fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 05. 18. szombat
  -  Erik, Alexandra
Vásárhely24.com archívum

Lázár János: Az ellenzék legnagyobb baja a kisstílűség és a kisszerűség

2018. április 12.

– A fárasztó kampány után kivesz néhány nap szabadságot?
– Nem megyek szabadságra, fontosnak tartom, hogy a munka el is kezdődjön. Olyan ember vagyok, aki a  győzelem után nem pihen, hanem dolgozik. A családommal nyáron megyek majd el szabadságra. A feleségem és a fiaim bejelentették, hogy idén hosszabb vakációt szeretnének, mert szükségük van rám.

– Korábban jelezte, hogy szeretne együttműködni két kihívójával: a szocialista Rója Istvánnal
és a jobbikos Kiss Attilával. Hogyan képzeli el a közös munkát?
– A napokban találkozóra hívom mindkettőjüket. Köszönettel vettem a gratulációjukat, szeretnék beszélni velük, külön-külön egy kávé mellett. A tanácsukra és a véleményükre vagyok kíváncsi, hogyan tudjuk a  választókerületet előrébb vinni. A politika nem zárja ki, hogy az emberek normális viszonyban legyenek  egymással. Semmi olyat nem tapasztaltam a jelölttársaim részéről, ami kizárná a kéznyújtást és az  együttműködést. A mandátumot rendhagyó módon nem Hódmezővásárhelyen, hanem Makón veszem át. Makó befogadott, második szülővárosommá lett, ezzel a gesztussal szeretném a makóiaknak megköszönni a támogatásukat, a bizalmukat, és megadni nekik a tiszteletet. Ha átvettem a mandátumot és a Parlamentben letettem az esküt, minden képviselőtestületet fel fogok keresni. Felajánlom az együttműködésemet, és azt kérem, mondják meg: mit várnak tőlem és milyen településfejlesztési terveik vannak 2019-ig, valamint az azt követő 5  évben.

– A vásárhelyi polgármester-választáson Hegedűs Zoltán kapta a pofont, de önnek fájt igazán, ön is volt az ellenzéki összefogás célpontja. A februári fiaskót követően, egy hónap alatt hogyan sikerült fordítani?
– 2014-ben 20 ezer szavazatot kaptam a választókerületben, most csaknem 30 ezret. Az óriási bizalom óriási  felelősséget jelent számomra. Nem győzelemről, hanem bizalomról kell beszélnünk, amit a képviselő, az ember, Lázár János kapott. Meg is fogom szolgálni. A szülővárosomban, Hódmezővásárhelyen az emberek  végiggondolták, mi forog kockán. Két tét volt: az egyik, hogyan védjük meg a hazánkat, míg a másik,  Hódmezővásárhely jövője. Április 8-án Magyarország és Hódmezővásárhely is nyert. A szülővárosom részéről  fontos volt a bizalom, mert a munka folytatására ösztönöz. Nagyon nehéz volt ez a hónap. Talán az összes jelölt közül Magyarországon én voltam a legnehezebb helyzetben, mert vert állásból kellett választást nyernem, úgy  hogy egy óriási személyeskedő támadás folyt ellenem, miközben a választópolgárok bizalmát kellett  megtartanom és megszereznem. Nyilvánvaló volt, hogy egyesek a kinyírásomra utaztak. Ahhoz, hogy valaki a  negyvenes éveire komoly emberré váljon, nemcsak a győzelmet kell átélnie, hanem a vereséget is. A szenvedés, a kín és a nehézségek szükségesek ahhoz, hogy valaki érett és felelős politikussá válhasson. Február 26-án, a polgármester-választás elvesztése utáni napon Orbán Viktor azt mondta nekem: tanuljam meg, vereség nélkül soha nem leszek komoly politikus. Szenvedés nélkül soha nem lesz valaki komolyan vehető ember. Az ütéseket méltósággal kellett állni és viselni. Antall József néhai miniszterelnök azt tanította a gyerekeinek és a szűk  politikai környezetének, hogy az ember a méltóságát és az önuralmát soha nem veszítheti el. Ebben a szűk másfél hónapban ez a két intés jutott mindig eszembe. A családom mindvégig támogatott, nélkülük nem sikerült volna.

