quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2021. 10. 25. hétfő
  -  Blanka, Bianka
Térség

Mucsi Tamás: egy ilyen sokszínű ellenzéket csak Dobrev Klára tud egyben tartani

2021. október 14.

Az elmúlt hetek kirohanásai miatt komolyan aggódik az önmagát egyébként már II. Lajos királyhoz hasonlító Márki-Zay Péter egészségi állapota miatt a DK makói politikusa, aki szerint a hódmezővásárhelyi polgármester is pontosan tudja, hogy állandóan hazudik, csak fontosabb számára, hogy róla szóljanak a hírek. Dobrev Klára képességeiből azonban semmit nem vesz el az a tény, hogy Gyurcsány Ferenc felesége.

– Emlékeim szerint még nem volt alkalmam interjút készíteni gyakorló hazaárulóval, úgyhogy először is arra lennék kíváncsi, hogy milyen érzés az ellenzéken belülről lehazaárulózottnak lenni? Márki-Zay Péter nemrég közvetve arra utalt, hogy aki Dobrev Klára mögé áll, és nem őt támogatja, az elárulja a hazáját.

– Ha a Fidesz hazaárulózik, vagy „sorosbérencezik” le, azt nem különösebben veszem fel, mert ez csak egy mozgósító retorika. Viszont, ha ez az ellenzéki térfélről, egy állítólagos szövetségestől hangzik el, kezdek azon gondolkodni, hogy nem-e egy kakukkfióka van a fészekben? Nem-e a Fidesz beépített emberével beszélünk éppen?

 Azért azt érzi, hogy egy lépésre tart attól a hódmezővásárhelyi polgármester, hogy kijelentse: a Dobrev Klárára szavazóknak még a gyerekeinek is lehajtott fejjel kell majd járniuk az utcán?

– Az ilyen és ehhez hasonló kitörések engem mélységesen elszomorítanak. Az ellenzéki oldalon belül ilyen eszközöket, retorikai fogásokat használni szerintem bűn, amit Márki-Zay Péter a Fidesztől tanult el. Úgy hazudik, mint a vízfolyás, ráadásul pontosan tudja, hogy ki fog derülni a hazugság, de csak a választások után. Ebből akar előnyt kovácsolni, hogy róla szólnak a hírek, az ő hazugságaival van tele a média, úgy van vele, ha sokat hajtogatja, akkor majd a választók ezt elhiszik. Én viszont erre annyit tudok mondani, hogy aki hazudik, az lop is. A választások után meg mehet gyónni a templomba, sok időt kell eltöltsön ott. Én mindig úgy politizáltam, és úgy hoztam meg döntéseket, hogy utána tükörbe tudjak nézni, és vállaltam a következményeket.

Az esélyek kapcsán pedig azért azt tisztázzuk: Dobrev Klára több mint kétszer annyi szavazatot kapott Makón, mint Márki-Zay Péter,

Algyőn kiegyenlített volt a verseny, de Csanádpalotán is például a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje nyert.

– Na jó, de ezzel a hazudozással bejutott a második körbe, és önt is legyőzte. Miért nem használta ön is ezt a taktikát? Utólag belegondolva nem lett volna jobb?

– Amikor az előválasztáson indultunk, aláírtunk egy etikai kódexet, amiben azt vállaltuk, hogy mi jelöltek azt bizonyítjuk, miben vagyunk jobbak, mint a másik, és nem azt, hogy ő mitől rossz. Márki-Zay Péternek nincsen programja, nem tud azzal kampányolni, ezért is használja nagyon otromba módon ezt a taktikát, egyre nagyobbakat licitálva a hazugságokra. A kampánystábunkban már minden nap azzal zárul: nézzük, mit hazudott ma Márki-Zay Péter? Erre a szintre süllyedt a kampánya, megy előre, mint egy birodalmi romboló, mintha nem lenne holnap, nem nézi azt, hogy mi is vár rá a jövőben, ha nyer.

Hogyan akar együttműködni azokkal, akiket leköpött, akikbe belerúgott?

És ezt mindenkivel megcsinálta már, nem csak a DK-val, lehazaárulózott mindenkit, aki nem rá szavaz. Majd ezekkel a hazaárulókkal akar ő kormányt alakítani. Mintha nem is ezen a világon élne. Egy parlamentáris demokráciában nem a miniszterelnök jelöli ki egyszemélyben a kormányát, mitől különb akkor ő, mint Orbán Viktor?

– Rendben, de nem úgy néz ki, hogy ezen a taktikán változtatni fog. Volt itt még „kollaboránsozás”, a DK-s szavazók „megtévesztett emberezése”, illetve „nyilvánvalóan hamis közvéleménykutatások” gyártásával vádaskodás, besúgóknak pénz ígérgetése… Nem sorolnám mindet, de még ha ezzel előnyt is szerez, nem árt vele az összefogásnak?

– Dehogynem. Irtózatos kárt okoz, és szerintem ezt a bizalmat csak akkor tudja visszaállítani az ellenzék, ha Dobrev Klára nyer. Márki-Zay Péter szétszakította a szavazótábort, de visszacsinálni ezt már nem tudja. Az említett kijelentések kapcsán azonban azt is érdemes leszögezni, hogy a Demokratikus Koalíciót azzal vádolja, amit ő maga csinál. Hódmezővásárhelyen szegény sorsú embereket szavaztat magára tableteken a mozgalmának aktivistáival, erről fényképem is van. Ez minimum súrolja a tisztességesség határát. Vagy éppen bejátszanak a híradóban egy mondatot tőle, hogy még DK-s alapszervezet is mögé állt, majd egy óra múlva az ATV-ben azt mondja, hogy ő sosem mondott ilyet. Kezdek komolyan aggódni az egészségi állapotát látva. A kijelentései egy része után már magyarázkodásra is kényszerült, erre mondta ugye, hogy „fáradt volt”. Nos, én azt remélem, hogy Magyarországnak olyan miniszterelnöke lesz, aki akkor sem okoz diplomáciai katasztrófát, ha fáradt.

