quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2022. 01. 26. szerda
  -  Paula, Vanda
Térség

Vonulási csúcs: 6600 darumadár éjszakázott a kutasi pusztában

2022. január 14.

Január 7-én 6600 daru töltötte az éjszakát a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon és a környező gyepeken.

Az őszi madárvonulás kezdete óta ez a legmagasabb egyedszám.

Az ősz folyamán a daruvonulás gyengének bizonyult a térségben, mert alig volt csapadék, így a száraz tómeder nem vonzotta a madarakat. November végén megjöttek a várva-várt esőzések, s a tómeder is lassan kezdett feltöltődni. December közepére már összegyűlt annyi víz a Fehér-tóban, ami bevonzotta a darvakat, az itt éjszakázó egyedek száma ekkor elérte a 770-et. A hónap végén már 1560 daru éjszakázott a tavon és a közeli gyepeken.

Január legelején 3300 példányt, január 7-én pedig már 6600-at számoltunk. Nagy részük ekkor is a gyepeken töltötte az éjszakát, mivel a tó sekély, 10-20 cm-es vize addigra már befagyott. A hideg idő a madarakat is gyors továbbhaladásra késztette, így csupán 1-2 napot töltöttek a területen. Januárban Magyarországon belül a kardoskúti Fehér-tó körzetében volt a legmagasabb a darvak száma.

Jelenleg már csupán néhány tucatnyi daru tartózkodik a tó környékén. Az utóbbi években minden télen voltak itt kisebb-nagyobb számban áttelelő példányok.

forrás:KMNP

Fotó: Palcsek István Szilárd