quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2024. 12. 03. kedd
  -  Ferenc, Olívia
Vásárhely24.com archívum

Nagyszerű díjat kapott a vásárhelyi borász

2017. augusztus 20.

Értékteremtő és értékmegőrző, gyökerekhez és a hagyományokhoz visszatérő, természetközeli módon készíti borait a vásárhelyi pincével bíró, de Csongrád környékén szőlészkedő Balog Árpád, aki most tevékenységéért a megyei önkormányzat rangos díját érdemelte ki. A kitüntetést vasárnap délben, Ópusztaszeren vehette át.

Árpáddal még szombaton, a vásárhelyi Szent István téri ünnepen beszélgettünk, ahol természetesen teljes kínálatával jelen volt, bár „erőiket”meg kellett hogy osszák, hiszen ezen a napon Csongrádon is borfesztivált rendeztek.

Kérdésünkre Balog Árpád elmondta, napjainkban egyre kevésbé van jelen az a gondolkodás – különösen a borászatban és különsen Csongrád környékén – melyet ő képvisel. Nulladik generációs borászként a legtermészetesebb módon készít bort. A szőlészet és a borászat területén is kerül mindent ami mesterséges, mindent ami művi.

9 és fél hektáron, családi vállalkozásban egy szomolyai borász, Kaló Imre tanácsadása mellett műveli szőlőit. Az Eger környéki borosgazda szintén ezt a hagyományt követi, és önzetlenül adja át tudását a vásárhelyi borásznak.

Balog Árpád elmondta, a szőlő termesztés során nem használnak felszívódó vegyszereket, műtrágyát, de gyomirtó szert sem. A permetezés során csak természetben is előforduló alapvegyületeket alkalmazza, mint a kén, réz, káliszappan és a keserűsó. A szőlő művelése is kézzel történik, csak a sorok közét művelik géppel, a szedést, kapálást kézi erővel oldják meg. Vásárhelyi, Zrínyi utcai parasztházukban régi, hatalmas pincében készülnek a természetközeli borok. Itt fahordókban, kádakban érik a nedű szintén mesterséges-anyag mentesen. A kiváló minőség  lehetővé teszi azt is, hogy még a kénezést is mellőzzék, összességében példaértékűvé téve a borászat eme módszerét.

A borászatban maradandó és követendő módon tevékenykedő Balog Árpádot Hegedűs Zoltán alpolgármester ajánlotta a díjra, mellette még egy szegedi karitász szervezet és egy zeneiskola érdemelte azt ki.

Balog Árpádnál egyébként a borfesztivál meg is kóstolhatók remek borai. Mi azonnal letáboroztunk a Kövidinkánál, mely magában is kiváló, de viceházmesterként az egyik legjobb nyári hangulatkeltő-hűsítőnek bizonyult.