Növények, amelyek megölik a vírusokat
A bazsalikom
Görcsoldó hatású, enyhíti az émelygést, a hányingert, és javítja az emésztést. Javasolják alkalmazását idegesség, ingerlékenység és alvászavarok enyhítésére, de csuklás esetén is segít.
Eltarthatósága:
A bazsalikom törékeny, és ha kiszárad, elveszti aromáját. A leveleket szárukról leszedve, légmentesen záródó dobozban kell tartani.
Felhasználási területei:
Gyógyítási célból főként a belőle nyerhető olajat alkalmazzák, mely arról híres, hogy sikerrel űzi el a sötét gondolatokat, és segíti az emésztést. Elég egy cseppet adni belőle egy csésze herbateához.
A konyhában, ételkészítéskor kiváló ízt ad minden olyan fogásnak, melyek paradicsomot, fokhagymát, olívabogyót tartalmaznak. Különleges, részben a mentoléhoz, részben a szegfűszegéhez hasonló aromája “feldobja” a gyümölcssalátákat is.
A zsálya
Segíti az emésztést, mérsékli az izzadást, verítékezést. Sikeresen alkalmazható egyes, a menopauza (klimax) idején fellépő panaszok, különösen a hőhullámok enyhítésére is.
Eltarthatósága:
Meg kell szárítani, csomóba kötve, fejjel lefelé lógatva.
Felhasználási területei:
Gyógytea formájában (egy csészéhez 3-4 levelet adva) ihatjuk torokfájás vagy klimaxos panaszok enyhítésére. Az így elkészített oldatot toroköblögetésre is használhatjuk, hidegen, naponta 3 alkalommal. Kellemesen csökkenti a torokfájást, de a “kaparó érzést” is. Az emésztést segítő hatása tinktúra formájában érvényesül legjobban: naponta két alkalommal 2-2 ml-t adjunk egy pohár vízhez, úgy fogyasszuk.
A konyhában, ételkészítéskor: a zsálya remekül illik a zsíros húsokhoz – például bárányhoz, sertéshez, kacsához -, melyek sokkal könnyebben emészthetővé válnak általa. Az ínyencek mindenképpen próbálják ki, hogyan “bolondul meg” tőle a zöldséges rizottó.
A petrezselyem
Magas vastartalmának köszönhetően vizelethajtó hatású, és vérszegénység esetén is javallott. Jelentős a C vitamin-tartalma (200 mg a növény 100 grammjában), de van benne A és B vitamin, kalcium, magnézium és kálium is.
Eltarthatósága:
Vágja apróra, utána pedig jól zárható műanyag dobozban, lefagyasztva tárolja. Ha a növény kiszárad, elvész az aromája.
Felhasználása:
Petrezselyemből nehéz gyógyteát készíteni, ezért fűszerként alkalmazzák a leggyakrabban. Frissen történő felhasználása illetve fogyasztása ajánlott, hogy a benne lévő vitaminok a legtökéletesebben fejthessék ki hatásukat.
A kakukkfű
Ez a nagyszerű fűszer egyszerre rendelkezik antiszeptikus, serkentő, köptető és vírusölő hatással. Sokakat érdekelhet, hogy csökkenti a koleszterinszintet is. Az utóbbi magas krómtartalmának köszönhető, ez a fém ugyanis alapvető fontosságú szerepet játszik a zsírok lebontásában.
Eltarthatósága:
A kakukkfű nagyon jól szárítható. Akassza ki a csomókat egyszerűen a szabad levegőre. Szárítás után papírzacskóban tárolható.
Felhasználási területei:
Gyógytea formájában kiválóan alkalmas a torok és a hörgők fertőzéseinek gyógyítására. Tinktúraként pedig például szájfekély (afta) kezelésére használható. Ecsetelje az érintett felületet napi 2-3 alkalommal 2-2 ml oldattal.
A konyhában, ételkészítéskor: serpenyőben sült húsok, sült zöldségek valamint grillezett halak ízesítésére alkalmas.
A kakukkfű olajos kivonata jól használható bőrfertőzések, kiütések kezelésére. Terhesség alatt azonban vigyázni kell az alkalmazásával. A növény virágzó, ehető végződéseiből saláták és gyógyteák készíthetők.
Forrás: STOP