quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2022. 12. 10. szombat
  -  Judit
Vásárhely

Bokron a birsalma a Kertvárosban

2022. szeptember 25.

Olvasónk, Judit küldött nekünk képeket, és azt írta: “Itt élek a Kertvárosban már 16 éve, nagyon sokat sétálok is errefelé, gyakorlatilag minden nap többször is, de csak most fedeztem fel ezt a birsalmabokrot a Kertvárosi Iskolánál. Nekem különleges élményt nyújtott, tudom, hogy van ilyen, hogy nem fán terem, de még nem láttam sose sem itt, sem máshol” -írta Judit, aki fotókat is mellékelt, mi pedig “tovább gondoltuk” a történetet, és egy – két birsalmás receptet is ajánlunk, most szezonja van!

Na de először is – szokásunkhoz híven – egy picit a birsalma jótékony hatásairól.

Érdemes ezt a gyümölcsöt is rendszeresen fogyasztani, sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Ami meglepő, mert az alma az egyik legtöbbféle vitamint tartalmazó gyümölcs.

A birsalma bőségesen tartalmaz  A-, B3-, B6-, B9, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P) vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, és nátriumot is. Méregtelenítő és emésztést serkentő hatása is van. Kiváló hasmenésre ÉS székrekedésre is. Gyulladáscsökkentő, képes csökkenteni a vércukor-és a koleszterinszintet is. Erős vírus-és baktériumölő hatású. Egy darab pedig fedezi a napi C-vitamin mennyiséget – persze ha nem hőkezeljük.

Nagymamáink nagyon sokszor készítettek ebből a különleges gyümölcsből főként lekvárt, birsalmasajtot és kompótot, és most úgy tűnik, virágkorát éli újra.

Most van a szezonja, így viszonylag jó áron hozzájuthatunk, akár 250 forintért is beszerezhetjük kilóját Vásárhelyen, azaz olcsóbb, mint az alma.

Kompótról és lekvárról, no meg a birsalmasajtról rengeteg receptet találunk a neten, mi most más felhasználást mutatunk. Birsalmás chutneyt és birsalmás süteményt.

A birsalma – tapasztalataink szerint – pont ugyanazokat a fűszereket “szereti”, mint a sima alma. Így aztán bátran használhatunk hozzá fahéjat, őrölt szegfűszeget, akár ánizst is, no meg vaníliát és kombinálhatjuk további őszi gyümölcsökkel: szilvával, szőlővel, almával. Fontos azonban megjegyezni, a birsalma kötöttebb szerkezetű, mint alma társa, érdemes a sütemény tésztájába keverés előtt kicsit megpárolni fűszerekkel.

illusztráció, istock.com

Kevert birsalmás-szőlős gyors sütemény

Ezt a sütit tényleg csak össze kell dobni és akár muffin formába is lehet tölteni.

Hozzávalók 4 személyre

-fél kiló finomliszt átszitálva

-3 tojás

-2 dl tej

-szűk egy 1 dl olaj

-1 csomag sütőpor

-egy csipet só

– 2 csomag vaníliás cukor, legjobb a Bourbon

-szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint

-15 dkg barnacukor, vagy kristálycukor, vagy édesítőszer

-1 fürt szőlő, kimagozva

-3-4 db birsalma

Elkészítés: a száraz hozzávalókat és a nedveseket külön tálkákban összekeverjük. A birsalmát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, lábasban nagyon pici vízzel és a fűszerekkel pár percig pároljuk. A szőlőszemeket félbe vagy negyedekbe vágjuk, kimagozzuk. Összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, beleforgatjuk a gyümölcsöt. Előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük.

Tipp: már nyakunkon a sütőtökszezon, és a birsalma remekül működik vele is! Tehetünk bele 20 dkg sütőtököt, amit előzőleg megsütöttünk és pürésítettünk. Ez esetben viszont 10 dekával kevesebb lisztet használjunk.

Tipp2: bátran használjunk ehhez a süteményhez diót is! Egy 10 dekát, akár apróra vágva, akár darálva, mennyeien passzol a birshez! (előtte picit pirítsuk meg a diót).

illusztráció, pixabay.com

Birsalma chutney

A birsalma remekül passzol húsokhoz is! Akár birsalma szószt is készíthetünk sült hús vagy párolt hús mellé, de ennél rafináltabb a chutney.

Hozzávalók 4 személyre

-1 db lilahagyma

-2 db vöröshagyma

-3db TV paprika

-2 evőkanál méz, 15 dkg barnacukor (hiányában sima cukor)

-szűk fél kiló birs

-2 db sima alma

-só, bors

-1 t.k kakukkfű

-75 ml fehér balzsamecet

-olaj

A zöldségeket gyümölcsöket kis kockára vágjuk. (A gyümölcsöket is megpucoljuk). Olajon a hagymát és a paprikát megpároljuk, majd mehetnek rá az almák, a cukor és a balzsamecet. Pici vizet is teszünk hozzá. Az egészet folyamatosan kevergetve főzzük, míg a gyümölcsök puhák nem lesznek. Utólag ízesítjük sóval és borssal.

Fotók olvasói