Nagyszerű díjat kapott a vásárhelyi borász
Értékteremtő és értékmegőrző, gyökerekhez és a hagyományokhoz visszatérő, természetközeli módon készíti borait a vásárhelyi pincével bíró, de Csongrád környékén szőlészkedő Balog Árpád, aki most tevékenységéért a megyei önkormányzat rangos díját érdemelte ki. A kitüntetést vasárnap délben, Ópusztaszeren vehette át.
Árpáddal még szombaton, a vásárhelyi Szent István téri ünnepen beszélgettünk, ahol természetesen teljes kínálatával jelen volt, bár „erőiket”meg kellett hogy osszák, hiszen ezen a napon Csongrádon is borfesztivált rendeztek.
Kérdésünkre Balog Árpád elmondta, napjainkban egyre kevésbé van jelen az a gondolkodás – különösen a borászatban és különsen Csongrád környékén – melyet ő képvisel. Nulladik generációs borászként a legtermészetesebb módon készít bort. A szőlészet és a borászat területén is kerül mindent ami mesterséges, mindent ami művi.
9 és fél hektáron, családi vállalkozásban egy szomolyai borász, Kaló Imre tanácsadása mellett műveli szőlőit. Az Eger környéki borosgazda szintén ezt a hagyományt követi, és önzetlenül adja át tudását a vásárhelyi borásznak.
Balog Árpád elmondta, a szőlő termesztés során nem használnak felszívódó vegyszereket, műtrágyát, de gyomirtó szert sem. A permetezés során csak természetben is előforduló alapvegyületeket alkalmazza, mint a kén, réz, káliszappan és a keserűsó. A szőlő művelése is kézzel történik, csak a sorok közét művelik géppel, a szedést, kapálást kézi erővel oldják meg. Vásárhelyi, Zrínyi utcai parasztházukban régi, hatalmas pincében készülnek a természetközeli borok. Itt fahordókban, kádakban érik a nedű szintén mesterséges-anyag mentesen. A kiváló minőség lehetővé teszi azt is, hogy még a kénezést is mellőzzék, összességében példaértékűvé téve a borászat eme módszerét.
A borászatban maradandó és követendő módon tevékenykedő Balog Árpádot Hegedűs Zoltán alpolgármester ajánlotta a díjra, mellette még egy szegedi karitász szervezet és egy zeneiskola érdemelte azt ki.
Balog Árpádnál egyébként a borfesztivál meg is kóstolhatók remek borai. Mi azonnal letáboroztunk a Kövidinkánál, mely magában is kiváló, de viceházmesterként az egyik legjobb nyári hangulatkeltő-hűsítőnek bizonyult.