quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2021. 07. 30. péntek
  -  Judit, Xénia
Promenad.hu archívum

Szeri Csabi konyhája – Gyros tál

2013. május 11.

A döntésnek két oka volt, egyrészt a gyrost, gyorsnak olvastuk és azt hittük, hogy valami pár perces ételről van szó, majd miután rájöttünk, hogy ugyan dehogy, akkor ráeszméltünk, hogy tál már van otthon, csak gyros kell bele.

Fontos tudnivaló, hogy a mi kis gyros tálunk húsból, sült krumpliból, zöldségekből és tzatziki szószból állt.

Nézzünk egy hozzávalók listát a biztonság kedvéért, 2 személyre:

–          fél kiló csirkemell
–          4-5 kanál gyros fűszerkeverék
–          Pár kanál olívaolaj
–          1 kiló krumpli
–          Uborka, lila hagyma, ízlés szerint mi szem-szájnak ingere

Szószhoz:

–          2 kis doboz tejföl
–          Egy kis uborka
–          3-4 gerezd fokhagyma
–          Só, bors

A bödönben nem meztelen csigák vannak!

Kezdjük a sort a húsnál, amit 4-5 centis csíkokra szeletelünk, majd ügyesen rászórjuk a fűszerkeveréket, amiben aztán megforgatjuk, majd a végén meglocsoljuk egy kis olajjal. Olívaolaj a legkézenfekvőbb, mi napraforgót használtunk, mert abból több van az utak mellett. Az elkészült és még kicsit ijesztő fűszeres nyerst húst letakarjuk és egy igényes mozdulattal a hűtőbe tesszük, ahol 1-1,5 órát pácolódik.

Ez alatt az idő alatt megihatunk egy frissítő málnaszörpöt vagy akár neki láthatunk a szósznak. A két doboz tejfölt egy kis edénybe zuttyantjuk, majd egy kisebb uborkát sajtreszelővel bele reszelünk, ezt pedig megtoldjuk az összepréselt fokhagymával, kicsi sóval, kicsi borssal, a merészebbek akár a fűszerkeverékből is adhatnak hozzá egy keveset a még bátrabbak pedig pálinkával is emelhetik a színvonalat, bár ez utóbbiért nem vállalok felelőséget. Keverés-kavarás következik, majd kóstolás és az íz jóváhagyása után ezt is bedobjuk a hűtőbe.

A sült krumpli készítése nem túl bonyolult, hasábokat csinálunk, picit megszárítjuk és mehet az olajba, de akár más geometriai formákat is készíthetünk, csak a fantáziánk szabhat határt. A forró olajjal kapcsolatban jegyezném meg, hogy ne nyúljunk bele, mert az süt, ezt mi leteszteltük. Sajnos.

Térjünk vissza a húsra, amit a pácolás után nagy lángon, 8-10 perc alatt pirosra sütünk, és bumm lényegében el is készültünk.

Ezek után ízlésesen tányérra halmozzuk, amit csináltunk, a szeletelt zöldségekkel, krumplival és husival együtt, majd a tetejére jöhet a tzatziki szósz és nyaldoshatjuk is a szánk szélét.

Remélem Mindenkinek legalább akkora élvezettel jár az elkészítés, mint amennyire mi szerettük csinálni és bízom benne, hogy az Önök hasa is annyira tele lesz, hogy majd kipukkannak a jól lakottságtól.

Szeri Csaba