Miért jó a nagy fenék?
Ha valakinek a dereka helyett a csípőjén, combján és fenekén van némi extra zsírpárna, az számos egészségügyi előnnyel járhat, és aktívan véd a cukorbetegség és a szívbetegség ellen – állítják az Oxfordi Egyetem kutatói.
“A csípőn és a combon lévő zsír jót tesz, a hasra rakódott zsír viszont nem előnyös” – nyilatkozta Dr. Konstantinos Manolopoulos, az International Journal of Obesity szaklapban megjelenő tanulmány három szerzőjének egyike.
A kutatók kimutatták, hogy a nagy fenék sokkal előnyösebb, mint a zsírpárnás derék, ez utóbbi ugyanis nagyobb mennyiségű káros zsírsavat szabadít fel a szervezetben. A hasi zsírpárna is nagy mennyiségű citokin molekulát szabadít fel, melyek gyulladást váltanak ki – ez pedig megnöveli a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
A comb körül lerakódó zsír azonban csapdába ejti ezeket a káros zsírsavakat, és meggátolja, hogy a májba és az izmokba továbbítódjanak, és különféle rendellenességeket, például inzulinrezisztenciát okozzanak. A kutatás azt is kimutatta, hogy bár a comb és a fenék zsírpárnáit általában lassabban lehet elégetni, jótékony hormonokat szabadítanak fel, amelyek védik az artériákat, és segítik a vércukor szabályozását.
“Egy ideje már ismert, hogy a testzsír eloszlása fontos az egészség szempontjából” – mondta Manolopoulos, az Oxfordi Diabéteszügyi, Endokrinológiai és Metabolikus Központ (OCDEM) kutatója. “Az viszont csak a közelmúltban derült ki, hogy a comb zsírja és a nagyobb csípőátmérő jót tesz az egészségnek, és maga az altesti zsír védőhatással rendelkezik.”
Tehát a lényeg az alak – és az egészség szempontjából úgy tűnik, a körte alak kedvezőbb, mint az alma alak.
Manolopoulos szerint egy ideális világban minél több zsír van a combon, annál jobb, feltéve, hogy a has karcsú marad. Sajnos a való világban az egyik nem megy a másik nélkül.
Forrás: Medipress