– A kampányban többször elhangzott, hogy a választások után a kormány el akarja számoltatni az ellenzéket. Szóval, lesz elszámoltatás Vásárhelyen?
– A politikában a választási küzdelemben nagyon fontos az aranyérem, hiszen valakit ki kell választani, hogy  képviselje az embereket. Ezt követően azonban nem a nyertes és a vesztes dimenziójában kell gondolkodni, mert mindenki képviselője akarok lenni. Aki nem rám szavazott, ne érezze magát vesztesnek, mert őt is fogom  képviselni, őérte is ugyanúgy dolgozni fogok. Mindenkinek a bizalmára számítottam és mindenki képviselője leszek, ez a legfontosabb célkitűzés.

Fotó: Jancsovics Klaudia/Vásárhely24

– Hogyan látja Hódmezővásárhelyet? Hogyan tovább?
– Miután először hódmezővásárhelyi vagyok, csak azután fideszes, aggódom a városom sorsáért. Vásárhely nehéz helyzetbe lavírozta magát és elindult a süllyedés útján. Nekünk, fideszeseknek, akik szeretjük ezt a várost, nagy a felelősségünk, hogy megpróbáljuk fékezni és megállítani ezt a folyamatot. Hódmezővásárhely olyan városvezetőt választott, akinek sem elképzelése, sem koncepciója nincs. A polgármesternek nincs semmi a fejében és nincs semmi a kezében Hódmezővásárhely jövőjét illetően. Kicsi, középszerű városban gondolkodik.

– A polgármester, Márki-Zay Péter gratulált önnek, és jelezte: kész együttműködni.
– Az elmúlt hónapokban Márki-Zay Péter úgy viselkedett, hogy méltatlannak tartom a kézfogásra. Nem vitaképes. Bukott politikusnak tekintem, aki befejezte a közéleti pályafutását. Nem vagyok sértődékeny, túl tudom tenni magam az elmúlt hónapok lejárató kampánya fölött, de ehhez Márki-Zay Péternek kell lépéseket tennie a nyilvánosság előtt. Elégtétel és bocsánatkérés nélkül nem fog működni a kapcsolatfelvétel. Erről az emberről nincs mit beszélnem, vele sincs mit beszélnem, nekem Hódmezővásárhelyről van mondanivalóm.

– Ez azt jelenti, ha Márki-Zay nem rendezi önnel a kapcsolatát, annak a város issza meg a levét?
– Szó sincs róla! Hódmezővásárhely nehéz helyzetben van, ezért megérdemli a segítséget és a támogatást. Mindent támogatni fogok, ami a városnak jó. Napokon belül azzal fogjuk kezdeni, hogy a hódmezővásárhelyi templom-felújítási programból elsőként a református Újtemplom megújítására teszek javaslatot. A kérdésben a templom lelkész asszonyát és Debrecen református püspökét keresem fel, azt fogom javasolni, hogy a gyülekezet, a püspökség és a kormány közösen újítsa föl a templomot.

– Tehát a városvezetést nem vonják be a programba. Apropó, a jogszabályok szerint a vásárhelyi városházán biztosítani kell egy irodát a térség országgyűlési képviselőjének. Felajánlottak már önnek egy méltó helyiséget?
– A jövőben nemcsak Makón és Vásárhelyen, hanem mind a 19 településen rendszeresen tartok fogadóórát.  Óriási bizalmat kaptam Makón és a kistelepüléseken, amit kemény munkával szeretnék meghálálni. Az itt élő emberekkel hosszú évtizedeken keresztül sem a parlament, sem a kormány nem foglalkozott, pedig igénylik a segítséget, a támogatást, a beszélgetést. Többet szeretnék a kisebb települések és Makó polgárai között lenni, ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy Hódmezővásárhelyért ne tennék meg mindent. Ami az irodát illeti: ha majd a vásárhelyi polgármesteri hivatalban szívesen látnak, lesz ott is irodám. Addig a vásárhelyi Fidesz-irodában dolgozom, itt fogadom a választópolgárokat.

