Mi a is az a pH érték?
Beszélgetőpatrnereink Dr. Török Szilveszter biokémikus (T.Sz.) és Dr. Cseuz Regina reumatológus (Cs.R.).
– PH érték. Gyakran halljuk ezt a kifejezést. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mit is jelent, és hogy miért fontos számunkra?
T.Sz.: A pH érték normálistól való eltérése hosszú távon súlyos következményekkel járhat egészségünkre. A problémák az emésztési zavaroktól egészen a mozgásszervi megbetegedésekig terjedhetnek.
– De mi is a pH érték? Egy mérőszám, amely bármely folyadék, többek között a testnedveink sav és lúg háztartását jelzi. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán mérik. A 7-es pH-júak a semleges oldatok. Ettől az értéktől lefelé egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb.
T.Sz.: Nyálunk viszont állandóan lúgos, ezért a pH-ja 7,5. A bőrünket, pedig enyhén savas védőréteg fedi, ezért a pH-ja 5.5 körül mozog. Testünk valamennyi részén található testnedveinknek van egy optimális pH értéke, amelyre szervezetünk állandóan felügyel. Vérünk pH-ja 7,3 körüli, tehát lúgos. Ha ez az érték akár kéttizednyit is csökkenne, abba belehalnánk.
A lúgok szervezetünkben a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik. A lerakódások számtalan betegséghez vezethetnek.
– A tudomány nyomára bukkant azoknak a kémiai elemeknek, amelyek a lúgosságot és a savasságot okozzák.
T.Sz.: A savképződésért felelős foszfor, a húsokban, az édességekben, a fehérlisztben és a tartósítószerekkel készült valamennyi ételben és italban megtalálható. És a mai ember táplálékai háromnegyedét sajnos ezek teszik ki.
– A savakat közömbösíteni képes lúgosító elemek, a kalciummal az élen, a barnalisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben fordulnak elő nagy mennyiségben.
T.Sz.: Hogy testünk elsavasodási folyamatait leállítsuk, 10 étkezésből 8-szor kellene ilyen ételeket fogyasztanunk.
– A savas szervezet fáradékonyabb és teljesítőképessége is gyengébb. Ha a tápanyagokkal szervezetünk nem kap a savak semlegesítéséhez elegendő kalciumot, akkor elvonja azt máshonnan.
Cs. R.: Ez súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet. Hiszen a csontok, az izületek, az izmok alapvető összetevői ezek az anyagok. Ezért érdemes odafigyelni, mi kerül a hasunkba. De akár megmérhetjük szervezetünk savasságát otthon is. Vizeletünkbe egy héten át rendszeresen mártsunk lakmuszpapírt. Ha átlagosan 6,5 és 5,5 között mozog vizeletünk pH értéke, akkor még nem vészes a helyzet, de ennél alacsonyabb, akkor jobb, ha elkerüljük a pH fő ellenségeit, a foszfor és tartósítószer hozzáadásával készült ételeket. (egeszsegkalauz.hu)