quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 12. 05. csütörtök
  -  Vilma
Vásárhely24.com archívum

Ízorgia! Így készült a vásárhelyi lecsó az Őszelőn! – spékelve fürjtojással és zellerrel is, meg még… ?

2020. szeptember 05.

Csáki Zsolt, gasztro-szervező, a Dél-alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnöke elmondta, 10-15 fős társaság főz ma nem mindennapit, közben ízigvérig vásárhelyit! A Főnix Taxi, a Vásárhelyi Ízőrzők, az Ics Fürjészet, Bálint László hentes, Csengeri András és baráti társasága valamint a Dél-alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság egy csapatot alkotva készítette a lecsót. Nem is akármilyet – tudtuk meg.

Csáki Zsolt a feltett alapot kevergeti

A nagy bográcsban fürj tojáspörkölt készült, lecsó alapba ágyazva. Frissen füstölt fürj hússal készült a pörköltalap, amit feldúsítottak lecsós alappal, (paprika, paradicsom, vöröshagyma). Mi került még bele? Csáki Zsolt saját kis pikantériája, zeller és reszelt répa!No meg füstölt szalonna bőre is, ami még kellemesebbé tette az ízkavalkádot.

Csáki Zsolt és felesége, Erika a fakanál mellett is egy csapatot alkotnak ?

A másik főző üstben tarhonyás lecsót főztek, a tarhonya fürj tojásból készült- természetesen.

Mikor rákérdeztünk, hogy tarhonya és lecsó? Csáki Zsolt azt felelte, naná! A tarhonya egy olyan étel, amit ismernek sokfelé, aktívan azonban Vásárhelyen használják. Ebbe fehér füstölt vásárhelyi kolbász is került a szalonna mellé. A kolbász éppen csak megfüstölve, szinte még nyersen – árulta el Zsolt.

Hozzátette, a mai alkalommal is az a céljuk, hogy a hagyományos vásárhelyi ételek hírét vigyék, öregbítsék a helyiek körében. Ugyanakkor ily’módon csatlakoznak idén a szentesi lecsófesztiválhoz is. “Az egész megyében ez a nap a lecsóról szól, idén a koronavírus miatt szétszórtabban, helybe fűzünk, nem Szentesen. A beküldött videók – képek alapján értékel a zsűri, de közben járják a városokat is kóstolgatni, reméljük, ide is betérnek majd (nevet)” – mondta.

Még elmondta, a vásárhelyi csapat nagyon sokszor vett már részt a hagyományos szentesi lecsó fesztiválon, több mint 300 csapat szokott ezeken a rendezvényeken főzni, és a vásárhelyiek mindig remekül szerepeltek.

Nos, minket az illatok, a kóstolgatás,  látvány és a hangulat meggyőzött!

Éljen a vásárhelyi lecsó, bármilyen köntösben is legyen! Az eredmény mennyei… !

A finomságok kés délutánra készültek el: