quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2022. 08. 14. vasárnap
  -  Marcell
0-24

Sütisokk: hamarosan nem kapunk ezer forint alatt egy szelet tortát Magyarországon

2022. augusztus 06.

Így természetesen Vásárhelyen és környékén is ennyit kell majd fizetni az édességért. Brutális áremelkedésre kell számítanunk a cukrászdákban a háborús gazdasági környezet, az extrém alapanyag-drágulás és az energiaválság kapcsán. Minderről nemrég Benczur Sándor vásárhelyi mestercukrász is beszélt a Promenad24-nek, most pedig a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke kongatta meg a vészharangokat.

A háborús gazdasági környezet, az energiaválság, a rezsiköltségek növekedése, az alapanyagok folyamatos drágulása sújtja az édesipart országosan és Vásárhelyen is. Zsebbenyúlós lett a cukizás, az egekbe szöknek a sütemények árai. „Ha így haladnak a dolgok, eljöhet az az idő, amikor a sütemény luxuscikknek fog számítani az emberek mindennapjaiban” – mondta nemrég lapunknak Benczur Sándor vásárhelyi mestercukrász. Most a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke kongatta meg a vészharangokat az országos sajtóban.

Jelenleg is 350 és 450 forint között van egy gombóc fagyi ára – számolt be a Portfoliónak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Erdélyi Balázs rámutatott, a fagyi ára azért fontos, mert a cukrászdák ebből képeznek tartalékot arra az időre, amikor csak süteményt tudnak árusítani.

„Régen egy átlagos sütemény ára nagyjából két gombóc fagylalt árával egyezett meg. Úgy látszik, hogy ez manapság is hasonlóan alakul, hiszen, ha a fagylalt árából indulunk ki, akkor most is 700-900 Ft között kell lennie egy torta árának, ami nagyjából stimmel is” – mondta Erdélyi. A lap hozzátette, hogy a modern technológiával előállított tortáért a nyersanyagok drágulása miatt már most is négy számjegyű összeget kell fizetni.

Hogy jól működjön egy vállalkozás, és igazán megérje cukrászsüteményeket készíteni, a bécsi árakon, 4-5 euróért kellene értékesíteni ezeket, de ennyiért itthon csak pár helyen tudják eladni a minőségi, prémium termékeket – állapította meg Erdélyi. A szakember úgy látja, hogy idén a lélektani 1000 forintos határt is át fogjuk lépni a sütemények áránál, de így is még csak 2,5 euró körül leszünk, vagyis feleannyiba kerülnek majd az édességek, mint Ausztriában.   

Kitért arra is, hogy az egy eurós espresso kávé már nem tartható, 500-600 forintba kerül a beszerzési ár drágulása miatt. Ausztriában is 2-3 euróért kínálják ezt a terméket.

A magyar éttermek átlagban 18 százalékkal emeltek termékeik árán, noha a költségek növekedése miatt reálisan 30-50 százalékkal kellett volna növelniük, de annak vendégriasztó hatása lett volna. Budapesten már így is minden tizedik vendéglátóhely bezárt, és a tendencia folytatódhat.

Illusztráció: Pixabay.com