Őrizzük értékeinket vásári hangulat a Megyeházán
Szegedi papucs, algyői halászhálé, tápéi gyékénytárgyak, sándorfalvi csőrege mind a kilenc település az ott leginkább `becsben tartott` értékeket hozta magával a szegedi Megyeházára. A `Helyi értékek, hungarikumok Csongrád megyében` című rendezvénysorozat egy országos programnak a része. Először Csongrádon tartottak ilyen jellegű kiállítást. A szegedi kistérség hungarikumait bemutató rendezvényt a Csongrád Megyei Önkormányzat a Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézménnyel közösen szervezte.
A kistérség településein fellelt természeti, tárgyi, szellemi értékeket bemutató termékbemutató nagy népszerűségnek örvendett. Hiszen a kistérség ősi szakmáinak ma élő jeles mesterei segítségével vásári hangulatot varázsoltak a Megyeházára.
Az egyik fő attrakció a szegedi papucs. Készítője, Sallay Tibor, aki az országszerte ismert Rátkai Sanyi bácsitól tanulta a mesterséget. Ő a helyszínen is, eredeti alapanyagokból, a hagyományos módon készíti el a hungarikumot. De látható és kóstolható a szegedi paprika, a szódavíz vagy a híres szegedi Pick szalámi is.
Deszkről origamit hoztak a bemutatóra. Domaszékről egy méhész hozta el termékeit. Bieniek Istvánné Sándorfalváról jött, ő hurkát, kolbászt, csőregét és pálinkát hozott magával. Elmondta, a sándorfalvi kolbász egyszerűen attól különleges, hogy sándorfalvi. De ha Sándorfalva, akkor természetesen citera, hiszen a település szülötte Budai Sándor, citerakészítő. Így láthatnak az érdeklődők citerákat is.
Szalma Imréné, Zsombóról kézműves termékeket hozott magával. Elmondta, most van fellendülőben a településen ez a tevékenység.
Nagyné Török Gizella Tápéről érkezett. Ő a helyszínen gyékényt szőtt. Elmondta, a tápéi gyékény majd ezer éves, így igen nagy múltra tekint vissza. Gyékényből pedig minden el lehet készíteni, a használati tárgyaktól, egészen a dísztárgyakig.
Magyar Anna, a megyi önkormányzat elnöke szerint, itt az ideje annak, hogy a kincseinkre végre odafigyeljünk. Hozzátette, ezeket a kincseket nemcsak másoknak, saját magunknak is fel kell mutatni.
A Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének köszöntője után elkezdődtek az érdekesebbnél, érdekesebb előadások.
Balogh László, az MTV közalapítvány elnökhelyettese előadásában kifejtette, hogy a médiának nagy szerepe van a hungarikumok megőrzésében, illetve megismertetésében. A vágya – mint mondta -, az, hogy a magyar filmekben a szereplők magyar ételeket fogyasszanak, és hozzá magyar borokat igyanak. Hozzátette, a mozifilmek képesek fogyasztásra ösztönözni a nézőket.
Dr. Szabó Gábor egyetemi tanár, az MTA levelező tagja előadásában kifejtette, hogy az innovációnak, a fejlesztésnek nagy szerepe van a gazdaság fejlődésében. Véleménye szerint akármennyi pénzt is szánnak a vállalkozások a fejlesztésre, az minden bizonnyal megtérül.
Az előadók között szerepelt továbbá dr. Zakar Péter, a Csongrád megyei Közgyűlés alelnöke, aki a helyi értékekről és a helyi identitásról tartott előadást. Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyéspüspök pedig a szellemi hungarikumokról beszélt. Veszélyben a magyar paprika- erről előadást tartott Somogyi György, a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kft képviselője.
A termékbemutató, illetve a kiállítás megtekinthető január 20-án, és 21-én is, Szegeden, a Megyeházán.
Kodácz Csengele