Így főznek, így ösznek a vásárhelyiek – 9. alkalommal mutathatták meg tudásukat a Vásárhelyi Ízök Fesztiválján
20 csapat 44 étellel járult a 8 tagú zsűri elé a múlt héten megrendezett Ízök fesztiválján, a fogások között pedig a szürkemarhából készült pörkölttől kezdve a rántott kocsonyán át a tepertős-szilvás papucsig, amur paprikásig számtalan finom ételt vételeztek szemre (és szájra) az értékelők.
Csáki Zsolt, gasztro-szervező, a zsűri tagja elmondta, 4 kategóriában 44 ételt kóstoltak végig az értékelő bizottsággal, akik között voltak szakácsok is, és a tálalást, a csapatok felkészültségét is pontozták természetesen az ízen kívül. Ugyanakkor volt egy szubjektív pontszám is, amely Zsolt véleménye szerint nagyon fontos, hiszen abból tevődik össze, kinek, milyen ízélményt nyújtott az adott étel.
A gasztro-szervező örömmel mesélt arról, úgy érzi, érzik, az üzenet, amelyet ezekkel a főzőversenyekkel megfogalmaztak 10 évvel ezelőtt, „átment” az embereknek. Céljuk az, hogy a régi vásárhelyi ételeket a mai étkezésre szabva lássák viszont a tányéron, és nem szabad attól félni, hogy hozzányúljunk egy régi recepthez, gazdagítsuk, tegyünk bele új fűszereket bátran. Ezt viszont látta a mostani főzőversenyen is Csáki Zsolt.
Elmondta, a csapatok nagyon kitettek magukért, nem volt rossz étel, nem volt odaégetett fogás sem és külön öröm számára, hogy egyre fiatalabbak is megmérettetik magukat.
Idén is volt egy gyakorlatilag kamaszokból álló csapat, és éppen övék az egyik díjazás is.
Csáki Zsolt még hozzátette, mivel látják, hogy a fiatalokat is megmozgatja a gasztronómia, a közeljövőben szeretnének majd egy kimondottan nekik szóló főzőversenyt rendezni. A gasztro-szervező biztos abban, hogy izgalmas fogásokkal találkoznak majd akkor is.
De hogy mit is kóstolhatott a zsűri idén?
Volt minden, mi szem szájnak ingere! Szürkemarhából készült mennyei pörkölt, egy komplett malac nyársra húzva, sült hagymás vérrel, volt rántott kocsonya, kötözött táskaleves többek között, és ami szintén nagy öröm és viszonylag ritka volt eddig, halételek. Kóstolhatott a zsűri amur paprikást galuskával, hal grillkolbászt és halászlevet is.
Csáki Zsolt személyes kedvencei közé tartozott többek között a sós túrós lepény, a tepertős-szilvás papucs, és a házi kerek sós perec.
A díjazottak
Külondíj kupával: Füles | ||||||
Nagydíj kupával: Vásárhelyi Ízőrzők | ||||||
Egyéb különdíjasok vásárlási utalvánnyal: Kecskeméti Ilona, Alács Dóra, Török Ernő-Rau József páros, Vincze Team, Szabó család | ||||||
Leves kategória | ||||||
Nagy-Cseng Duó Tiszai halászlé | ||||||
I. helyezett | ||||||
Vásárhelyi Ízőrzők Gyöngyös leves | ||||||
II. helyezett | ||||||
Corvin kuktái Kötözött táska leves | ||||||
III. helyezett | ||||||
Egytálétel kategória | ||||||
Vásárhelyi Ízőrzők Kálvinista mennyország | I. helyezett | |||||
Kalácsla Szürkemarha patapörkölt | II. helyezett | |||||
Erdőszéli Ínyencek Szüreti csirkemáj | ||||||
III. helyezett | ||||||
Sütemény kategória | ||||||
Fehér Lajosné Vásárhelyi perec | ||||||
I. helyezett | ||||||
Kosztolányi Ferencné Tepertős pogácsa, Tepertős papucs | ||||||
II. helyezett | ||||||
Gallyas Ferencné Túrós lepény, Barátfüle | ||||||
II. helyezett | ||||||
Nemzetközi Ízök kategória | ||||||
CPR Europe Kft. Orosz hősos szoljanka leves fokhagymás pampuskával | ||||||
I. helyezett | ||||||
Hódi Team Flódni | ||||||
II. helyezett | ||||||
Vásárhelyi Ízőrzők Vásárhelyi paela | ||||||
III. helyezett |
A gasztro-szervező még hozzátette, már most izgatottan készülnek a jövő évi, jubileumi 10. Ízök fesztiválja főzőversenyére.
Szereti a vásárhelyi ételeket és szeret főzni is? Jelentkezzen az Ízök Fesztiválja főzőversenyére!
Egyéni és csapatok jelentkezését is várják idén is a Vásárhelyi Ízök fesztiválja főzőversenyére, amelyet szeptember 11-én rendeznek meg.
Fotók Szögi Nóra