quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2021. 12. 05. vasárnap
  -  Vilma
Vásárhely

Főzzünk együtt vásárhelyi módra! – rétes, és vásárhelyi réteges első kézből, a szakértőktől!

2021. október 24.

Talán azt hihetjük, a réteskészítés macerás, de most biztos, hogy eloszlatjuk ezt a kételyt. Csáki Zsolt gasztro-szervező és egy vérbeli vásárhelyi rétes-szakértő, Kosztolányi Ferencné Icuka mutatta meg a trükköket, hogy a házi rétesünk tökéletes és ízletes legyen, no meg előkerült egy réteges is. Hogy mi is ez? Olvassák el a cikket és nézzék meg a videókat! Örömfőzzünk együtt!

A rétes régóta az életünk része, szerte az országban nagy népszerűségnek örvend, vérbeli magyar sütemény, különösen ünnepekkor, és főként szilveszterkor. Rétest sütni és enni azonban mindig jó, kiváltképp, ha az vásárhelyi és van egy helyi különleges változata is, a réteges!

A rétest lehet sósan, vagy édesen készíteni, csak a fantázia szab határt a tölteléknek, no nem ugyanez a helyzet a tésztájával!

A jó rétes réteges-leveles, könnyed, nem száraz, de elázva sincs, és bizony-bizony néhány szabályt be kell tartanunk, hogy valóban mennyei legyen a végeredmény.

No nem ördöngösségekről van szó, és bár bevalljuk, nekünk voltak korábban fenntartásaink a réteskészítéssel kapcsolatban – túl macerás, hogy kell húzogatni, hatalmas asztal kell hozzá, nekünk nincs akkora, hogy hajtogassuk stb. – most minden kételyünk elszállt Kosztolányi Ferencné Icukának és Csáki Zsoltnak köszönhetően.

Kosztolányiné Icuka – akit mi igen, rétesszakértőnek hívunk, hiszen 20 éves kora óta készíti örömmel a réteseket (is többek között) – elmondta, a jó rétes lényege, hogy minél repülősebb, légiesebb legyen a tészta, minél könnyeben lehessen nyújtani. A mi tévhitünkkel ellentétben nem réteslisztből készítjük, hanem finomlisztből, amelyet át kell szitálni, ez is hozzájárul a tészta könnyedségéhez. Kell hozzá még tojás, zsíros tejföl és víz. Gyúrjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk, húzogatjuk, és liszttel elkevert zsírral kenjük le.

Az édeset is és sósat is szereti a magyar ember, a tölteléknek tényleg csak a fantázia szab határt, arra azonban figyelni kell, hogy ne legyen túlságosan vizes, mert az eláztathatja a tésztát.

No de beszéljen helyettünk az “ízletes videó”, amelyben az elejétől a végéig nyomon követhetjük a rétes sütést, és trükköket, fortélyokat is elsajátíthatunk. Icuka és segédje, Csáki Zsolt almásat, túrósat és káposztásat készítettek, és ezúttal is a Tájház volt a helyszín.

Főzősműsorunk második felvonása pedig egy igazi helyi specialitás, a vásárhelyi réteges volt. Csáki Zsolt saját töltelék recepttel készült, gyömbérben, fokhagymában, lime lében és olívaolajban pácolt be tengeri halfilét. Készített besamell mártást is, amiből természetesen a szerecsendió és a fehérbors sem maradt ki: liszttel, vajjal készítette, tejszínnel engedte fel, majd mascarpone krémmel kavarta ki, tett bele fokhagymát is.

És hogy mi is az a réteges? Rétestészátból készül, tortaformában, mint ahogy a neve is mutatja, rétegekben tesszük bele a tésztát és a tölteléket felváltva, tésztával zárjuk és megsütjük.

Lehet bolti tésztát is használni ehhez természetesen, de azt sokkal jobban kell kezelni, több zsiradékot is igényel a kenéskor.

No de ez a vásárhelyi réteges nemcsak hogy különleges, laktató, de igazi fantáziadús étel is lehet, lévén, hogy bármit belerétegezhetünk a tészta közé, amit csak akarunk – sósat vagy édeset – és nem mellesleg maradékmentésnek sem utolsó, egy kis kimaradt sülthús apróra vágva, kikeverve egy kis mascarponéval, vagy fokhagymás tejföllel és máris egy nagyon kiadós finomság került az asztalra.

Fotók és videó: Somogyi József