fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 06. 22. szombat
  -  Paulina
Vásárhely24.com archívum

Tüneményes kis állatkák ébredeznek Vásárhely határában

2019. március 08.

Olvasónk egy elragadó képet küldött nekünk. Mint írja, a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület titkárával ellenőrizték a téglagyári kubikokban a madárodúkat, ahol több odúban mogyorós pelék ébredeztek a téli álmukból.

A mogyorós pele Magyarországon elsősorban a hegyes-dombos vidékeken fordul elő, az alföldi területek populációi elsősorban az ártéri puhafa ligeterdőkben és nádasok szélén találják meg létfeltételeiket. – derül ki a Magyar Állami Természetvédelem Hivatalos Honlapjáról.

Alkonyati, éjszakai aktivitású rágcsálók. Éjszakánként csak ritkán térnek vissza fészkükbe egy rövid pihenőre. A mogyorós pele előszeretettel telepszik meg szúrós tövisekkel, tüskékkel borított bokrokban, ahová a ragadozók többsége nem tud bemászni.

Téli álomra külön fészket építenek, akár másfél méteres mélységben a föld, zsombék, vagy kőtörmelék alá. Ezt az alvófészket fűszálakból ragasztják össze nyálukkal az együtt telelő mogyorós pelék. Sokszor mesterséges madárodvakba is beköltöznek. Magyarországon szeptembertől májusig alszanak valódi téli álmot, de ez területenként és a klimatikus tényezőktől függően jelentősen változhat.

Bár rejtett, éjszakai életmódja miatt ritkán kerül szem elé, hazánkban viszonylag gyakori pelefajnak mondható. Magyarországi állományai viszonylag stabilak, a szakemberek nem ismernek olyan jelentős veszélyeztető tényezőt, amely komolyabb mértékű csökkenést idézne elő. Ennek ellenére lokálisan élőhelyeinek felszámolása, átalakítása, például az erdőszéli cserjések, a hétvégi kerteket, gyümölcsösöket elválasztó természetes sövények megszüntetése az adott mogyoróspele-populációk eltűnését eredményezhetik. A kora tavaszi fű- és cserjeégetések is veszélyeztetik az áttelelő állatokat.