– Jobbikos alapszervezet kapcsán is mondta azt, hogy ott voltak a budapesti gyűlésén, csak aztán kiderült, hogy nem igaz…

– A Jakab Péter vezette Jobbik az ország számos pontján nagyon korrektül állt hozzá az előválasztáshoz, elmondták, hogy azt fogják támogatni, aki a győztes lesz, hiszen előzetesen ezt vállalták. Viszont azért Márki-Zay Péter kiugróan erős kijelentései közül többet bírált Jakab Péter, vagy éppen Z. Kárpát Dániel is. Ezzel szemben viszont Zeitler Ádám – aki viszont itt Makón valóban kollaborált a Fidesszel – nyíltan szembement a saját pártjával. De legyen ez a Jobbik belügye…

– Rendben. Márki-Zay Péteren kívül az összes első fordulós miniszterelnök-jelölttel tudtak volna normális koalíciós kormányzást kialakítani? Karácsony Gergely vagy Jakab Péter győzelme esetén is működött volna értelmesen az összefogás teljes szélességében?

– Szerintem igen. Karácsony Gergelyről ugyan azt gondolom, hogy nem lett volna elég erős mentálisan Orbán Viktorral szemben, nem bírta volna a végső megmérettetésben a nyomást. Aztán ugye kiderült, hogy már az előválasztáson se sikerült ez neki. Jakab Péter pedig nagyon arra építette a kampányát, hogy az egyéni jelöltjeit erősítse, mellettük kampányolt, ezért is történhetett, hogy nem ért oda a harmadik helyre. Viszont a jelöltjeik szép számban győztek az előválasztáson.

– Van itt még azért fontos kérdés: az ellenzéken belül kormányváltás esetén lesz majd lehetőség arra, hogy királlyá koronázzanak valakit? Ezt csak azért kérdezem, mert a két jelölt közül az egyik nemrég II. Lajos királyhoz hasonlította magát a Mohácsi csatát emlegetve. Gondolom nem nehéz kitalálnia melyikről beszélek…

– Ha ezt a hasonlatot nézzük, azt azért szerintem hozzá kell tenni, hogy II. Lajos belefulladt a Csele patakba. Márki-Zay Péter pedig a saját túltolt kommunikációjának az áldozata lesz. Tudatosan egy Trump-féle hazug lejárató kampányt visz. De ez már túl sok, naponta derülnek ki a védhetetlen hazugságok, folyamatosan ellentmondásba keveredik saját magával. Ha Dobrev Klára nyeri az előválasztást, akkor szerintem Márki-Zay Péter pártot fog alapítani, és a Fidesz ellenpólusát akarja majd nyújtani. Ha ő nyerne, akkor viszont karácsonyig se fog kitartani az összefogás.

Szét fogja verni, mert hatalom és irányítás mániás, ilyen sokszínű ellenzéket így nem lehet összetartani. Muszáj kompromisszumokat kötni, és ő erre képtelen.

– És a Demokratikus Koalíció képes lenne erre? Így vagy úgy, de valószínűleg önöknek lesz a legnagyobb frakciója, mi garantálja, hogy kiegyeznek bizonyos kérdésekben?

– A hat párt megállapodott a közös minimum programban. Voltak olyan vitás kérdések, amiben már eddig is engedtünk. A határon kívüli magyarsággal kapcsolatosan például az volt az álláspontunk, hogy minden szinten ismerjük el a magyarságukat, maradjon a kettős állampolgárság, de szavazati joggal csak az rendelkezzen, aki itt viseli az adóterheket, és a mi életünket éli. A többi párt más állásponton volt, ezért mi kompromisszumot kötöttünk. A Dobrev-kormány képes lesz kompromisszumot kötni, sikerre vinni az országot, és képes a valódi elszámoltatásra is. Úgy akarjuk összeállítani a kormányt, hogy az ugyanolyan sokszínű legyen, mint maga az összefogás.

– A DK miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatosan visszatérő vád, hogy mégiscsak Gyurcsány Ferenc felesége. Milyen biztosítékot tudnak ajánlani arra, hogy nem ő lesz az, aki hátulról irányítja? Vannak olyan választók, akiknek ez egy komoly dilemma.

– Gyurcsány Ferenc feleségének lenni egy állapot, én ismerem Klárát, szerintem eléggé karakán típus. Meg lehet nézni az Európa Parlament alelnökeként végzett munkáját is, nem értem milyen bábjáték zajlana. Annyi történt, hogy házon belül találtunk egy olyan jelöltet, aki szakmailag kiváló, 5 nyelven beszél, remek diplomáciai kapcsolatokkal rendelkezik, van szakértelme és közigazgatási tapasztalata. Semmit nem vesz el a képességeiből az, hogy Gyurcsány Ferenc felesége. Az ellenzéki tábort pedig egyáltalán nem is érdekli már a gyurcsányozás. Ha Márki-Zay Péternek nem sikerül szétverni az összefogást, akkor mi megyünk előre kemény munkával, mert Dobrev Klára az egyetlen, aki nem csak győzni, hanem kormányozni is tud.

Forrás: makohirado.hu