fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 03. 05. kedd
  -  Adorján, Adrián
Vásárhely24.com archívum

Egyre több molnárgörény bukkan fel a pusztákon

2020. január 04.

Az utóbbi hónapokban egyre több molnárgörény bukkan fel a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Ez a hatékony ragadozó sokat segít a gazdálkodóknak, mert kiszagolja és megfogja a rágcsálókat.

A molnárgörény nem azonos a házi görénnyel, bár feltehetően képes a két faj hibridizálódni. Egyértelműen a nyílt pusztai élőhelyekhez kötődik, ezért is hívják más néven pusztai görénynek. Főleg éjszakai aktivitású állat, akár évekig bujkálhat észrevétlenül 1-2 példány, mert olyan helyen mozog, ahol ember nemigen jár.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén 2012/13-ban volt utoljára számottevő a molnárgörény állomány. Azóta számuk az észlelhetőség szintje alá csökkent. Idén azonban változott a helyzet. Az első egyedeket a nyár derekán pillantottuk meg. Megjelenésük valószínűleg összefügg a hörcsögállomány megerősödésével. A hörcsög ugyanis a molnárgörény legfőbb prédaállata, s mivel jóval nagyobb, mint a pocok, így ha sok van belőle, akkor a molnárgörények állománya is képes megerősödni.

A kikapart hörcsögkotorékok és maradványok egyértelműen utaltak a molnárgörények jelenlétére, később a kamerák éjszakai felvételein is láttuk őket, az utak mentén pedig több elütött példányt találtunk. Nemrég (november utolsó napján) nappal is megpillantottunk egy öreg hím egyedet, amint éppen a kalászos gabonavetésen vadászott. Éjszakai életmódú állatról lévén szó, az állomány nagyságát nagyon nehéz megbecsülni, annyi azonban bizonyos, hogy a Csanádi puszták térségében most mindenhol jelen vannak.

A molnárgörényeknek nagyon kifinomult szaglásuk van, így még az elvermelt hörcsögöket is kiszagolják, és rendkívül gyorsan kikaparják a föld alól. Ezzel nagy hasznot hajtanak a gazdálkodók számára.

forrás:KMNP

A fotó illusztráció. Készítette: Csathó András István