quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2022. 09. 28. szerda
  -  Vencel
Promenad.hu archívum

Sajtok és házias ízek, minden mennyiségben!

2017. október 14.


Felpezsdült az élet ismét Kisteleken a Sportcsarnok körül, ugyanis már 18. alkalommal rendezik meg, a régi hagyományokkal büszkélkedő Sajt- és Gasztronómiai fesztivált. Az esemény 10 órakor kezdődött, de már ekkor isteni illatok lengték be a Szent László teret.

Sültek a különböző húsok, halak, készültek a lecsók, az önkormányzat munkatársai, pedig serényen sütötték a fánkokat, amiből minden arra járó kapott. A rendezvényen folyamatosan finomabbnál finomabb falatokat hordtak körbe fiatalok, így nézelődés közben is mindig volt mit majszolni.

A Sportcsarnok belsején már látszott délelőtt is, hogy hatalmas bálra készülnek a Kistelekiek. Hosszú sorokban álltak az asztalok, rajtuk feltüntetve, kiknek hol a helye. Nagy Sándor, Kistelek polgármestere elmondta, hogy teljesen ingyenes a belépés mindenki számára.

##audio:4946##

Ahogy a polgármester is elmondta, valóban szilvás gombóctól egészben sült bárányig volt minden, mi szem-szájnak ingere. Az édességek rajongói nagyon finom rétesek közül válogathattak, a Sportcsarnokban. A választék közt volt tökös, meggyes, túrós, túrós meggyes, túrós áfonyás, mákos és még bőven lehetne sorolni. Pipicz Zoltánné, a Kisteleki Házirétes bt. vezetője elmesélte nekünk, hogy a jó rétes titka, az alapanyag minősége, legyen szó a tésztában lévő lisztről, vagy akár a töltelékben lévő gyümölcsről. A meggyes rétesben tényleg csak meggy legyen.

Az édességek után, jöhetnek a sósabb ételek, bár a sorrend nem az igazi, de egy jó egészben sült bárányra, bizony várni kell mire elkészül. Dani János, juhász, aki szeptember 22-én vette át Pesten a HÍR Védjegy emblémát. Ez annyit jelent, hogy azok a sajtok amit Dani János készít, hagyományos és ellenőrzött módon készülnek, az embléma pedig garancia a termék minőségére. A Sajt- és Gasztronómiai fesztiválon a juhász nem csak sajtokkal készült, hanem birkát is sütöttek nyárson:

##audio:4947##

A fesztiválon a kézműves és hagyományőrző termékek is képviseltették magukat. Aki belépett a Sportcsarnokba, annak rögtön megakadt a szeme azokon a faragványokon, amiket Vincze János, csengelei fafaragó, népi iparművész hozott magával Kistelekre. János elmesélte, hogy 2000-ben kezdte a faragást, akkor amikor nyugdíjba vonult. A művész fő témája a juhászok és a falusiak élete.

Amíg a látogatók fogyasztották a finom falatokat, természetesen iszogattak hozzá néhány kupica pálinkát is. Bár nem a hideg ellen tették mindezt, ugyanis gyönyörű napsütéses idő volt. Igazi indián nyár. A Szent László tér és a Sportcsarnok környéke megtelt élettel. A sütés főzés, mellé, gyerekprogramok és néptáncosok társultak, amit az este végén, egy bállal koronáznak meg a kistelekiek, ahol Bangó Margit fogja szórakoztatni a vendégeket.

n.j.