quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2022. 12. 08. csütörtök
  -  Mária
Promenad.hu archívum

Miért jó a nagy fenék?

2010. január 16.

Ha valakinek a dereka helyett a csípőjén, combján és fenekén van némi extra zsírpárna, az számos egészségügyi előnnyel járhat, és aktívan véd a cukorbetegség és a szívbetegség ellen – állítják az Oxfordi Egyetem kutatói.

“A csípőn és a combon lévő zsír jót tesz, a hasra rakódott zsír viszont nem előnyös” – nyilatkozta Dr. Konstantinos Manolopoulos, az International Journal of Obesity szaklapban megjelenő tanulmány három szerzőjének egyike.

A kutatók kimutatták, hogy a nagy fenék sokkal előnyösebb, mint a zsírpárnás derék, ez utóbbi ugyanis nagyobb mennyiségű káros zsírsavat szabadít fel a szervezetben. A hasi zsírpárna is nagy mennyiségű citokin molekulát szabadít fel, melyek gyulladást váltanak ki – ez pedig megnöveli a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A comb körül lerakódó zsír azonban csapdába ejti ezeket a káros zsírsavakat, és meggátolja, hogy a májba és az izmokba továbbítódjanak, és különféle rendellenességeket, például inzulinrezisztenciát okozzanak. A kutatás azt is kimutatta, hogy bár a comb és a fenék zsírpárnáit általában lassabban lehet elégetni, jótékony hormonokat szabadítanak fel, amelyek védik az artériákat, és segítik a vércukor szabályozását.

“Egy ideje már ismert, hogy a testzsír eloszlása fontos az egészség szempontjából” – mondta Manolopoulos, az Oxfordi Diabéteszügyi, Endokrinológiai és Metabolikus Központ (OCDEM) kutatója. “Az viszont csak a közelmúltban derült ki, hogy a comb zsírja és a nagyobb csípőátmérő jót tesz az egészségnek, és maga az altesti zsír védőhatással rendelkezik.”

Tehát a lényeg az alak – és az egészség szempontjából úgy tűnik, a körte alak kedvezőbb, mint az alma alak.

Manolopoulos szerint egy ideális világban minél több zsír van a combon, annál jobb, feltéve, hogy a has karcsú marad. Sajnos a való világban az egyik nem megy a másik nélkül.
Forrás: Medipress