vállalat érkezik hozzájuk.

Égi Zsolt, a Progress Étteremhálózat Kft. ügyvezető igazgatója portálunknak elmondta:

Egy étteremnyitás előtt az egész kistérséget vizsgáljuk, és azt láttuk: Makó és a kistérsége abszolút alkalmas arra, hogy ezt a beruházást megvalósítsuk. Ezzel természetesen párosult az a vendégszeretet, az a szívélyesség, amivel itt Makón találkoztunk. Ez legalább annyira fontos, mint hogy a számok alapján megálljon egy beruházás.

Amellett, hogy a makóiak most már megkapják a Meki-élményt, egy másik fontos szerepe is van annak, ha egy városba megérkezik egy vállalkozás. Munkát ad a helyieknek. Az igazgató ennek kapcsán elmondta:

60-70 kollégával dolgozunk ebben az étteremben, és azt szeretnénk, hogy minél több helyi, térségi munkavállalót foglalkoztassunk.

Az épületet magyarok tervezték, a pihenőparkban a híres makói motívum is megjelenik, illetve egy nagy sárga Makó felirat is hívogatja a vendégeket. Arról se feledkezzünk meg emellett, hogy kínálnak itt olyan burgert is, amibe makói térségből származó hagyma kerül. Úgyhogy nem pletyka, valóban használ a Meki Makó térségében termett hagymát!

A megnyitón részt vett Farkas Éva Erzsébet polgármester is, ő elsősorban háláját és köszönetét fejezte ki az étterem megnyitásával kapcsolatban. Szólt arról is, hogy Makó 2015-ben gazdaságmegerősítő programot indított, aminek a turizmus a zászlóshajója. Emellett fontos célkitűzésük, hogy a várost vonzóvá tegyék. Kiemelte:

A mostani fejlesztés is azt példázza, hogy a gazdaság megerősítésében és a turizmusfejlesztésben hiszünk. Legfontosabb célkitűzésünk azt volt, hogy a városunkban 2015-ben még 10 százalékos munkanélküliséget minél alacsonyabbra csökkentsük. Ma már elmondhatjuk, hogy ez az szám 2,65 százalék.

Hozzátette, a siker annak is köszönhető, hogy a McDonald’s-hoz hasonló befektetők érkeztek a városba az utóbbi években.

Különlegesség, hogy az étteremhálózat nem érkezett üres kézzel. 3 millió forintot adományoztak a Makó Város Fejlődéséért Közalapítványon keresztül a makói óvodának.

A megnyitón részt vett Csepreghy Nándor miniszterhelyettes is, aki kiemelte:

A McDonald’s magyar franchise úgy működik, hogy értéket teremtsen a helyi környezetben is. Munkahelyeket az itt élőknek, megrendelést a magyar beszállítóknak, közöttük sok alföldi gazdának, sőt, makói hagymatermesztőknek és a magyar építési vállalkozásoknak is. 2019 óta a McDonald’s 28 milliárd forintot költött el a magyar építésgazdaság szereplőinél.

Szólt arról is, hogy:

Makó egyre több mindent meg tud adni a lakóinak. Fejlődik az infrastruktúra, újjászületik a belváros, épült könyvtár, turisztikai attrakciót jelentő fürdő, és szálloda is nyílik nemsokára. Átadtunk ma egy olyan gyorséttermet is, amire még Hódmezővásárhelyről is irigykednek, és onnan is ide járnak majd át. Makó nem hátra megy, hanem előre, nem visszafejlődik, nem vegetál, hanem gyarapszik. Az étteremnyitás annak is jelképe, hogy Makóra igazán most jött meg a munkahely-befektetők étvágya.

Ami az új vendéglátó egységet illeti, megtudtuk: egyelőre azt szeretnék, ha minél többen meglátogatnák személyesen a makói Mekit, de a későbbiekben terveznek kiszállítást is majd. Fontos szerepet szánnak emellett a már említett McDrive-nak is.

Magyarországon 1988-ban nyílt az első McDonald’s. A makóiban az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket.

Az étterem kialakításakor a fenntarthatóság is kiemelt szempont volt. Az épület adottságaihoz mérten a tervezők törekedtek a természetes megvilágításra, emellett mindenhol LED izzókat telepítettek. Szintén energiát takarít meg a hőszivattyús hűtés és fűtés, valamint az a megoldás, hogy az étteremben lévő hűtő-fagyasztó kamrák kalorikus rendszereinek hőenergiáját a használati melegvíz előmelegítésére használják fel.