– A választási vereség után az ellenzék csalásról kezdett beszélni és egymásra mutogatnak, bűnbakot keresnek a fiaskó miatt. Mi a véleménye az ellenzék magatartásáról?
– Az ellenzék azt az arcát mutatta az elmúlt napokban, ami miatt elveszítette a választást. Jó volna, ha végre belátnák, aki így viselkedik, soha sem fog választást nyerni. Egyetlen mondat lett volna méltó a helyzethez és a választási eredményhez: gratulálnak a győztesnek, jó munkát és sok sikert kívánnak. Minden, ami ezen túl van méltatlan hozzájuk és az országhoz. Súlyos vereséget szenvedtek, de abból is fel lehet állni, hogyha nem kisszerű és nem kisstílű politikát folytatnak. A mai ellenzék legnagyobb baja, hogy kisstílű és kisszerű. Ebből soha nem lesz győzelem. A mai ellenzék alkalmatlan és méltatlan arra, hogy a magyar embereket képviselje. Nincs  mondandójuk Magyarországról, a magyar nemzetről, csak Orbán Viktorról és a Fideszről beszélnek. A harmadik választási vereség után sem értik meg, hogy ez a politika nem vezet választói bizalomhoz. A választópolgárok azt mondták, hogy nem Orbán Viktornak, hanem az ellenzéknek kell változnia.

Fotó: Jancsovics Klaudia/Vásárhely24

– Lát olyan embert az ellenzéki oldalon, aki partner lehet a jövőben? Lát ez alól kivételt?
– Vona Gábor lemondása – politikailag és erkölcsileg – egy komoly és következetes emberhez
méltó lépés volt. Az összes többi csak bohóckodás.

– Májusban alakul meg az új kormány. Önnel mi lesz? Újra miniszteri pozíciót kap?
– Parlamenti képviselő lettem, óriási küzdelemben hatalmas bizalmat kaptam. Pályafutásom fontos csatája volt, ami befolyásolja a jövőbeni politikai munkámat is. Egy politikai közösségnek vagyok a – talán nagyképűség nélkül állíthatom, hogy – megbecsült tagja. Most a parlament megalakulásával kell foglalkoznunk, minden más kérdést májusban fogunk megbeszélni a kormányfővel. Szívesen dolgozom Orbán Viktorral. Hogy milyen formában és milyen minőségben, azt majd vele fogom megbeszélni. Nagyon sokat dolgoztam az elmúlt hat esztendőben, komoly teljesítmény és eredmény van mögöttem, amire büszke vagyok, és ami hozzájárult a választási győzelemhez. Nincs semmilyen presztízsvágyam, hiszen két évig voltam államtitkár és négy évig miniszter. Olyan dolgokkal szeretnék foglalkozni, amivel segítem a hazámat, hogy ez a négy év nagy korszaka lehessen a nemzetnek, és nagy korszaka lehessen Orbán Viktornak és a kormánynak is.

– Nemzetközi szinten milyen következményei lehetnek az újabb magyar kétharmados győzelemnek?
– A választási eredmény befolyásolja az európai jövőt is. Óriási vita zajlik arról, milyen lesz az EU a következő két évtizedben. A magyarok, a lengyelek, az olaszok és az osztrákok egy felkiáltójelet tettek ebbe a vitába. A magyar választási eredmény befolyásolja az európai politikai eseményeket is. Az Európai Néppártnak, aminek a Fidesz is tagja, tudomásul kell vennie, hogy a néppárthoz ezek a választópolgárok is hozzátartoznak, nemcsak azok, akik elárulják a hazájukat és beengedik a bevándorlókat.